Kian Møller, Marknadschef

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Lån utan UC – är det ens möjligt?

Var gång du ansöker om lån eller kredit, tar låneförmedlaren en kreditupplysning av dig hos UC (Upplysningscentralen) eller annan institution. Det innebär att långivaren kontrollerar din kreditvärdighet.

Kreditprövningens syfte är att banker och långivare ska kunna bedöma risken och sannolikheten för att den som ska låna pengar faktiskt kan betala tillbaka.

Vilken information framkommer?

Informationen som framkommer är upplysningar om ekonomiska förutsättningar såsom krediter, lån, inkomst, förmögenhet och förekomst av eventuella betalningsanmärkningar. Informationen hämtas från Skatteverket och Kronofogden.

Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig, vare sig det är hos UC eller annan institution, är de skyldiga att meddela dig om det.

Detta säger Kreditupplysningslagen om lån utan UC

Enligt Kreditupplysningslagen är långivarna förpliktigade att ta en kreditprövning när folk ansöker om lån. Det är en säkerhet både för utlånaren och för dig som kund.

En del långivare låter dig låna pengar utan UC och sådana lån kallas ofta SMS-lån eller snabblån utan UC.

Kan man låna pengar utan UC?

Kan man låna pengar utan UC?

Även om lån utan UC utlovas, så tas en kreditprövning på dig. Detta regleras av lagen och är inte något som långivarna kan bortse från. Däremot är det upp till banken eller långivaren om de vill bevilja lånet, oberoende av hur din kreditvärdighet ser ut.

Därför säger en del institutioner att du kan låna pengar utan UC hos dem.

Det är alltså möjligt att låna pengar utan UC, men din kreditvärdighet kontrolleras oavsett. Observera även att om du lånar pengar utan UC, så får du en högre ränta än på ett privatlån.

Hos Axo Finans erbjuder vi inte lån utan UC, men eftersom vi är en låneförmedlare med flera samarbetspartners har vi möjlighet att endast ta en kreditupplysning hos UC. Din ansökan skickas likväl till flera långivare och erbjudandet du får är ej bindande.

Bra anledningar att välja Axo Finans som din låneförmedlare

När du skickar in en låneansökan via Axo Finans, kontaktar vi långivarna åt dig. Detta förenklar ansökningsprocessen för dig som kund, så du lätt kan jämföra lån och hitta det bästa låneerbjudandet för dig. Det är säkert, lätt och kostnadsfritt.

Vi skickar din ansökan till flera banker och långivare samtidigt och oavsett hur många långivare vi kontaktar, så tar vi bara en kreditupplysning hos UC. Du kan alltså inte låna pengar utan UC hos Axo Finans, men du slipper bekymra dig för att din kreditvärdighet påverkas negativt av att flera erbjudanden hämtas in.

Det finns många bra anledningar att välja Axo Finans som din låneförmedlare:

 • Lån från 5 000 kronor och upp till 600 000 kronor
 • Vi skickar din ansökan till flera långivare men tar bara en kreditupplysning hos UC
 • Få låneerbjudanden redan samma dag
 • Erbjudandet är ej bindande och är kostnadsfritt

Ansök om lån utan säkerhet tryggt på internet

Ansök om lån utan säkerhet tryggt på internet

Hos Axo Finans kan du använda BankID, vilket förenklar ansökningsprocessen både för dig som kund och för banken eller företaget som lånar ut pengar.

Det är lätt, säkert och överskådligt att använda vårt elektroniska ansökningsformulär. Allt du behöver göra är att fylla i hur mycket pengar du vill låna och hur lång avbetalningstid du önskar. Därefter kontaktar vi långivarna åt dig.

Om du inte vill signera elektroniskt kan du även skicka in dokumenten via brev, men kom ihåg att behandlingstiden då blir mycket längre.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som banker och långivare kan ge dig, utan att du behöver tillhandahålla någon form av säkerhet i bostad, tillgångar eller annat. Som jämförelse ställer du din bostad som säkerhet när du tar ett bolån.

Då det inte ställs krav på säkerhet, tar långivarna en större risk vid ett privatlån. Det balanseras upp i form av en ökad riskpremie.

Därför är ett privatlån dyrare än ett bolån. I gengäld är ett privatlån billigare än dyra krediter och SMS-lån. Kostnaden på ett lån ser du på räntorna och avgifterna.

Anledningar att låna pengar utan säkerhet

Det finns många anledningar till att folk vill låna pengar utan säkerhet, alltså ansöka om ett privatlån. Ett privatlån kan vara en bra lösning om du vill ha ekonomisk flexibilitet i samband med ett projekt eller om du exempelvis ska starta företag.

De vanligaste anledningarna till att ta ett privatlån är:

 • Renovering
 • Oväntade utgifter
 • Samla lån och lösa gamla skulder

Livet är fullt av små och stora oväntade händelser. Vem har inte varit med om att bilen strejkar, kylskåpet går sönder eller att det börjar läcka i rören i badrummet?

Vissa reparationer kan inte vänta eftersom det potentiellt kan medföra ännu större skada på exempelvis din bostad. Om du inte har sparat ihop till en ekonomisk buffert för att klara av oväntade utgifter, kan det vara en lösning att ansöka om ett privatlån.

En del väljer att låna pengar utan säkerhet för att förverkliga sina drömmar och planer, medan andra spenderar pengarna på en efterlängtad semester. Du behöver normalt sett inte uppge någon anledning till varför du ansöker om ett privatlån, då det är upp till dig själv att välja vad pengarna ska gå till.

