Vad är låneskydd?

Låneskydd är en försäkring som tecknas i samband med ett lån eller när du samlar lån, den kallas ofta för trygghetsförsäkring. Den försäkringen används som trygghet för låntagaren ifall hen utsätts för en svår situation som oväntad arbetslöshet eller sjukdom och inte kan betala tillbaka skulden. I det fallet kommer låneskyddet att täcka en viss del eller hela skulden. Försäkringen betalar då månadsvis månadskostnaden på lånet.
Det finns vanligtvis två typer av låneskydd, en för inkomstförlust och en för dödsfall. För att vara berättigad till låneskydd måste du uppfylla vissa krav och kriterier:

kvinna paddlar på sjö och har låneskydd
kvinna paddlar på sjö och har låneskydd

Krav för att få teckna ett låneskydd


Du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha en tillsvidareanställning. Det är viktigt att du inte är hotad med att bli uppsagd från ditt nuvarande jobb när du tecknar ett låneskydd, annars räknas det inte som oväntad arbetslöshet. Du ska vara frisk och fullt kapabel till att jobba samt ha arbetat under en viss period för att få ett låneskydd.  Eftersom villkoren och kraven kan skilja sig åt är det viktigt att gå igenom försäkringsvillkoren med ditt försäkringsbolag innan du tecknar låneskyddet.Vem kan teckna låneskydd?


  • För att kunna teckna ett låneskydd måste du

  • Ha en fast anställning

  • Vara mellan 18 och 65 år gammal.

  •  Vara frisk och kunna arbeta

  •  Registrerad hos Försäkringskassan

Hur stor är ersättningen?

Ersättningen som betalas ut beror helt på vilken typ av situation du utsätts för. 

Vid ofrivillig arbetslöshet betalar låneskyddet ditt lån till en viss grad. Detta beror på vad du har tecknat för nivå på skyddet och vilka villkor försäkringsbolaget har. Vid dödsfall kan låneskyddet betala av hela din skuld eller till ett maxbelopp som är satt i förväg. Detta är också något du bör kolla upp då villkoren skiljer sig mellan olika försäkringsbolag.

Mer information om försäkringen hittar du här  

När behövs ett låneskydd?

Om du har lånat pengar och har ett stort lån kan det vara värt att teckna ett låneskydd. Det kan vara ett bolån, billån eller privatlån 


Ett låneskydd kommer att säkerställa att din familj inte belastas med att betala av lånet om du råkar ut för en allvarlig sjukdom, blir arbetslös, eller avlider. 

Låneskydd säkrar också dina kreditpoäng. Det kan hjälpa dig i framtiden när du förhandlar om förmånliga lånevillkor för andra lån eller kreditkort. Om du inte har ett låneskydd och banken ser att du inte klarade av att betala dina skulder för föregående lån så kan det påverka dina chanser att bli beviljad ett lån i framtiden. Du kommer inte att vara en attraktiv kandidat för nya lån och kan drabbas av högre räntor och sämre villkor.


Det är då extra klokt att du jämför lån och låneevillkor från olika banker och långivare innan du tar ett lån och tecknar ett låneskydd. Detta för att säkerställa att du får ett bra erbjudande med goda villkor och låg ränta.