Kian Møller, Marknadschef

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Vad är en kreditupplysning?


Lån utan UC: En kreditupplysning kallas ofta en UC, eftersom de flesta större långivare i Sverige tar den hos företaget Upplysningscentralen AB (UC). Det finns också andra kreditupplysningsbolag de kan använda sig av.

Lån utan UC

För varje låneansökan du gör tas alltså en kreditupplysning, och ju fler sådana du tar i ditt namn, desto sämre lånevillkor kommer du tyvärr att få. Tyvärr är det inte möjligt att ta lån utan UC, men med Axo Finans behöver du inte oroa dig.

En stor fördel med att ansöka om lån via en låneförmedlare som Axo Finans är att vi bara tar en UC på dig, eftersom vi skickar din ansökan till många olika långivare samtidigt. Det betyder att du med en enda ansökan kan få flera olika låneerbjudanden, utan att behöva oroa dig för lån utan UC och sämre lånevillkor i framtiden.

Lån utan UC

Varje gång du skickar in en låneansökan görs en kreditupplysning på dig. Om du ansöker via en låneförmedlare görs endast en UC, men du får din ansökan behandlad av flera banker och långivare.

Varför vill många låna pengar utan UC?

Lån utan UC

När du ansöker om att låna pengar krävs en kreditupplysning. Kreditupplysningslagen säger nämligen att en kreditgivare ska göra en noggrann kreditprövning, det är en säkerhet både för långivaren och för dig som kund.

Med kreditprövning menas att kreditgivaren kontrollerar din ekonomiska situation och dina möjligheter att betala tillbaka lånet eller krediten. För att kunna göra den helhetsbedömning som lagen kräver behöver kreditgivaren information från en kreditupplysning. Det är kreditgivaren som avgör vem som gör kreditupplysningen.

Vad är lån utan UC?

Du kan ansöka om lån utan UC men inte utan kreditupplysning. När du ansöker om lån är långivaren skyldig att göra en kreditupplysning på dig för att kolla dina möjligheter att betala tillbaka lånet. Om du ansöker via Axo Finans tar vi endast en kreditupplysning på dig. Då får du lån utan UC.

Vem är Upplysningscentralen?

Vad är lån utan UC

I Sverige använder de flesta större långivare sig av Upplysningscentralen, som är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige med kreditupplysningstillstånd. När man säger lån utan UC, betyder det att låna pengar utan Upplysningscentralen.

UC har tillgång till olika kredituppgifter från kreditgivare och hämtar sin information från Skatteverket och Kronofogden. Varje gång någon tar en kreditupplysning på dig, oavsett om det är hos UC eller annan institution, är de skyldiga att meddela dig om det.

Lån utan UC

Lån utan UC passar dig som vill låna utan att UC AB (Upplysningscentralen) gör en kreditupplysning. Det är även möjligt att få lån utan UC med betalningsanmärkningar.

Att låna utan UC innebär att långivaren istället tar en kreditupplysning på dig hos ett annat upplysningsföretag, så som Bisnode eller Creditsafe.

Vad innehåller en kreditupplysning?

En kreditupplysning visar inkomst och eventuella betalningsanmärkningar, men också antalet tidigare tagna kreditupplysningar. Följande information framkommer, bland annat:

  • Krediter
  • Lån
  • Inkomst
  • Förmögenhet
  • Betalningsanmärkningar

En kreditupplysning som gjorts av UC sparas i företagets register. Detta register har sedan alla långivare tillgång till. Du kan alltså inte vara anonym när du ansöker om ett lån med UC. Om det under en kort tid har gjorts flera kreditupplysningar i ditt namn så kan det påverka din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Det här är orsaken till att fler och fler är intresserade av att låna pengar utan UC.

Lån utan UC?

Lån utan UC? Välj hellre Axo Finans. Vi jämför lån utan säkerhet hos 35 banker och långivare på en gång, och gör endast en kreditupplysning. Så får du ett bättre erbjudande än lån utan UC.

Lån utan UC - men till vilket pris?

Det är möjligt att få ett lån utan UC, men din kreditvärdighet kommer att kontrolleras oavsett. Dessutom kostar ett lån utan UC oftast mer i form av högre ränta. Företagen som erbjuder lånen kompenserar nämligen höga risker med höga räntor. För dig som konsument innebär ett lån utan UC att du visserligen kan låna utan UC, men lånet kommer med största sannolikhet att bli dyrt.