Samla dina smålån och krediter

En glad kvinna skakar hand med någon.

Om du redan har lånat pengar utan UC eller har dyra krediter och SMS-lån, bör du överväga att samla alla lån. Det kommer ge dig en bättre översikt över ekonomin och sänka dina månatliga utgifter.

Så här samlar du lån:

 • Gå igenom alla dina skuldavtal
 • Skriv ner vilka räntor och avgifter du har på de gamla lånen
 • Skaffa dig en översikt över dina totala skulder och hur mycket du betalar i månaden

Det ska vara lätt och säkert att vara kund hos oss.

Samla lån

Fördelar med att låna pengar via Axo Finans

Lägre ränta

Den största fördelen med att refinansiera är att man får lägre ränta på lånet. Detta kan sänka lånets totalbelopp betydligt.

Endast en UC

Vi enbart tar en kreditkontroll oavsett hur många banker och långivare vi skickar din ansökan till.

Jämför flera låneerbjudanden

När du skickar in en låneansökan via Axo Finans så bedöms den av 35 långivare. Du tar sedan emot det bästa erbjudandet.

Snabb behandlingstid

Du får snabbt svar på din ansökan och kan själv jämföra långivare och hitta det erbjudande som är bäst för dig.

Du har möjlighet att jämföra erbjudandena

Du har möjlighet att jämföra erbjudandena

En del väljer att låna pengar utan UC på grund av att de vill undersöka flera olika erbjudanden, utan att deras kreditvärdighet påverkas. Hos Axo Finans behöver du inte bekymra dig för detta och kan därför i lugn och ro jämföra erbjudanden från våra samarbetspartners.

Jämföra lån utan UC

När du skickat in en ansökan om att låna pengar utan säkerhet, gör långivarna en bedömning av din förfrågan. Om din ansökan godkänns, får du ett erbjudande som är baserat på det lånebelopp som efterfrågats samt dina ekonomiska förutsättningar.

Banken eller långivaren har även skilda interna riktlinjer att förhålla sig till. Därför kan du i slutändan få helt olika erbjudanden från olika långivare.

Lånets kostnad

Lånets kostnad

När du jämför erbjudanden, bör du undersöka vad lånets kostnad blir. Information om detta ser du på räntan, som vanligtvis uppges som procent per år. Att jämföra räntor är därför en bra start om du är ute efter det bästa privatlånet. Som konsument bör du känna till två sorters ränta:

 • Nominell ränta
 • Effektiv ränta

Den nominella räntan är grundkostnaden på lånet medan den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla avgifter och kostnader. För att hitta lånets faktiska kostnad måste du därför titta på den effektiva räntan.

Jämföra kreditavtalen

Utöver detta bör du jämföra de olika kreditavtalen som gäller för lånet. Här finner du villkor och upplysningar som du måste rätta dig efter under hela lånets löptid.

Du bör i synnerhet undersöka vilka konsekvenserna blir om du inte klarar av att hålla dig till månadskostnaden. Det billigaste lånet kommer kanske inte vara så bra om det slutar med att du står med skyhöga påminnelseavgifter.

Låna pengar utan UC - vanliga frågor och svar


Ett privatlån är ett lån som långivarna kan ge dig utan att du behöver tillhandahålla någon form av säkerhet i fastighet eller annan tillgång. Om du tar ett större lån som t.ex. bolån står bostaden som säkerhet.

Eftersom det inte ställs krav på säkerhet, tar banken eller långivaren en större risk när de lånar ut pengar till dig. Detta görs genom att sätta en högre riskpremie på lånet och därför är det dyrare att ta ett privatlån än ett bolån. Likväl är det billigare än att ta ett SMS-lån eller dyra krediter.

När man ansöker om lån eller kredit, tar de flesta företag en kreditupplysning Upplysningscentralen (UC). Det innebär att utlånaren kontrollerar kreditvärdigheten på den som ansöker. Baserat på din ekonomiska situation bedöms risken kopplat till att bevilja ett lån till dig. Även om det utlovas att man kan låna pengar utan UC tas en kreditupplysning på dig.

Du som fyllt 18 år och har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor kan ansöka om privatlån via Axo Finans.

Via oss kan du ansöka om lån på 5 000-600 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet.

Du kan inte få reda på räntan utan att först skicka in en låneansökan, eftersom räntan varierar beroende på vem som söker. Genom Axo Finans kan du skicka in en låneansökan till flera olika banker och långivare samtidigt för att jämföra räntor och lånevillkor.

Den räntesats som visar vad du ska betala i ränta för ditt privatlån. Oftast är det årlig nominell ränta som anges.

Visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgifter.

Medsökande kallas den person som står med på lånet tillsammans med dig. Båda blir betalningsansvariga för lånet. En medsökande kan vara make, maka sambo eller partner. Även annan person som inte ingår i hushållet kan godkännas.

Snabbast går det om du godkänner låneavtalet med BankID, då har du pengarna på kontot inom ett par dagar.

Du kan ansöka om att betala tillbaka lånet på 1-20 år. Du kan när som helst betala av mer på lånet, eller betala hela lånesumman i förtid.

Du kan tryggt låna pengar via oss. Finansinspektionen har godkänt Axo Finans som låneförmedlare och vi samarbetar endast med godkända långivare.