Samla lån utan UC

Hos oss kan du inte samla lån utan UC, men du behöver endast en kreditupplysning för att ansöka hos flera banker samtidigt.

 • Valid
  Ansök på 2 minuter
 • Valid
  Kostnadsfri ansökan
 • Valid
  Smidigt

Trustscore 4.1 | 2731 omdömen

Låna och samla lån

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Samla lån utan UC

Många vill samla lån utan UC då de har betalningsanmärkningar sedan tidigare eller inte vill försämra sin kreditvärdighet. Att göra detta kommer både med för- och nackdelar. Här nedanför går vi igenom allt du behöver veta om att samla lån utan UC.

Snabbfakta om att samla lån utan UC

 • Räntor mellan 2,95 % och 39 %
 • Korta återbetalningstider
 • Låna små belopp mellan 1 000 kr och 50 000 kr
 • Ofta snabblån/sms-lån
 • Snabb ansökan med BankID
 • Ofta direkt utbetalning
vit dator med snabblån utan UC
vit dator med snabblån utan UC

Vad betyder samla lån utan UC?

Att samla lån utan UC innebär att man samlar ihop krediter till ett samlingslån där kreditupplysningen inte görs via UC (Upplysningscentralen). Det kommer göras en kreditupplysning vilket alltid görs när man vill låna, men den kan göras via ett alternativt upplysningsföretag. De två vanligaste alternativen till UC är Creditsafe och Bisnode. En kreditupplysning gjord via ett alternativt kreditupplysningsbolag påverkar inte ditt UC-score. Anledningen till att långivare gör en kreditprövning när du vill låna pengar eller samla lån är att de ska kunna bedöma risken med att låna till dig. De vill också se hur din återbetalningsförmåga ser ut.

För- och nackdelar med att samla lån utan UC

Det finns ett par fördelar respektive nackdelar med att samla lån utan UC.

Fördelar:

 • Försämrar inte din kreditvärdighet hos UC
 • Lättare att ta andra lån eller krediter framöver
 • Ofta lägre krav

Nackdelar:

 • Generellt höga räntor och andra övriga avgifter
 • Kommer ofta med kort återbetalningstid
 • Du får generellt inte låna lika mycket

Grundkrav för att samla lån utan UC

Det finns vissa krav du som låntagare behöver leva upp till för att kunna samla lån utan UC. Kraven är oftast lägre jämfört med när du lånar med UC. Vanliga krav hos långivare är att:

 • Du behöver vara minst 18 år gammal
 • Du behöver vara folkbokförd i Sverige
 • Du behöver ha en deklarerad inkomst
 • Du får ofta inte ha betalningsanmärkningar de senaste sex månaderna
 • Du får ofta inte ha något skuldsaldo hos Kronofogden

Utöver detta behöver du ha BankID för att kunna skicka in din ansökan och verifiera din identitet. Du behöver också ha ett svenskt bankkonto för att kunna få lånet utbetalt.

Bra att tänka på - våra fyra bästa tips!

Det finns en del saker som kan vara bra att tänka på när du tänker samla lån utan UC. Vi radar här nedanför upp våra fyra främsta tips.

 1. Lägre ränta och bättre villkor
  1. Det är viktigt att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för vem du vill låna hos. Det gör du enklast via en låneförmedlare som låter dig jämföra olika alternativ med en enda kreditupplysning. Ofta sker upplysningen hos UC när du går genom en låneförmedlare men det tas enbart en UC trots att du ansöker hos flertalet långivare samtidigt. Det försämrar därmed inte din kreditvärdighet märkbart.
 2. Få bättre villkor genom att ansöka
  med en medsökande
  1. Samlingslån utan UC kommer ofta med hög ränta. För att få bättre villkor på lånet kan det vara bra att ansöka tillsammans med en medsökande, speciellt om du vet med dig att du inte har hög kreditvärdighet. En medsökande kan vara vem som helst men vanligt är att man väljer exempelvis sin sambo eller någon inom familjen. Ansöker du med en medsökande kommer både era kreditvärdigheter stå som grund för lånet. Viktigt att komma ihåg är att din medsökande är återbetalningsskyldig om du inte kan betala tillbaka lånet.
 3. Säkerställ att du kan betala tillbaka
  lånet i tid 
  1. Samlingslån utan UC kommer ofta med korta återbetalningstider. Du kan behöva betala tillbaka lånet så snabbt som inom 30 dagar. Säkerställ att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet inom löptiden för att inte riskera att få påminnelseavgifter.
 4. Titta på totalkostnaden för lånet
  1. Det är heller inte ovanligt att du får betala höga avgifter när du samlar lån utan UC. Se därför till att titta på totalkostnaden för lånet och inte bara på den nominella räntan. Detta för att verkligen vara införstådd i vilka avgifter du kommer betala för lånet.

Hos oss på Axo Finans använder vi oss av UC när du vill samla lån eller låna, men hos oss använder vi endast en UC när du gör en ansökan. Vi jämföra upp till 36 banker och långivare samtidigt och det innebär att du då kan få flera alternativ att välja mellan utan att du drar på dig för många kreditupplysningar. Ansök och se dina erbjudanden här: 

Frågor och svar om att samla lån utan UC

Här nedanför besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om att samla lån utan UC.

FAQ

 • Kan man samla lån helt utan kreditupplysning?

  Nej, det går inte att samla eller ta nya lån helt utan kreditupplysning. Du kan dock samla lån utan UC, då görs istället kreditprövningen via ett alternativt bolag såsom Creditsafe eller Bisnode.

 • Kan alla samla lån utan UC?

  Du behöver uppfylla långivarens krav för att kunna samla lån utan UC. Eftersom det ofta handlar om snabblån är kraven inte speciellt höga. Vanliga krav är att du behöver vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige och ha någon typ av deklarerad inkomst.

 • Hur länge sparas en UC-förfrågning i registret?

  Kreditupplysningar utförda på privatpersoner hos UC AB syns i registret i ett år.

 • Är det dyrare att samla lån utan UC?

  Ja, ofta blir det dyrare att låna pengar när kreditupplysningen inte görs via UC. Denna typen av lån kommer vanligtvis med höga räntor och avgifter. Jämför därför samlingslån utan UC noga eller överväg att samla lån med UC.

Vi sammanfattar allt om samla lån utan UC

Att samla lån utan UC kan vara bra för dig som inte vill försämra ditt UC-score. Du kan dock bli erbjuden bättre lånevillkor och få en lägre totalkostnad för privatlån när kreditupplysningen görs via UC. Överväg därför noga om du verkligen behöver låna utan UC. Om du fortsatt vill samla lån utan UC är det viktigt att du noggrant jämför olika låneerbjudanden för att inte riskera att betala allt för mycket i ränta och övriga avgifter.

Axo finans logga
Axo finans logga

Använd Axo Finans för att få bättre villkor

Hos Axo Finans erbjuder vi inte samlingslån utan UC. Du kan ofta få bättre lånevillkor genom att istället samla dina lån hos en långivare som tar UC. Eftersom vi är en låneförmedlare med hela 36 samarbetspartners kan du samla lån hos samtliga partners med enbart en enda UC. Vi på Axo Finans jämför lån och samligslån åt dig. 

Få ett erbjudande redan idag