Låna pengar utan UC

Pengar som du faktiskt kan låna utan UC kallas ofta smslån eller snabblån utan UC. Men även om långivarna lovar dig lån utan UC, så tas ändå en kreditupplysning på dig eftersom lagen kräver det. Däremot är det upp till banken eller långivaren att sedan avgöra om de vill bevilja dig lån, oavsett hur din kreditvärdighet ser ut. Därför säger en del långivare att du kan få lån utan UC hos dem.

Välj Axo Finans hellre än lån utan UC

Ha för vana att besöka Axo FInans innan du ansöker lån utan UC. Det görs endast en kreditprövning, och du sparar både tid och pengar på din ansökan.

En låneförmedlare som Axo Finans är ett bättre val än att låna pengar utan UC. Hos oss ansöker du hos 35 banker og långivare med endast en ansökan, så det blir lättare att hitta de lägsta räntorna.

Låneförmedlare – bättre än lån utan UC

Låna pengar utan UC

I stället för att försöka låna utan UC rekommenderar vi att du försöker minska antalet kreditupplysningar som görs i ditt namn genom att ansöka om lån via en låneförmedlare, som Axo Finans.

När du ansöker om lån via oss tar vi alltid en kreditupplysning hos UC, men det räcker med en enda. Vi skickar sedan en kopia av den med din ansökan till alla våra samarbetspartners. Via oss kan du alltså göra många låneansökningar samtidigt, med endast en UC.

Bättre än lån utan UC: Axo Finans förmedlar privatlån

Betala tillbaka hela skulden på en gång

Om du vill låna pengar, men varken har tid eller lust att jämföra olika långivare, så kan du låta oss på Axo Finans göra det jobbet åt dig. Vi förmedlar privatlån, alltså lån utan något krav på att du har en säkerhet för lånet. Vi hjälper dig att hitta det bästa lånet för dig bland alla de banker och långivare som vi samarbetar med. Oftast kan vi svara redan samma dag du ansöker.

När du ansöker om lån via Axo Finans så skickar vi din ansökan till flera banker och långivare samtidigt. Oavsett hur många långivare vi skickar din ansökan till, så tar vi enbart en kreditupplysning hos UC. Det är ett bättre val än lån utan UC.

Så ansöker du lån via Axo Finans

Det kostar dig inget att göra en låneansökan via oss, och du binder dig inte till någonting heller. Vår tjänst är ett bättre val än lån utan UC. Ansökan gör du enkelt på vår webbplats, det tar bara några minuter. Vi skickar din ansökan vidare till våra samarbetspartners, som oftast svarar samma dag. När vi har jämfört deras låneförslag och hittat bästa möjliga låneerbjudande för dig så tar vi kontakt med dig.

Erbjudandet gäller i 30 dagar, så du kan fundera på saken i lugn och ro. Väljer du att tacka ja till erbjudandet har du vanligtvis pengarna på kontot inom ett par dagar.

Samla dyr kredit och lån utan UC

Låna utan UC

Om du har tagit ett SMS-lån eller andra typen av lån utan UC, bör du ha god kontroll på att du klarar av att betala tillbaka det du är skyldig i rätt tid. Räntan på lån utan säkerhet är nämligen högre än räntan på privatlån med UC.

Om du redan har tagit flera lån utan UC, kan du överväga att samla alla smålån i ett stort lån. Det innebär att man tar ett nytt lån för att lösa de gamla skulderna och därefter bara har en amorteringsplan att hantera. För att det ska bli billigare att samla lån i ett nytt lån, måste du se till att du får en lägre ränta på det nya lånet än du hade på de gamla.

Vi gör jobben åt dig

Genom att skicka in en ansökan via Axo Finans är det lätt att jämföra lån och hitta den bästa räntan för dig bland våra långivare. Vi skickar din ansökan till flera banker och långivare samtidigt och du får besked inom kort.

Genom att samla gamla lån i ett nytt lån, kan du sänka dina månatliga utgifter och få bättre kontroll över ekonomin. Det kommer göra det möjligt att bli skuldfri snabbare.

Läs mer: Lösa dyra smålån

Sammanfattning av lån utan UC

Det här betyder lån utan UC:

Som följd av att banker och långivare måste bedöma risken och sannolikheten för att personen som ansöker om lån faktiskt kan betala tillbaka summan den är skyldig, tar de en så kallad kreditupplysning hos UC. Detta är en säkerhet både för dig som kund och för långivaren.

Så är lån utan UC möjligt

Det är möjligt att ansöka om lån utan UC, men det är inte samma sak som ett lån utan kreditprövning. Via Axo Finans erbjuder vi lån med endast en kreditprövning, så du inte behöver bekymra dig över att din kreditvärdighet ska påverkas negativt.

