<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Spara pengar - Våra 70 bästa spara pengar tips!

Hur sparar man egentligen pengar mest effektivt? Vi har svaret. Och inte bara ett svar utan i form av hela 70 tips. I den här artikeln radar vi upp våra 70 bästa tips för hur man kan spara pengar i vardagen. Tipsen är uppdelade i olika områden såsom lån, mat, och hushåll där möjligheterna är stora att agera annorlunda och spara mycket pengar.

Spara pengar inom ekonomi, bank och lån

1. Samla lån

Har du flera smålån och krediter är det förmånligt att samla lån till ett samlat lån. På det sättet kan du få bättre villkor och en lägre totalkostnad för dina lån. Se till att använda en låneförmedlare när du ska samla lån till ett hopbakslån för att jämföra olika långivare. Det behöver inte vara den långivare du har lån hos idag som erbjuder dig bäst villkor.

2. Välj sparkonto med ränta

Se till att välja ett sparkonto med ränta för att tjäna pengar på att ha dina pengar placerade just där. Du kan alltså få en så kallad inlåningsränta när du har dina pengar liggandes på ett sparkonto med ränta.

3. Välj ett gratis eller billigt bankkort

Vissa bankkort kommer med en årsavgift medan vissa inte har någon avgift alls. Bankkort skiljer sig alltså åt i pris och villkor vilket kan göra en stor skillnad i din plånbok över tid. Se över priset för ditt bankkort du har idag och undersök om det finns förmånligare alternativ.

4. Använd kreditkort

Vi förstår att det kan tyckas konstigt att vi förespråkar kreditkort för att spara pengar. Men för att samla bonusar och få rabatter är det faktiskt en bra idé att använda kreditkort.
Med ett kreditkort får du en faktura på dina köp istället för att pengarna dras direkt från ditt bankkonto. Det är dock viktigt att du kommer ihåg att betala fakturan för att inte riskera att få tråkiga påminnelseavgifter. Det är också viktigt att du inte handlar med pengar du inte har.

5. Jämför lån

Långivare på marknaden skiljer sig åt sett till lånevillkor. Du kommer bli erbjuden olika ränta och avgifter när du jämför lån. Använd en låneförmedlare för att jämföra olika lån innan du tecknar något. På det sättet är du säker att du fattat ett välgrundat beslut och vet att du inte betalar för mycket för lånet i onödan.

6. Gör en budget 

Se över dina utgifter och sätt en budget. Genom att titta på dina nuvarande utgifter kommer du helt säkert hitta utgifter du kan dra ner på. Var dock realistisk när du gör din budget för att säkerställa att du kan följa den.

7. Månadsspara

Det är viktigt att ha en buffert för oförutsedda utgifter. Genom att sätta upp ett månadssparande kommer du ha pengar till händelser såsom om diskmaskinen går sönder och behöver bytas ut eller om du behöver lämna in bilen hos en bilmekaniker. Har du inget månadssparande kan du behöva ta ett lån för denna typen av utgifter vilket såklart kommer med avgifter. Den nya diskmaskinen eller besöket hos bilmekanikern blir då dyrare än vad det hade behövt bli med en buffert.

8. Spara i början av månaden

Det är alltid bäst att spara i början av månaden. Sparar du i slutet av månaden är det lätt att spara det som blivit över vilket kanske inte alltid är mycket eller ens något alls. Ha som vana att spara i början av varje månad.

9. Ha en stående överföring på sparande

För att sparandet ska bli av är det bra att ha en stående överföring i din bank. Då överförs pengarna automatiskt vid samma tidpunkt varje månad. Du behöver inte godkänna varje överföring, det sker automatiskt.

10. Sätt upp korta sparlån

Tänk inte alltid för långsiktigt. Sätt upp korta sparlån, exempelvis att du ska ha sparat ihop en viss summa inom tre månader. 

11. Sätt upp långa sparmål

Lika viktigt som det är med korta sparlån är det med långa. Du kan också sätta upp delmål som hjälper dig på vägen mot det långa sparmålet och håller dig engagerad.

12. Sätt upp sparmål till något du vill göra

Klargör syftet med ditt sparande. Det blir enklare att spara om du vet vad du sparar till. Det kan exempelvis vara till en resa.

13. Låt ditt sparande föras över på en annan bank än din vanliga bank

Det kan vara bra att låta ditt sparande föras över till en annan bank än den du vanligtvis använder. Detta för att göra det svårare att ta ut dina sparade pengar snabbt vilket förhindrar spontanköp.

14. Kolla utgifter dagligen

Gå dagligen igenom dina utgifter för att lära dig vad dina pengar går till. Se under kvällen över vad du köpt under dagen och klargör vilka utgifter du kan dra ned på. Kanske du varje dag köper en kaffe ute utan att tänka på att det blir dyrt i slutändan. Dra ned på denna typen av utgifter.

