Kreditkort


Ett kreditkort är ett kort som du kan använda till att dela upp betalningen för dina inköp. Axo Finans hjälper dig jämföra villkor och hitta det kreditkortet som passar dina behov bäst.

Om du betalar tillbaka beloppet du är skyldig inom den räntefria perioden så finns det som utgångspunkt endast fördelar med att ha ett kreditkort. De flesta kreditkort erbjuder en räntefri period på 45 dagar.

Vilket kort passar mig?

Vilket kreditkort som är bäst varierar från person till person. En del tittar efter låga räntekostnader, andra vill ha förmånliga bonusprogram. Andra letar efter ett kreditkort med inbyggda försäkringar.

Ska du ansöka om kreditkort? Använd dig av vår jämförelsetjänst för att hitta det kreditkort som passar dig bäst. Härifrån kan du klicka dig vidare för att beställa kortet direkt hos kreditgivaren. Tjänsten är helt gratis för dig som kund.

Kian Møller, Marknadschef

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Ett kreditkort är ett betalkort där kortutgivaren beviljar en kredit till kortanvändaren. Den viktigaste skillnaden mellan kreditkort och vanliga betalkort är att betalningen med ett kreditkort kan skjutas upp i en kortare period. Med ett betalkort dras hela summan från ditt konto direkt.

Ett kreditkort kan jämföras med ett lån. Skillnaden är att med kreditkortet får du en räntefri period på återbetalningen, normalt 45 dagar. Du behöver inte betala tillbaka mer än vad du har använt, så länge du betalar tillbaka under den räntefria perioden.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet också kallat blancolån. Det innebär att långivaren inte kräver någon pant som säkerhet för lånet. Med ett privatlån tar bankerna därför en större risk genom att låna ut pengar eftersom de inte har någon garanti för att pengarna kommer att återbetalas. Därför är räntan också högre på ett privatlån än till exempel på ett bolån, där kunden sätter sin bostad i pant för att lånet ska kunna beviljas.

Hos Axo Finans kan du ansöka om lån upp till 600 000 kronor utan krav på någon säkerhet för lånet. Vi jämför villkor från 31 banker och långivare och hittar det bästa erbjudandet till dig. Det är säkert, icke-bindande och gratis att ansöka via Axo Finans.

Att använda ett kreditkort ger dig en viss frihet eftersom du kan handla när som helst och kan betala fakturan senare. Om du betalar skulden under den räntefria perioden behöver du inte betala ränta på lånet. Många kreditkort erbjuder också fördelaktiga försäkringar och bonusprogram.

Omvänt kan friheten som följer med ett kreditkort göra det svårt att hålla reda på alla utgifterna. Räntorna är också höga efter den räntefria perioden och om du behöver ett större belopp kan ett privatlån vara en bättre lösning. Räntan på ett privatlån är lägre och det är enklare att hålla koll på utgifterna.

Idag är det stor konkurrens mellan bankerna som erbjuder kreditkort. Detta har resulterat i många bra förmånsprogram som bland annat kan inkludera allt från olika rabattprogram till reseförsäkring.

Här är några av de vanligaste förmånerna:

Reseförsäkring

Detta är kanske en av de vanligaste förmånerna. Många kort har en gratis rese- och avbeställningsförsäkring inkluderad i kortet så länge du betalar delar av resan med kreditkortet. Detta skyddar dig mot oförutsedda händelser under resan samt bedrägeri. Du är även skyddad mot att övertrasseras när du handlar varor i utlandet, på samma sätt som du är i Sverige.

En del kort är även skyddade mot så kallad skimming, som är bedrägeri som utförs i samband med uttag av pengar i bankomat.

Rabattsystem och cashback

Rabatt- och bonussystem är också en vanlig förmån. Förmånsprogram kopplade till kortet kan bland annat ge dig rabatter på en rad utvalda butiker eller på resor med ett särskilt flygbolag.

Flera kort ger dig även “cashback”, så att en viss procentsats av summan du betalar med kortet betalas tillbaka. Detta kan exempelvis vara 4 % av summan på en utvald butik eller kategori.

Försäkringar vid näthandel

Flera kort ger dig större trygghet när du handlar på nätet. Om du exempelvis beställt en vara som inte levereras, är det banken som betalar räkningen. Luras du in i ett abonnemang när du betalar med kreditkort kan du även bestrida kravet och avbryta abonnemanget.

Vad är ett kreditkort?

Et kreditkort är ett betalkort som man kan ansöka om att få ho banker eller butiker, och som kan användas till att betala för varor och tjänster utan att man belastar sitt eget konto. Du kan använda hur mycket du vill av beloppet upp till kreditgränsen.

Hur mycket kredit kan jag få?

Det är kortutfärdaren som bestämmer hur mycket du kan få i kredit. Den bestäms utifrån faktorer som din privatekonomi, hur gammal du är och om du har en fast anställning.

Värderingarna görs på lite olika sätt så därför är det viktigt att jämföra flera olika långivare för att hitta rätt kort för dig.