Lösa skulder och samla lån utan UC

Om du redan har tagit lån utan UC eller har andra dyra smålån och krediter, så kan du överväga att samla lånen i ett stort samlat lån. Det gör det möjligt för dig att spara mycket pengar i månaden, ge dig bättre kontroll över ekonomin samt göra det möjligt att bli skuldfri snabbare.

Axo Finans hjälper dig helt enkelt med lån utan UC

Hos Axo Finans kontaktar vi långivarna åt dig, så det är lätt för dig att jämföra lån och hitta det bästa erbjudandet för dig. Erbjudandet står i 30 dagar så du har god tid på att bestämma dig. Vi tar bara en kreditupplysning hos UC, så du inte behöver bekymra dig för att din kreditvärdighet ska påverkas negativt.

Vanliga frågor och svar om lån utan UC


Lån utan UC, även kallat lån utan kreditupplysning innebär att långivaren inte kontrollerar din kreditupplysning hos Upplysningscentralen AB (UC). De flesta långivare använder UC, men inte alla. Du kan alltså låna pengar utan UC, men inte utan kreditupplysning.

Ett privatlån, även kallat ett lån utan säkerhet, är ett lån som långivarna kan ge dig utan att du behöver tillhandahålla någon form av säkerhet i fastighet eller annan tillgång. Om du tar ett större lån som t.ex. bolån står bostaden som säkerhet.

Eftersom det inte ställs krav på säkerhet, tar banken eller långivaren en större risk när de lånar ut pengar till dig. Detta görs genom att sätta en högre riskpremie på lånet och därför är det dyrare att ta ett privatlån än ett bolån. Likväl är det billigare än att ta ett lån utan UC, SMS-lån eller dyra krediter.

Nej - när du ansöker om ett privatlån, görs en kreditprövning. Du kan inte låna utan UC hos oss, men med endast en kreditprövning behöver du inte oroa dig.

Det är möjligt att ansöka om lån utan UC, men det är inte samma sak som ett lån utan kreditprövning. Via Axo Finans erbjuder vi lån med endast en kreditprövning, så du inte behöver bekymra dig över att din kreditvärdighet ska påverkas negativt.

Du som fyllt 18 år och har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor kan ansöka om privatlån via Axo Finans.

Via oss kan du ansöka om lån på 5 000-600 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet.

Du kan inte få reda på räntan utan att först skicka in en låneansökan, eftersom räntan varierar beroende på vem som söker. Genom Axo Finans kan du skicka in en låneansökan till flera olika banker och långivare samtidigt för att jämföra räntor och lånevillkor.

Nominell ränta är en slags basränta på ditt lån. Det är den räntesats som visar vad du ska betala i ränta för ditt privatlån. Oftast är det årlig nominell ränta som anges.

Visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgifter. Effektiv ränta er altså nominell ränta plus extra kostnader. Sådana extra kostnader kan exempelvis vara avgifter. Ett lån med höga kostnader ger en effektiv ränta som också är hög.

Medsökande kallas den person som står med på lånet tillsammans med dig. Båda blir betalningsansvariga för lånet. En medsökande kan vara make, maka sambo eller partner. Även annan person som inte ingår i hushållet kan godkännas.

Snabbast går det om du godkänner låneavtalet med BankID, då har du pengarna på kontot inom ett par dagar.

Du kan ansöka om att betala tillbaka lånet på 1-20 år. Du kan när som helst betala av mer på lånet, eller betala hela lånesumman i förtid.

Ja, och det kostar ingenting extra att betala tillbaka hela lånet på en gång.

Du kan tryggt låna pengar via oss. Finansinspektionen har godkänt Axo Finans som låneförmedlare och vi samarbetar endast med godkända långivare.

En betalningsanmärkning är något du kan få om du inte betalar. Exempelvis kan detta vara en faktura du inte betalar eller om du lånar pengar du inte kan betala tillbaka. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning.

För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se. Hvis det betaler ned på flere lån, kan det lønne seg å.

Som regel är det svårt att låna med betalningsanmärkning. Det finns långivare som erbjuder sådana lån, men då måste du ha säkerhet i en bostad.

Nej, vi erbjuder inte SMS-lån. Många gör reklam för “smslån utan UC” eller “snabblån utan UC”, men det är förbjudet att erbjuda enligt svensk lag. Hos oss får du privatlån, även kallat lån utan säkerhet.

Här får du ett representativt exempel:

Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5,91 %. Eff. ränta: 6,09 % per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr. Långivarnas ränta är rörlig, sätts individuellt och baseras på dina förutsättningar. Återbetalningstid 1-20 år, Räntespann mellan: 2,95 %-29,35 %. Uppläggningsavgift mellan 0-495 kr. Aviavgift: mellan 0-50 kr/mån.