Kian Møller, Marknadschef

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Ränta på lån utan säkerhet


Privatlån är ett samlingsnamn för lån utan säkerhet som behöver ställas för lånet. Om du snabbt vill låna pengar utan att behöva pantsätta egendom är privatlån ett bra alternativ. Långivare ställer inga krav på vad du får låna pengar till, du kan använda pengarna hur du vill. På Axo Finans hjälper vi dig hitta ett bra privatlån. Vi jämför förslag från olika långivare och presenterar deras bästa erbjudande för dig. Väljer du att tacka ja till låneerbjudandet har du pengarna på kontot inom några dagar.

Banker och långivare som beviljar privatlån tar en risk, eftersom de inte kräver att låntagaren pantsätter egendom för lånet. Ifall låntagaren inte klarar av att betala tillbaka lånet har långivaren då ingen reservplan för att få tillbaka sina pengar. Därför är räntan på lån utan säkerhet högre än räntan på till exempel bolån. När du vill låna utan säkerhet behöver du inte meddela vad du ska använda pengarna till, men långivarna måste ändå ställa frågor som säkerställer att syftet med att låna pengar inte är terroristfinansiering eller penningtvätt.

Många väljer att använda sitt kreditkort, ifall de hamnar i en situation där de behöver pengar direkt. Det är helt okej ifall du vet med dig att du kan betala tillbaka summan inom kort, men om du behöver mer tid på dig kan det snabbt bli en dyr affär. Privatlån har inte den lägsta räntan på marknaden, men den är oftast lägre än den ränta du betalar på en kreditkortsskuld.

När du vill låna pengar kan du antingen välja ett lån med rörlig eller bunden ränta. Bunden ränta betyder att du binder din ränta till en viss procent under en viss tid. Med en bunden ränta betalar du alltså samma ränta under hela perioden som du har bundit upp dig för, och du vet bättre vad du ska betala varje månad. Rörlig ränta betyder att räntan ändras i takt med förändringarna på räntemarknaden. Räntebeloppet kan alltså förändras under den period som du betalar av lånet.

De privatlån som Axo Finans förmedlar har i stort sett alltid rörlig ränta. Räntan är individuell och bestäms utifrån det du anger i din låneansökan samt din ekonomiska profil. När du ansöker om ett privatlån är det alltså din personliga ekonomi och betalningshistorik som avgör om lånet beviljas, hur mycket du kan låna utan säkerhet och under vilken tid. Det är långivarna som bestämmer lånets ränta och andra lånevillkor. Eftersom vi på Axo Finans inte själva är långivare kan vi inte påverka villkoren för de lån du erbjuds. Vi är låneförmedlare och vårt jobb är att jämföra alla de banker och långivare vi samarbetar för att hitta deras bästa låneerbjudande för dig.

Eftersom det finns otaliga privatlån att välja mellan, blir lägsta räntan ofta en avgörande faktor. Räntan säger en del om hur mycket lånet kommer att kosta dig, men det är viktigt att minnas att det inte bara är räntan som avgör hur dyrt eller bra ett lån är. Avtal och villkor påverkar också lånets totalkostnad. Det kan hända att du har ett lån med låg ränta som i stället har höga uppläggnings- och aviavgifter. Avbetalningstiden kommer naturligtvis också att påverka lånets totalkostnad.

För att lyckas låna utan säkerhet med låg ränta behöver du förstå skillnaden mellan nominell och effektiv ränta.

 • Den nominella räntan är den grundränta som långivaren väljer att ta ut för lånet. Den är delvis marknadsbaserad och delvis baserad på din betalningsförmåga.
 • Den effektiva räntan består av den nominella räntan plus alla andra avgifter som långivaren tar ut för lånet (till exempel aviavgift och uppläggningsavgift). Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent.
 • När du jämför olika privatlån är det alltså den effektiva räntan du ska titta noga på. Det är den som visar vad lånet faktiskt kommer att kosta dig i slutändan.

Det är en utmaning att hitta ett riktigt bra privatlån, eftersom det är många faktorer som påverkar kostnaden för lånet. Det lönar sig ändå att jämföra olika banker och långivare eftersom de har olika villkor och ränta på lån. Små skillnader i lånevillkoren kan göra stor skillnad i verkliga pengar.

Låna utan säkerhet via Axo Finans

Om du inte själv har tid eller lust att jämföra olika långivare, kan du låta oss på Axo Finans göra det jobbet åt dig. Via vår webbplats ansöker du om lån utan säkerhet på några minuter. När vi fått din ansökan sänder vi den direkt vidare till alla de banker och långivare som vi samarbetar med. De återkommer snabbt med sitt bästa erbjudande till dig, och vi jämför dem åt dig. När vi har hittat lånet med bäst ränta och upplägg för dig så hör vi av oss. Oftast kan vi svara redan samma dag du ansöker.

Det kostar dig inget att ansöka och du binder dig inte till någonting. Vårt erbjudande gäller i 30 dagar. Väljer du att tacka ja till erbjudandet har du vanligtvis pengarna på kontot inom ett par dagar.

Många ansökningar - en kreditupplysning

När du ansöker om lån utan säkerhet kommer långivaren att ta en kreditupplysning på dig för att kolla dina möjligheter att betala tillbaka lånet. En kreditupplysning kallas ofta en UC, eftersom de flesta större långivare i Sverige tar den hos företaget Upplysningscentralen AB (UC).

För varje låneansökan du gör tas en kreditupplysning, och ju fler sådana du gör i ditt namn, desto sämre lånevillkor kommer du tyvärr att få. En stor fördel med att ansöka om lån via Axo Finans är att vi bara tar en UC på dig, eftersom vi skickar din ansökan till många olika långivare samtidigt. Det betyder att du med en enda ansökan kan få flera olika låneerbjudanden, utan att behöva oroa dig för sämre lånevillkor i framtiden.

Privatlån via Axo Finans

 • Kan jag ansöka?

  Du som fyllt 18 år och har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor kan ansöka om privatlån via Axo Finans.

 • Hur mycket kan jag låna?

  Via oss kan du ansöka om lån på 5 000-600 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet.

 • Hur snabbt får jag pengarna?

  Snabbast går det om du godkänner låneavtalet med BankID, då har du pengarna på kontot inom ett par dagar.

 • Hur länge får jag låna pengarna?

  Du kan ansöka om att betala tillbaka lånet på 1-20 år. Du kan när som helst betala av mer på lånet, eller betala hela lånesumman i förtid.

 • Kan jag samla lån?

  När du ansöker om lån via Axo Finans, kan du använda lånet till att samla dina lån och krediter i ett samlat lån. Det enda du behöver göra i din låneansökan är att ange att du vill samla lån. Om du får lånet beviljat kommer banken du får lån hos att ta på sig arbetet med att betala de gamla lånen.

 • Vågar jag låna via nätet?

  Du kan tryggt låna pengar via oss. Finansinspektionen har godkänt Axo Finans som låneförmedlare och vi samarbetar endast med godkända långivare.

Banker och långivare som behandlar din ansökan


Brocc logo
Credento logo
Euroloan logo
Frogtail logo
Komplett Bank SE logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Konsument kredit logo
Lån&Spar Bank logo
Moank logo
Nordax Bank logo
Nordnet logo
Marginalen Bank logo
Avida logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Bank Norwegian logo
Re:member logo
Wasa Kredit logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > TF Bank logo
Santander Consumer Bank logo
Thorn PrivatFinans logo
Resurs Bank logo
Svea logo