Hur många räntefria dagar får man?

Hur lång den räntefria perioden är varierar, men generellt har de flesta kort en räntefri period på runt 45 dagar.

Varför ska man använda kreditkort?

Det finns många bra anledningar till att använda ett kreditkort som betalningsmedel. Genom att använda kortet när du handlar på nätet är du skyddad mot bedrägeri så kreditkortsföretaget tar på sig den risken. Dessutom finns det många kort där du kan samla bonuspoäng när du handlar och på så sätt spara pengar. Andra kort är kopplade till praktiska försäkringar.

I tillägg ger krediten dig en frihet att handla varor och tjänster för att sedan betala fakturan senare. Det kan ge dig ekonomisk flexibilitet i samband med inköp eller andra kostnader.

Vad är ett kreditkort med bonus?

När kreditkortet har ett bonusprogram innebär det att du tjänar poäng när du använder kortet i vissa butiker eller nyttjar erbjudanden. Bonuspoängen man tjänar kan antingen bytas ut mot pengar eller användas som presentkort. Det kan vara väldigt förmånligt, särskilt om du brukar handla i samma butiker.

Vilka försäkringar kan jag få med mitt kreditkort?

Det finns en rad försäkringar som aktiveras när du använder kortet. Den vanligaste är reseförsäkring, men du kan även få kort med avbeställningsskydd, köpförsäkring och stöldförsäkring för att nämna några.

Hur hög ränta har kreditkort?

Räntan på kreditkort varierar från utfärdare till utfärdare. För att du ska välja rätt kort är det viktigt att jämföra olika kreditkort. Genom att betala tillbaka allt du är skyldig inom den räntefria perioden så slipper du räntekostnaderna.

Hur hittar man de bästa kreditkorten?

Vilket kreditkort som anses vara bäst varierar från person till person. För vissa är det viktigt att ha en låg ränta, medan det för andra är viktigare med ett bra förmånsprogram och rabatter i relevanta butiker. För en del är det försäkringarna som gör det ena kortet bättre än det andra.

Hur jämför man kreditkort?

Axo Finans har gjort det enkelt att jämföra kreditkort från många olika utfärdare samtidigt. Vi har samlat kreditkort från en rad olika banker och butiker så att du får en bra översikt när du ska välja. Det är enkelt att ta reda på vilket kort som har lägst ränta, bäst försäkringar eller störst cashback på bonusprogrammen.

Vad är skillnaden på kreditkort och privatlån?

Krediter och lån går ut på samma sak, men skiljer sig trots det åt. Med ett kreditkort får du ett begränsat belopp som du disponerar, och du är relativt fri att använda pengarna och betala tillbaka så det passar dig. Så länge du betalar tillbaka inom den räntefria perioden så kostar det dig ingenting i räntekostnader.

Med ett privatlån får du hela beloppet utbetalt på en gång och du skriver på ett låneavtal. Det innehåller information om hur återbetalningen ska ske. Ett privatlån har i genomsnitt en lägre ränta än kreditkort, så om du planerar ett stort inköp som du ska betala tillbaka under en längre period så lönar det sig att välja ett privatlån.

Finns det några nackdelar med att använda ett kreditkort?

Så länge du är duktig på att betala tillbaka det du är skyldig, så finns det egentligen inte några nackdelar med att använda kreditkortet. Om du däremot väntar till räntan börjar löpa kan det snabbt bli dyrt. Planerar du att använda mycket pengar kommer det vara mer förmånligt att välja ett konsumentlån som har en lägre ränta.

Jämför kreditkort hos Axo Finans

Med hjälp av vår jämförelsetjänst kan du hitta ett kreditkort som passar dig och dina behov. Oavsett om du är intresserad av låg ränta eller bra bonusprogram så hittar du det du letar efter bland våra samarbetspartners. Med vår jämförelsetjänst kan du orientera dig bland flera av Nordens bästa kreditgivare.

Tjänsten är helt gratis för dig som kund och vi får endast ersättning från våra samarbetsbanker om du i slutändan blir kund hos någon av dem.

Behöver du ett lån?

Axo Finans är en av Skandinaviens största finansagenter, och samarbetar med en rad olika banker som samtliga konkurrerar om att få dig som kund. Det gör att det blir enkelt för dig att jämföra låneerbjudanden. Det är tryggt, kostnadsfritt och utan förpliktelser. Via våra samarbetspartners erbjuder vi privatlån från 5 000 kronor upp till 600 000 kronor och vi hittar den lägsta räntan åt dig.

Läs mer: Ansök om privatlån

Det är viktigt för oss att ansökningsprocessen är enkel, trygg och pålitlig. Vi är stolta över vårt goda omdöme på Trustpilot, där vi har höga betyg i kategorin bank. Våra kunder föredrar oss då det hittar det bästa erbjudandet med endast en ansökan samt för att vår kundservice är tillmötesgående och kunnig.

Skicka in en ansökan helt utan förpliktelser idag! Vi jämför låneerbjudanden bland 31 banker.