<p>Kian ansvarar för innehållet på Axo Finans. Han kvalitetssäkrar artiklar och annat innehåll och ser till så att informationen är korrekt. Kian arbetar som marknadschef på Axo Finans och har lång erfarenhet inom lånemarknaden.</p>
By Kian Møller

Kian ansvarar för innehållet på Axo Finans. Han kvalitetssäkrar artiklar och annat innehåll och ser till så att informationen är korrekt. Kian arbetar som marknadschef på Axo Finans och har lång erfarenhet inom lånemarknaden.

Vad är en kreditupplysning?

När du ansöker om ett lån så brukar långivaren använda en så kallad kreditupplysning som underlag för ett potentiellt erbjudande. En kreditupplysning är en lista med information om din kreditaktivitet och din nuvarande ekonomiska situation. I upplysningen förekommer det information om din betalningshistorik av gamla lån och status på dina aktuella kreditkonton. Långivaren kan då undersöka om du är en pålitlig person som håller dig till betalningsplanen och om du verkligen har råd att betala tillbaka lånet med din nuvarande inkomst.

Alla uppgifter sammanställs och beräknas till en så kallad kreditvärdighet. Ju mindre betalningsanmärkningar du har desto högre kreditvärdighet får du. Baserat på din kreditvärdighet kan du antingen få ett bra erbjudande med en hög lånesumma och låg ränta, eller inte bli beviljad ett lån alls.

Information vid kreditupplysning

En kreditupplysning för privatpersoner innehåller vanligtvis följande information:

 • Personuppgifter
 • Information från Bolagsverket (ifall du har ett eller flera företag)
 • Allmänna uppgifter (civilstånd, folkbokföring och historisk adress)
 • Inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Lån och krediter
 • Skuldsaldo hos Kronofogden
 • Senaste information hos kreditupplysningsföretag (ett år tillbaka)
människor på stranden pratar om kreditupplysning

Hur sammanställs en kreditupplysning?

När du betalar med kreditkort eller betalar av ett lån så kommer företaget som gav dig lånet eller krediten att hålla ett register över beloppet och frekvensen av dina betalningar, samt din kreditgräns och saldo. Dessa företag kan rapportera din kredithistorik, lån och betalningar till ett eller flera kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretagen kombinerar all information de får om dina olika kreditaktiviteter, lån och betalningar i en kreditupplysning.

Kreditupplysningsföretag

Den mest kända aktören när det kommer till kreditupplysning är UC (Upplysningscentralen). Det finns dock flera kreditupplysningsföretag som en långivare kan använda sig av. De största är:

 • UC
 • Bisnode
 • Creditsafe
 • Syna
 • Decidas

Som långivare kan du begära en upplysning från företagen ovan. Valet baseras framförallt på vilka bedömningspunkter långivaren har. Vissa företag som du handskas med rapporterar inte till alla kreditupplysningsföretag, vilket kan göra att upplysningsföretagen har olika information om dig och i vissa sällsynta fall kan de ha registrerat fel information. Det är därför smart att beställa en egen privat kreditupplysning för att se vilken information som finns om dig och utifall att den är fel kan man höra av sig till källan och begära en ändring.

Ansök om lån via Axo Finans

Axo Finans erbjuder en smidig lösning till dig som vill ha ett privatlån. Vi ser till att du får det bästa möjliga låneerbjudandet genom att skicka din låneansökan till 35 olika långivare och banker. De kommer att granska din ansökan och erbjuda dig ett lån med en individ räntesats. Du får sedan välja själv vilket erbjudande som passar dig bäst. Ansök om privatlån redan idag och få svar inom en vecka.