Kian Møller, Marknadschef

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Av Kian Møller, Marknadschef

Kian är marknadschef på Axo Finans och har bakgrund från bland annat Aarhus Business College och olika finansföretag.

Samla krediter – vad innebär det?


Att samla krediter och lån innebär att du tar ett lån för att betala av gamla skulder. Genom att samla dina lån och krediter kan du få flera fördelar. Ett samlingslån kommer att ge dig en lägre ränta, så att du kan sänka din månadskostnad på lån.

Genom att samla dina lån och krediter kan får du flera fördelar. Kreditkort och smålån är kända för att ha höga räntor, utöver dyra avbetalningsavgifter. Dessutom svänger räntan på marknaden hela tiden.

Bättre överblick

En annan avgörande fördel man får genom att samla dyra lån och krediter, är bättre kontroll och en mer översiktlig privatekonomi. Det kan vara krävande att hålla koll på flera utgiftsposter varje månad. Med det nya lånet får du bara en avbetalningsplan att förhålla dig till.

Ansök om lån via Axo Finans från 5 000 upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Säkerhet är något du tillhandahåller för att visa att du kan betala. Det sänker risken som banker åtar sig när de lånar ut pengar, och ger dem en viss säkerhet. För att kunna tillhandahålla säkerhet måste du som regel äga egen bostad eller egendom. Om du inte själv äger bostaden, kan du samla lån utan säkerhet.

Läs mer: Sänk dina lånekostnader

Fördelar med att samla lån

Det finns många fördelar med att samla lån och krediter:

  • Du vill ha bättre översikt över din egen ekonomi
  • Du vill ha lägre ränta
  • Du vill ha längre avbetalningstid
  • Du vill betala av lånet snabbare
  • Du vill ha mer pengar till förfogande varje månad

Vem kan samla lån och krediter via Axo Finans?

Samla krediter och lån

För att få ett lån beviljat hos oss måste du uppfylla vissa kriterier:

Våra minimikrav är:

  • Du måste vara över 18 år gammal
  • Du måste ha en lägsta fast inkomst på minst 8 400 kronor i månaden
  • Du måste ha fast anställning, vara vikarie, driva eget företag eller vara pensionär

Du kan välja att ansöka tillsammans med en medlåntagare och då kommer chansen öka för att ansökan beviljas.

Så samlar du krediter

Krediter är dyra lån. Genomsnittsräntan ligger på mellan 10-25 % nominell ränta. Via Axo Finans kan du samla dina lån och krediter på upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Långivarna vi samarbetar med erbjuder en nominell ränta från 2,95 %, vilket innebär att du kan spara mycket pengar varje månad på att samla dina skulder.

För att samla smålån och krediter via Axo Finans fyller du i vårt ansökningsformulär och bockar av att du vill samla skulder. Vi skickar ansökan vidare till våra 35 samarbetspartners, med endast en låneansökan och UC.

Om du får ansökan beviljad är det banken eller långivaren du tackar ja till, som åtar sig arbetet med att lösa dina skulder. Därefter får du ett nytt lån och en avbetalningstid att förhålla dig till.

Samla flera kreditkort

Samma principer för att lösa gamla lån gäller även när du ska samla skuld från flera kreditkort. Det kommer faktiskt vara ännu mer lönsamt eftersom det finns mer att spara. Du blir inte av med skulden, men du kan betydligt reducera summor för räntor och avgifter. Dessutom kan du få en bättre avbetalningstid, vilket ger dig bättre villkor till att betala av skulden efter egen förmåga.

Med lägre räntor klarar man som regel att betala av lånet snabbare än vad man hade gjort i utgångspunkten. Inte minst är det betydligt enklare att betala av ett lån, än många fakturor varje månad.

Läs mer: Omförhandla lån

Samla dina lån

Det är inte bara kreditkort som gör det enkelt att köpa varor och tjänster när man egentligen inte har pengar. De flesta nätbutiker opererar med olika avbetalningslösningar, vilket innebär att du kan skjuta upp betalningen och betala beloppet över tid. Nackdelen med sådana lösningar är, precis som med kreditkort, att räntorna växer snabbt efter den räntefria perioden.