15. Gör avdrag när du deklarerar

Det finns många avdrag du kan göra när du deklarerar. Det finns säkert avdrag du kan göra som du inte ens känner till. Det kan exempelvis vara skatteavdrag vid lån eller resor till och från arbetet.

16. Spara extra till pensionen direkt på lönen

Det finns ofta möjlighet att pensionsspara direkt via din anställning. Då dras sparandet direkt på lönen. Det är bra att pensionsspara direkt på lönen för att veta att det blir av och att sparandet verkligen går till pensionen och inte andra ändamål.

17. Spara på Indexfond-global fonder

Indexfonder har i regel lägre avgift jämfört med aktivt förvaltade fonder. För att hålla nere dina kostnader och spara pengar kan denna typen av fond därför vara ett bra val.

18. Förhandla ränta

Räntor går att förhandla. Var aktiv och ta upp frågan med din bank. Du som låntagare kan pruta ned räntan genom att framhäva varför du är en värdefull kund. Ta gärna reda på vilken ränta du kan få hos en annan långivare för att kunna förmedla denna till din nuvarande bank.

19. Förhandla försäkring

Likt räntor går det också att förhandla din försäkring. Jämför olika försäkringsbolag och fråga sedan ditt nuvarande försäkringsbolag om de kan matcha ett annat pris du fått eller erbjuda dig en ännu bättre premie. Försäkringsbolaget vill självklart ha kvar dig som kund och de kan därmed vara villiga att sänka din premie.

Spara pengar vid shopping

20. Undvik att spontanshoppa

Ställ dig alltid frågan “behöver jag verkligen det här” innan du köper något nytt. Spontanshopping kan bli väldigt dyrt och ibland går det till saker du kanske inte ens behöver men som du kanske trodde du behövde.

21. Betala direkt

Köp inte saker på avbetalning. Se till att betala för din shopping direkt. Har du inte pengar för det nu och överväger avbetalning bör du inte genomföra köpet. 

22. Köp second hand

Något som blivit allt mer populärt den senaste tiden är second hand. Här går det verkligen att fynda och dessutom är utbudet stort. 

23. Byt kläder med vänner

Istället för att shoppa nya kläder kan du kolla med dina vänner om de vill byta ett par klädesplagg med dig. På det sättet får ni båda nya kläder att använda och slipper lägga pengar på nytt. En win-win helt enkelt.

24. Köp saker som håller länge

Saker som håller länge och har bra kvalitet är ofta dyrare. Du kan dock använda det längre. Det handlar inte bara om kläder, det kan lika väl handla om inredning eller elektronik.

25. Köp kläder som går att kombinera

Bygg upp en garderob som är enkel att kombinera. Tänk inte att du behöver köpa färdiga outfits. Kläderna du köper ska fungera bra ihop med resterande garderob du har hemma.

26. Lappa och laga kläder istället för att köpa nytt

Många slänger kläder alldeles för tidigt. Ofta går de att laga istället för att köpa nytt. Kanske du kan laga det själv eller ta hjälp av en skräddare, det behöver inte kosta skjortan.

27. Gör inköp vid lågsäsong och rea

Vid lågsäsong och reaperioder kan du verkligen fynda. Se till att ta din shoppingtur under dessa perioder för att spara pengar.

28. Skapa en hållbar garderob

Se till att plaggen du har används. Låt inte dina kläder ligga oanvända, aktivera din garderob. Rensa också garderoben då och då för att få en bättre översikt över vad du har. Sälj de kläder du inte använder.

29. Utmana dig själv med köpstopp under en period

Vet du med dig att du shoppar mycket? Utmana dig själv med köpstopp under en period. När perioden är över kommer du säkerligen märka att du inte behöver alla saker du vanligtvis köper.

Spara pengar på mat och små köp

30. Gör matlådor

Att göra matlådor istället för att äta ute gör att du sparar mycket pengar. En genomsnittlig utelunch kostar ungefär 100 kronor. En matlåda kostar i genomsnitt 33 kronor.

31. Laga mycket mat på samma gång

När du väl lagar mat, laga mycket mat på samma gång. Laga inte enbart till kvällens middag. Se till att det också räcker till exempelvis morgondagens lunch.

32. Välj produkter med kort datum

Genom att välja produkter med kort datum gör du både miljön och din plånbok en tjänst. Men se till att enbart köpa produkter med kort datum som du verkligen behöver eller har användning för. Köp inte onödiga saker bara för att det har kort datum och är billigt.

33. Handla mat i billiga matbutiker

Genom att välja en billig matbutik kan du spara mycket pengar varje månad. Det kan vara så att den billigaste butiken skiljer sig från vecka till vecka beroende på deras erbjudanden. Ta dig en titt i de olika butikernas reklamblad för att veta vilken butik som har bäst erbjudanden just nu och handla där.

