Varför lönar det sig att lösa lån?


Att lösa lån innebär att du samlar gamla lån och skulder i ett nytt lån. Det finns flera anledningar till att det är dyrt att ha flera lån, och därför även flera anledningar till att lösa lån.

Räntan på marknaden svänger ständigt. Det medför att lånet och ränteerbjudandet du fick för ett år sedan, inte längre behöver vara det bästa alternativet. Genom att samla gamla skulder ser du således till att du får bästa tillgängliga ränta, anpassat efter din ekonomi.

Därför är det dyrt att ha flera lån

 • Du betalar samma avgift flera gånger
 • Många små lån har ofta högre ränta än ett stort lån
 • Flera betalningar gör att man lättare mister översikten, och behöver betala påminnelseavgifter och inkasso. Då blir det svårare att betala av.

Därför är det värt att lösa lån

 • Du slipper samma avgift flera gånger
 • Ett större lån ger ofta lägre ränta
 • Med längre avbetalning och en betalning per månad får du bättre översikt. Då är det lättare att betala av ditt lån.

Hur går jag tillväga när jag ska lösa lån?

Lösa lån via en låneförmedlare

Många kanske inte vet i vilken ände de ska börja när de ska få ordning på sin ekonomi. Att lösa lån är lönsamt när du har dyra lån eller tappat översikten över ekonomin. Men hur ska du egentligen gå till väga? Här har vi listat några viktiga punkter:

 • Få översikt över skulden – använd till exempel tjänsten MinUC
 • Lösa lån via en låneförmedlare – då får du det bästa erbjudandet
 • Förhandla eller samla lån på nytt längre fram

Om ditt lån är stort, kan det löna sig att kontakta din långivare efter ett tag och se om det är möjligt att sänka din ränta lite till. När du visat att du kan betala av lånet, kommer långivaren du har lån hos säkert gå med på att sänka räntan så att privatlånet blir ännu billigare. Med bra lånevillkor har du alla möjligheter att bli skuldfri inom en relativt kort tid, beroende på skuldbeloppet.

Lösa privatlån

När du hanterar ett lån utan säkerhet, är det bra att följa räntemarknaden. Har du haft ett lån hos banken ett tag, och ser att det är dyrare än nödvändigt, kan du spara mycket pengar på att lösa ett lån.

Lån utan säkerhet har högre ränta än traditionella lån som bolån, därför kommer det alltid finnas pengar att spara om du hittar en bank eller långivare som kan erbjuda lägre ränta. Inte minst kommer det vara en fördel att lösa lån om du har flera lån hos olika långivare.

Lösa kreditkortsskulder

En refinansiering av kreditkortsskulder ger dig lägre ränta

Kreditkort är en av de vanligaste sätten att ”låna” pengar på. I utgångspunkt har denna betalningsmetod flera fördelar för dig som konsument. Den har även flera nackdelar.

I praktiken kan du undvika att betala av lånet genom att betala minimibeloppet. Pengarna går då till själva kreditkortsskulden, men räntan förblir orörd och fortsätter växa. Ju längre tid du skjuter upp avbetalningen av beloppet, desto större blir skulden.

Fördelar

 • De flesta kreditkort har en räntefri period på 60 dagar
 • Detta gör det enkelt att finansiera köp av produkter och tjänster när ekonomin är snäv
 • Du kan använda pengarna till nästan vad du vill

Nackdelar

 • Man riskerar att man handlar över sin förmåga
 • Efter den räntefria perioden är räntorna ofta skyhöga
 • Även små köp eller summor kan bli svåra att betala av om du lägger mycket tid på det

Att samla kreditkortsskulder ger dig lägre ränta. Dessutom behöver du betala av på skulden, vilket gör att beloppet inte riskerar att växa sig större på samma sätt. Om du dessutom har flera utestående belopp på flera kreditkort, kommer det vara särskilt förmånligt med en refinansiering. Ett samlat lån ger dig bättre översikt och kan hjälpa dig att få kontroll över privatekonomin.

Varför lösa lån via Axo Finans?

När du väljer Axo Finans som din låneförmedlare, får du flera fördelar. Eftersom vi tar på oss jobbet med att jämföra erbjudandena från våra samarbetspartners, behöver du bara skicka in en enda ansökan. Det besparar dig värdefull tid.

Samtidigt får du de bästa låneerbjudandet från flera av de största svenska och skandinaviska bankerna och långivarna. Då sparar du pengar på avgifter och kan få lägre ränta.

Har du behov av att lösa lån? Skicka in en ej bindande ansökan idag och få kontroll över ekonomin.