<p>Kian ansvarar för innehållet på Axo Finans. Han kvalitetssäkrar artiklar och annat innehåll och ser till så att informationen är korrekt. Kian arbetar som marknadschef på Axo Finans och har lång erfarenhet inom lånemarknaden.</p>
By Kian Møller

Kian ansvarar för innehållet på Axo Finans. Han kvalitetssäkrar artiklar och annat innehåll och ser till så att informationen är korrekt. Kian arbetar som marknadschef på Axo Finans och har lång erfarenhet inom lånemarknaden.

Ränta på ränta - Vad är det och hur påverkar det din ekonomi?

Ränta på ränta eller sammansatt ränta som det också kallas används i besparingssammanhang och innebär att du får en ränta på ditt ursprungliga kapital och på den räntan som du redan har samlat in. När du sparar pengar får du vanligtvis ränta på dina sparpengar i slutet av året och vid nästa år får du ränta på både dina nya besparingar och föregående års ränta.

tjej läser om ränta på ränta på sin dator

Ränta på ränta - exempel

Vi vet att det kan vara svårt att förstå hur sammansatt ränta fungerar och hur den skiljer sig från vanlig ränta. Vi ska därför ge en förenklad förklaring med hjälp av några exempel.

Insättning på sparkontot

Om du har ett standard sparkonto så kommer du att få en ränta på räntan för ditt insatta kapital. Vanligtvis läggs en avkastning till det ursprungliga kapitalbeloppet i slutet av varje period, antingen dagligen eller månadsvis. Vid varje tillfälle som din ränta beräknas och läggs till i ditt sparkonto så tjänar det ursprungliga saldot mer ränta, vilket resulterar i en högre avkastning. 

Investering i aktier eller fonder

Ett annat tillfälle att räkna ränta på ränta är när du investerar i aktier eller fonder. Om du exempelvis investerar 1000 kronor och under första året får en avkastning på 10%, då har du fått en ökning på 100 kronor, och har i slutet av året 1100 kronor. Nästa år med samma avkastning ökar dina pengar till 1210 kronor, alltså en ökning med 110 kronor. Detta beror på att andra årets ökning är för din grundinsats på 1000 kronor plus första årets avkastning på 10%.

Räkna ut din ränta på ränta

Du kan enkelt räkna ut vad din ränta på ränta blir efter en viss period om du har ett startbelopp och en årsränta. För att räkna ut vad din sammansatta ränta blir kan du lägga in dina värden i följande formel:

sparbelopp x (1 + årsränta i %)antal år = slutvärde

Om du gör en insättning på 20 000 kronor i ditt sparkonto och har en ränta på 8% så kommer ditt besparingsvärde att ligga på 432 000 kronor efter 20 år.

20 000 kr x 1,0820 = 432 000 kr.
(Denna beräkning bortser från skatt och andra utgifter som måste betalas under den angivna perioden)

Vilken påverkan har räntan på din ekonomi?

Ökningen du får från ränta på ränta kanske låter som små pengar, men det är värt det i längden. Om du investerar ett någorlunda stort belopp och försöker blicka 20-30 år framåt så kommer du att märka av en rejäl ökning i kapital.

Nyckeln är alltså att inte tänka kortsiktigt och istället försöka fokusera på vinsten du får på sikt. Den typen av ränta kan hjälpa till att uppfylla dina långsiktiga spar- och investeringsmål, särskilt om du har tid att låta det ligga över flera år eller decennier.

pappa och barn utomhus pratar om ränta på ränta

Samla dina lån med Axo Finans

Axo Finans ger dig möjligheten att samla dina lån på ett ställe. Genom att samla alla lån på samma ställe blir det lättare för dig att hålla koll på din ekonomiska situation och ger dig samtidigt en bra överblick på dina utgifter. Du får bättre ränta med ett större lån än med flera små lån. Ansök via Axo Finans och få din ansökan bedömd av över 30 långivare och banker för det absolut bästa erbjudandet.

Ansök nu