<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Betalningsanmärkning

Om du har lånat pengar någon gång eller varit involverad i lånesammanhang så har du säkert stött på begreppet betalningsanmärkning. Långivare tittar alltid på om du har betalningsanmärkningar när de gör en kreditupplysning på dig. Men vad är en betalningsanmärkning egentligen och hur får man den?

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en anteckning på att du inte har betalat dina skulder i tid. Det kan vara en telefonfaktura, en räkning, ett privatlån eller ett studielån som du har missat att betala. Den informationen registreras hos ett kreditupplysningsföretag som exempelvis UC (Upplysningscentralen) eller Bisnode. Om du får en anmärkning kan det bli svårare för dig att bli beviljad ett lån eller kredit från en bank.

kvinna skriver på ett block och har frågor om betalningsanmärkning
kvinna skriver på ett block och har frågor om betalningsanmärkning

När tillkommer en betalningsanmärkning?

Som tur är får man inte en betalningsanmärkning direkt. Det krävs flera steg för att få en sådan anteckning. Om du glömmer att betala en faktura kommer du till en början att få påminnelseavgift från företaget som kräver betalningen. Påminnelseavgiften läggs på fakturan och ligger vanligtvis på 60 kronor. Om du trots påminnelsen inte betalar innan förfallodatumet kan företaget begära ett inkassokrav från ett inkassoföretag. Då måste du antingen betala skulden eller bestrida den. Ifall du väljer att ignorera inkassokravet kan ditt ärende skickas vidare till kronofogden.

Du får sedan en sista varning från kronofogden. Om du inte betalar trots det så riskerar du en betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningen får du inte av kronofogden utan det beslutas av kreditupplysningsföretagen.

Hur länge varar en betalningsanmärkning och hur blir man av med den?

En betalningsanmärkning gäller vanligtvis i 3 år och försvinner sedan automatiskt. Du kan tyvärr inte få bort den på egen hand utan du måste vänta tills den försvinner automatiskt. Det är därför extra viktigt att du håller koll på dina fakturor och eventuella skulder för att undvika det från första början.

solen går ned över ett fält och en person har betalningsanmärkning
solen går ned över ett fält och en person har betalningsanmärkning

Lån med betalningsanmärkning

Om du behöver låna pengar med har dragit på dig en anmärkning finns det ändå en chans. Det är svårare att bli beviljad ett lån med en betalningsanmärkning, men det är inte omöjligt. Banker och långivare är medvetna om att det är lätt att missa en räkning eller faktura och kan därför i vissa fall erbjuda dig lån även om du har en betalningsanmärkning. Har du flera lån sedan tidigare som du vill lösa finns det även chans för dig som vill samla lån med betalningsanmärkning att göra det. Genom att samla lån kan du sänka dina månadskostnader på lånet, så det är alltid bra att testa att samla dem.

Ansök här

Axo Finans hjälper dig

På Axo Finans samarbetar vi med över 36 banker och långivare. Vi jämför lån. När du ansöker via oss kommer din ansökan att bli reviderad av olika långivare som erbjuder de bästa räntorna för just din ekonomiska situation. För att kunna låna måste du uppfylla de grundläggande krav som är gemensamma för ett stort antal långivare. Det inkluderar en stabil inkomst, att du är skuldfri och att du är över 18 år gammal. Välkommen med din ansökan.