Varför effektiv ränta?

Alla långivare är tvungna att i deras låneavtal till kund ange den effektiva räntan tillsammans med ett räkneexempel för att du som låntagare så enkelt som möjligt ska kunna jämföra de olika kreditbolagens erbjudanden.

Företag skyltar ogärna med den effektiva räntan i sina annonser utan riktar istället fokus på den nominella, lite lägre, räntan och gömmer den effektiva räntan med liten text längst ner då den i regel inte ser lika attraktiv ut. Dock måste den enligt lag finnas där.

en person vandrar i bergen och funderar på effektiv ränta

Skillnad på nominell och effektiv ränta

När du ska låna pengar tillkommer det vanligen en ränta på det belopp som du lånar. Den nominella räntan är avgiften som långivaren tar ut för själva lånet av pengarna. Den kan vara fast eller rörlig men är alltid enbart en procentsats av lånebeloppet, utöver den nominella räntan och amortering tillkommer det oftast andra "övriga" utgifter till ditt privatlån eller kreditlån vilket inte den nominella räntan tar hänsyn till.

Den effektiva räntan innehåller alla avgifter utöver amorteringen och ger därför en mer rättvis bild av hur mycket du kommer att behöva betala av på ditt lån varje månad.

Något att tänka på gällande räntor

Att stirra sig blind på den effektiva räntan när man jämför lån kan i vissa fall inte ge en rättvis bild av den totala lånekostnaden eftersom den beräknas över ett helt år och om det är en kort återbetalningsperiod på bara några månader kommer den ge en felaktig lånekostnad. Man bör därför alltid ha med i beräkningarna den tid det kommer ta att betala av lånet när man tittar på den effektiva räntan.

Beräkna effektiv ränta

Att själv räkna ut vad den effektiva räntan landar på är inte helt enkelt, utan kräver en hel del komplicerade beräkningar och matematiska kunskaper. Som tur är behöver du sällan det då långivarna är skyldiga enligt konsumentkreditlagen att visa upp din effektiva ränta klart och tydligt i ditt låneavtal. Skulle du ändå vilja ge dig på att lösa det själv så finns det matematiska formler och lånekalkyler att hitta på olika webbsidor för att beräkna den effektiva räntan.

Du får en stor fördel när du ansöker via Axo Finans

Att ansöka om lån kan vara en lång och krånglig process. Men vi på Axo gör det enklare för dig om du så behöver låna pengar eller samla lån. Som kund vill man alltid jämföra olika banker för att säkra sig om att man har fått det bästa möjliga låneerbjudandet. När du ansöker via Axo Finans skickas din ansökan vidare till 34 banker och långivare. Du får sedan ett erbjudande om att låna pengar från flera olika långivare. Därmed blir det enklare för dig att jämföra räntor och villkor.