<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Vad är en kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån så brukar långivaren använda en så kallad kreditupplysning som underlag för ett potentiellt erbjudande. En kreditupplysning är en lista med information om din kreditaktivitet och din nuvarande ekonomiska situation. I upplysningen förekommer det information om din betalningshistorik av gamla lån och status på dina aktuella kreditkonton. Långivaren kan då undersöka om du är en pålitlig person som håller dig till betalningsplanen och om du verkligen har råd att betala tillbaka lånet med din nuvarande inkomst. 

Alla uppgifter sammanställs och beräknas till en så kallad kreditvärdighet. Ju mindre betalningsanmärkningar du har desto högre kreditvärdighet får du. Baserat på din kreditvärdighet kan du antingen få ett bra erbjudande med en hög lånesumma och låg ränta, eller inte bli beviljad ett lån alls.

Kreditupplysningsföretag

Den mest kända aktören när det kommer till kreditupplysning är UC (Upplysningscentralen). Det finns dock flera kreditupplysningsföretag som en långivare kan använda sig av. De största är:

 • UC
 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Syna
 • Decidas

Som långivare kan du begära en upplysning från företagen ovan. Valet baseras framförallt på vilka bedömningspunkter långivaren har. Vissa företag som du handskas med rapporterar inte till alla kreditupplysningsföretag, vilket kan göra att upplysningsföretagen har olika information om dig och i vissa sällsynta fall kan de ha registrerat fel information. Det är därför smart att beställa en egen privat kreditupplysning för att se vilken information som finns om dig och utifall att den är fel kan man höra av sig till källan och begära en ändring.

Lån utan uc 

Om det går att låna pengar utan UC eller om det går att samla lån utan UC är frågor som vi ofta får. Vid en låneansökan tas alltid en kreditupplysning men företag som Bisnode eller Creditsafe gör upplysningar som inte syns som en UC. Vilket inte påverkar din kreditvärdighet på samma sätt som en kreditupplysning från upplysningscentralen. Lån utan UC är vanligt förekommande när du vill ta lån. Ett smart sätt att undvika för många kreditupplysningar när du ska ta ansöka om ett lån är att använda en låneförmedlare. Vi på Axo Finans jämför upp till 
36 banker och långivare med endast en UC ansökan. Vi jämför dessutom lån åt dig så att du kan hitta den bästa räntan du kan få på marknaden. 


UC vid Smslån och snabblån

Det finns flera lån på marknaden som har olika användningsområden. Snabblån och smslån är en typ av lån som anses som snabba att få och där lånen oftast är på en mindre summa pengar. Intresset för smslån utan uc och även snabblån utan uc är stort. Det beror troligen på att det är små lån som kan tas ofta och betalas tillbaka snabbare. Varje gång du tar ett lån görs en kreditupplysning. Det innebär att om du lånar små belopp ofta kan det byggas på med många uc förfrågningar ganska snabbt. Men det finns kreditupplysningar som inte görs av upplysningscentralen. Ofta används istället Bisnode eller Creditsafe vid dessa typer av lån. 

Information vid kreditupplysning

När du ska låna pengar och ta ett privatlån tas en kreditupplysning som vanligtvis innehåller följande information:

 • Personuppgifter
 • Information från Bolagsverket (ifall du har ett eller flera företag)
 • Allmänna uppgifter (civilstånd, folkbokföring och historisk adress)
 • Inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Lån och krediter
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Senaste information hos kreditupplysningsföretag (ett år tillbaka)
människor på stranden pratar om kreditupplysning
människor på stranden pratar om kreditupplysning

Hur sammanställs en kreditupplysning?

När du vill låna pengar och betalar med kreditkort eller betalar av ett lån så kommer företaget som gav dig lånet eller krediten att hålla ett register över beloppet och frekvensen av dina betalningar, samt din kreditgräns och saldo. Dessa företag kan rapportera din kredithistorik, lån och betalningar till ett eller flera kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretagen kombinerar all information de får om dina olika kreditaktiviteter, lån och betalningar i en kreditupplysning.   

Ansök om lån via Axo Finans

Axo Finans erbjuder en smidig lösning till dig som vill ha ett privatlån eller samla lån och sänka din ränta och dina månadskostnader. Vi jämför lån och ser till så att du får det bästa möjliga låneerbjudandet genom att skicka din låneansökan till 35 olika långivare och banker. De kommer att granska din ansökan och erbjuda dig ett lån med en individ räntesats. Du får sedan välja själv vilket erbjudande som passar dig bäst. Ansök om privatlån redan idag och få svar inom en vecka.