34. Ät grönsaker efter säsong

Frukt och grönsaker trivs olika bra under olika tider under året. När de trivs som bäst är de också billigast. Se till att äta grönsaker som är i säsong just nu.

35. Ät kött en dag mindre i veckan

Det är ofta dyrt med kött. Välj att äta vegetariskt minst en dag i veckan. Det finns gott om goda och billiga vegetariska recept.

36. Drick vatten

Drick vatten till dina måltider istället för exempelvis läskedryck eller juice. Förutom att det är billigare är det också mer hälsosamt.

37. Dra ner på onödig mat

Tänker du efter stoppar du förmodligen i dig mycket onödigt som du kan strunta i. Det kan handla om snacks eller ett visst pålägg på mackan. Kanske det räcker med en ostskiva på mackan istället för både ost och skinka?

38. Drick kaffe hemma eller ta med termos

Att dricka kaffe ute blir dyrt i längden. Vill du dricka kaffe under dagen? Ta då med dig eget kaffe i en termos.

39. Baka eget bröd

Att baka eget bröd är både mysigt och förmånligt. Det är billigare än att köpa bröd i butiken samtidigt som du får mer bröd för pengarna.

40. Baka fika hemma istället för att köpta utefika

Hembakat är alltid bäst, eller hur? Att baka fika hemma kan vara minst lika gott som att köpa utefika. Det är också mycket billigare.

41. Handla inte hungrig

Hur kan man spara pengar på att inte handla hungrig..? Jo, handlar du hungrig finns en stor chans att du köper mer varor än du behöver. Se till att handla när du nyss ätit för att enklare kunna följa din inköpslista.

42. Besök en marknad

Marknader har ofta bättre priser på frukt och grönt än matbutikerna. Har du en marknad i staden du bor, ta en utflykt dit och handla de saker du normalt hade köpt senare i matbutiken.

43. Hitta recept med samma ingredienser

När du planerar dina måltider är det bra att hitta recept som innehåller samma ingredienser. Kanske du behöver en halv gurka till din sallad och resten av gurkan till tzatzikin?

44. Planera inköpen

Det är viktigt att ha en färdig inköpslista när du tar dig till butiken. Ha en plan för vad du tänkt laga med ingredienserna du handlar. Detta kan vara det bästa sättet att spara pengar när det kommer till mat.

45. Testa nya aktörer där du kan få extrapris online

Det dyker titt som tätt upp nya fysiska matbutiker och onlinematbutiker. Spana in deras utbud, kanske de har något erbjudande för nya kunder som du kan nyttja?

Spara pengar på hem och hushåll

46. Sälj saker du inte behöver

Det finns troligtvis massvis med saker i ditt hem du inte använder. Sälj dem och få pengar för det istället för att bara låta sakerna ligga.

47. Gör inköp vid lågsäsong och rea 

Du kan spara mycket pengar genom att exempelvis handla sommarkläder i början av hösten när sommarkläderna reas ut. Tänk likadant med alla typer av inköp.

48. Lär dig göra saker själv 

Genom att göra saker själv istället för att ta in någon som gör jobbet kan du spara mycket pengar. Du klarar mer än vad du tror. Det finns dessutom många hjälpmedel för att kunna göra sakerna själv såsom Youtube eller guider på nätet.

49. Spara på elen

El kostar mycket. Se till att spara på den. Att släcka lampor, välja energieffektiva apparater och hålla rätt temperatur i kylen är bara ett par exempel på vad du kan göra för att spara på elen.

50. Sänk värmen och stäng av värmegolvet

Även värme kostar pengar. Se till att inte ha allt för varmt hemma. Sänk värmen och stäng av värmegolv om du har det.

51. Tvätta inte lika ofta

Du klarar dig säkert med att tvätta mer sällan än vad du gör nu. Du behöver inte tvätta dina kläder efter varje användning. 

52. Kör diskmaskinen full

Starta inte diskmaskinen förrän den är full. Du behöver troligtvis inte köra diskmaskinen varje dag.

53. Duscha kortare tid

Ofta duschar vi överdrivet länge. Om du minskar duschtiden med så lite som fem minuter kan du spara omkring 60 liter vatten. Det är också bra att ha ett snålspolande duschmunstycke för att minska vattenförbrukningen.

54. Tänk på ditt användande

Ofta använder vi mer produkt än vad vi behöver. Det kan exempelvis handla om diskmedel eller toapapper. Tänk på hur mycket du använder för att inte behöva lägga onödigt mycket pengar på tråkiga utgifter.

Spara pengar på bil och resor

55. Välj bort bilen om du kan

Att ha bil kommer med många kringkostnader. Välj bort bilen om du har möjlighet.

