By Kian Møller
Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.
Bolån - 5 saker att tänka på när du ska ta ett bolån
Att äga ett hem är för många ett viktigt steg för att uppnå ett stabilare liv. Det kan betraktas som en säkerhet eller en långvarig investering. Bostäder är dock väldigt dyra nuförtiden och de flesta har inte råd att betala ut hela bostadskostnaden ur egen ficka. Bolån är därför ett hjälpmedel som de flesta använder sig av när de köper en bostad.
Hur definieras ett bolån?
Definitionen av ett bolån skiljer sig lite från ett vanligt lån när vi vill låna pengar. Ett bolån är ett avtal som du skriver med en långivare om att köpa eller finansiera ett hem utan att du har alla kontanter i förskott. Det är ett lån med säkerhet, vanligtvis innebär det att du pantar in en ägodel som långivaren kan ta ifrån dig ifall du slutar betala tillbaka lånet.
Vid bolån är den säkerheten bostaden. Långivaren har laglig rätt att återta bostaden om du inte uppfyller villkoren för ditt bolån genom att inte betala tillbaka pengarna du har lånat, inklusive räntan.
Det är därför viktigt att förstå och se upp för några fallgropar som vissa hamnar i när de tar ett bolån.
Saker du bör tänka på innan du tar ett bolån
1. Kolla upp din kreditvärdighet
Precis som långivaren kommer att göra när du ansöker om ett bolån, kan du till att börja med beställa en privat kreditupplysning från UC. Med en egen kreditupplysning kan du se vilka uppgifter UC har registrerat om dig utan att det påverkar din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet talar om för långivaren hur bra din återbetalningsförmåga är.
En hög kreditvärdighet betyder att du har en god återbetalningsförmåga och risken långivaren tar med dig är låg. Du vill därför se till att din kreditupplysning är så korrekt som möjligt för att få det absolut bästa möjliga erbjudandet med lägst ränta från långivaren.
2. Din ekonomiska situation
Sedan bör du säkerställa att du har råd att betala alla kostnader som kan förekomma med ett bolån. När du vet hur mycket du behöver låna och får ett erbjudande från en långivare med en räntesats kan du börja kalkylera dina inkomster gentemot lånekostnaderna månadsvis. Med hjälp av en lånekalkylator kan du ta reda på om du har råd med månadsutgifterna eller inte samt hur lång tid det kan ta för dig att återbetala lånet.
3. Kontantinsats för bolån
En till viktig sak att ha i åtanke är att du inte kommer få låna för hela bostadskostnaden. Låneavtalet du skriver med långivaren kommer att som mest tillhandahålla ett lån som täcker 85% av bostadskostnaden. De resterande 15% måste du betala ur egen ficka och kallas för kontantinsats.
Har du inte samlat ihop en tillräckligt stor summa för att betala ut hela kontantinsatsen kan du ta ett privatlån lån utan säkerhet, ett så kallat privatlån. Privatlån kan bli dyrt då långivare kan ha olika krav och erbjuda olika räntesatser, vi rekommenderar därför att du förhandlar med flera banker och långivare innan du accepterar ett erbjudande.
Om du funderar på att ta ett privatlån kan du använda dig av vår lånekalkyl för att få ett erbjudande med en konkret månadskostnad, räntesats och lånetid. Du kan också ansöka genom Axo Finans om du är nyfiken på att jämföra räntesatser från olika banker och långivare. Vi gör hela jobbet åt dig.
4. Bolån och Amorteringskrav
Amortering innebär återbetalning av lånet (exklusive ränta). När du amorterar så återbetalar du ditt bolån antingen månadsvis eller en gång per kvartal beroende på lånets storlek. Överstiger lånet 50% av bostadens totala värde så måste du amortera månadsvis. Det finns dock vissa undantag.
Du kan exempelvis få ett amorteringsfritt lån under en viss period om du finansierar en nyproduktion eller om belåningsgraden är under 50%. Om bolånet är över 70% måste du amortera minst 2% av lånet per år. Ifall bolånet är mellan 50% och 70% behöver du amortera 1% per år. Det är alltså viktigt att hålla koll på hur din återbetalningsplan ser ut genom att förstå hur amortering funkar och vilka krav som finns.
5. Bolån räntan
Kanske det viktigaste av allt: räntan du får på bolånet. Bolåneräntan skiftar från år till år, vissa år är de skyhöga och andra år är de lägre, baserat på hur marknaden ser ut. Det är alltid bra att hålla koll på marknaden och hur räntesatserna ser ut.
Märker du att räntorna stiger kan du vänta lite med att köpa bostad tills de har sänkts. Du kan alltid kolla läget genom att skicka låneansökan till olika långivare för att få en bra bild av marknadspriset. När du blir erbjuden en ränta från en bank bör du också titta på bankens genomsnittsräntor för att bedöma om du har fått en bra deal eller inte.
Ta din tid
Slutligen vill vi säga att det är väldigt viktigt att du tar din tid när du ska ta ett bolån och du får ett låneerbjudande. Se till att du har jämfört räntesatsen med andra långivare innan du accepterar något. Det är värt att lägga tid i början och analysera alla faktorer som kan påverka din ekonomiska situation, och framförallt kika på marknaden för att slippa bli blåst på en hög ränta och dyr återbetalningsplan.
om du har lån sedan tidigare kan din kreditvärdighet vara påverkad. det kan även vara bra att se över vanliga lån om du vill ta ett bolån. Vi på Axo Finans kan hjälpa dig att samla lån så att du kan förbättra din utgångspunkt när du till exempel ska ta ett bolån. Vi jämför lån och kan därmed även hjälpa dig att hitta både bra samlingslån och privatlån.