56. Köp prisvärd och bra bil

Behöver du ha en bil så se till att investera i en prisvärd och bra modell. En sämre bil kommer kosta dig mer i längden då den kräver mycket underhåll.

57. Jämför bensinpriser

Det är såklart tråkigt att betala mer i onödan, speciellt för bensin. Jämför bensinpriser för att inte priset för bensinen ska sticka iväg allt för mycket.

58. Kör ekonomiskt

Genom att planera din körning och vara försiktig med gas och broms kan du minska din bränsleförbrukning med mellan 10 till 20 %. Släpp exempelvis gasen istället för att bromsa och hoppa över växlar när du ska upp i hastighet.

59. Res inte under högtider och lov

Att resa under högsäsong är inte bara jobbigt på grund av folkmängden. Det är också betydligt dyrare. Välj istället udda datum för din semester. Det kan exempelvis vara strax innan eller efter skollov.

Spara pengar på teknik

60. Förhandla telefon abonnemang

Du kan få ned priset för ditt abonnemang genom att förhandla med din operatör. De vill behålla dig som kund och är ofta beredda att ge dig ett erbjudande för att du inte ska byta till en konkurrent.

61. Se över dina prenumerationer

Netflix, Cmore, Viaplay, HBO… prenumerationstjänsterna som finns på marknaden är många. Se över dina prenumerationer. Behöver du verkligen alla? Kanske du kan dela konto med en vän?

62. Utnyttja testperiod på digitala tjänster

Streamingtjänster och andra digitala tjänster erbjuder ofta en gratisperiod för att du ska kunna testa tjänsten och därefter bestämma om du vill behålla den eller inte. Utnyttja gärna denna typen av tjänster men se till att inte glömma bort att avsluta kontot när testperioden är över. 

63. Försök att inte binda upp dig

Det är inte alltid bra att binda upp dig på långa bindningstider. Kanske du under bindningstiden inser att du inte behöver tjänsten och då behöver du betala för något du inte använder eller vill ha.

64. Skippa pappersfaktura

Pappersfakturor kommer ofta med en avgift. Skaffa e-faktura eller autogiro för att slippa tråkiga avgifter för pappersfakturor. Det är dessutom smidigare att hantera dina fakturor online.

65. Betala fakturor i tid

Betalar du inte dina fakturor i tid kommer du få påminnelseavgifter. I värsta fall kan du hamna hos Inkasso och Kronofogden, något du självklart vill undvika.

66. Välj abonnemang som passar ditt behov

Många betalar för abonnemang de inte nyttjar. Se över hur mycket surf du använder och sänk abonnemangsform om du inte använder all din surf.

Andra smarta sätt att spara pengar 

67. Släng prillan och fimpa

Förbättra din ekonomi och hälsa samtidigt. Sluta snusa eller röka om du gör det. Du drar in på onödiga utgifter för många år framöver och kan lägga de pengarna på annat.

68. Kolla på dina kvitton

Hur ofta säkerställer du att kvittot på ditt köp stämmer? Ofta hamnar det direkt i papperskorgen. De som jobbar bakom kassan kan faktiskt göra fel och det är såklart tråkigt att betala för. Gå igenom alla dina kvitton och säkerställ att de stämmer.

69. Skippa din morgontidningen - läs digitalt istället

Vi förstår att det kan kännas trevligt att läsa morgontidningen i pappersform tillsammans med en kopp kaffe. Men för att spara in på meningslösa utgifter är det ett bättre val att läsa tidningen online. Det finns både gratis nyhetstjänster men också prenumerationstjänster där du kan få den traditionella morgontidningen i e-form.

70. Gör aktiviteter som inte kostar pengar

Det finns massvis med aktiviteter som inte kostar pengar. Du kan exempelvis turista i din egen stad, testa geocaching eller ta dig ut i skogen och plocka svamp. Möjligheterna är många!

Spartips för ett bra sparande

Detta var våra allra bästa spartips som kan få dig att spara in mycket pengar varje månad. Små bidrag leder i slutändan till något stort. Bara genom att ta till dig en bråkdel av dessa 70 tips kommer du märka stor skillnad. Bor du tillsammans med din familj är det alltid en bra idé att sätta er ned tillsammans och gå igenom era mål för att hjälpas åt. Med tydliga mål som alla vet om blir sparandet mer motiverande.

Axo finans logga
Axo finans logga

Samla lån med Axo Finans

Ränta är en väldigt tråkig utgift, det är du nog beredd att hålla med om. Genom att samla dina lån kan du få lägre ränta och bättre villkor. Samtidigt får du bättre koll på din ekonomi och en förbättrad kreditvärdighet. Använd Axo Finans för att hitta den långivare som kan ge dig bäst villkor. Vi jämför flera olika långivare med en enda ansökan. Du ansöker tryggt online på ett par minuter.

Ansök här