När du tar ett smålån, blir ofta räntorna desto högre – ju mindre lånet är. Om du har flera sådana samtidigt, skulle det löna sig att samla dina krediter och lån.

Flera lån hos olika långivare kan snabbt kosta dig dubbelt eller tredubbelt så mycket som ett samlat lån. Smålån är de dyraste på marknaden. Har du flera privatlån hos olika långivare, bör du samla dessa i ett lån. Utlånaren kommer som regel att erbjuda dig en lägre ränta eftersom de vill administrera ett större belopp. Att samla dyra lån och krediter är med andra ord en lösning som både du och långivaren tjänar på.

Se hur mycket du kan spara med vår lånekalkyl

För att se hur mycket du kan spara genom att samla dina lån, kan du använda vår lånekalkyl. Fyll i önskad lånesumma och avbetalningstid, så får du upp beräknade kostnader på lånet. Därmed kan du enkelt jämföra kostnaderna på ett lån via Axo Finans med skulden du har idag.

Kom ihåg att räntan som visas bara är en beräkning. Slutlig ränta fastställs först när banken eller långivaren har behandlat din ansökan. Våra samarbetspartners erbjuder en nominell ränta från 2,95%.

Sänk din månadskostnad

När du ansöker om att samla lån så ansöker du om att lösa befintliga lån och samla dessa i ett lån med bättre lånevillkor. Det innebär bättre ränta, färre avgifter, lägre månadsbelopp och bättre översikt.

Nominell ränta

Den årliga nominella räntan är grundräntan på lånet. Den omfattar inte alla kostnader vid ett lån. Denna ränta är marknadsbaserad samtidigt som den fastställs utifrån en individuell kreditbedömning utförd av långivarna, som värderar din situation samt ser över dina kreditupplysningar.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan består av den nominella räntan plus kostnaden för alla andra avgifter, som exempelvis avbetalningsavgifter. Genom att jämföra den effektiva räntan du får på ett samlat lån med den effektiva räntan på hela din nuvarande kreditskuld ser du hur mycket lägre dina kreditkostnader blir.

Varför välja Axo Finans?

Samla krediter och lån

Genom att välja Axo Finans när du ska ansöka om att samla lån får du flera fördelar. Du behöver endast skicka in en ansökan, och därmed sparar du mycket tid på låneprocessen. Vi tar på oss jobbet med att jämföra bankerna och långivarna åt dig. Du väljer det lån som passar dig. Bäst av allt är att du får det bästa låneerbjudandet bland flera olika banker och långivare, med bara en kreditupplysning. Du väljer det lån som passar dig.

Tjänsten är dessutom gratis. Som låneförmedlare får vi provision från långivarna vi samarbetar med.

För att processen ska gå så snabbt som möjligt rekommenderar vi att du har din senaste lönespecifikation, deklaration och BankID nära till hands. Genom att välja elektronisk signering med BankID kommer du även korta ner väntetiden från ansökningstidpunkten till dess att pengarna faktiskt finns på ditt konto. Normalt besvarar vi din ansökan inom två timmar.

Samla lån, krediter och dyra smålån via Axo Finans idag, och spara pengar varje månad.

Vanliga frågor - Samla lån och krediter


Alla kan ansöka om att samla skulder via Axo Finans, men för att få lånet beviljat måste man uppfylla bankens eller långivarens krav. Det kan vara krav på ålder, bostad, fast inkomst eller liknande och varierar från långivare till långivare.

Vi rekommenderar er som är gifta eller sambos att ansöka om att samla lån tillsammans, eftersom chansen då ökar till beviljat lån och lägre ränta.

När du skickar in en ansökan via Axo Finans, kryssar du för att du vill samla eller lösa befintliga lån. Då kommer långivaren att lösa dina gamla lån och samla dem i ett nytt lån.

Orsaken till att man vill samla lån och krediter är för att spara pengar. Man får som regel lägre ränta på ett stort lån i jämförelse med flera små lån, och genom att få en lägre ränta får du lägre månatliga kostnader. Dessutom får du bättre villkor, enklare översikt över utgifterna och du kan bli skuldfri snabbare.

Om du har många smålån och krediter sedan tidigare kan du få bättre ekonomi genom att lösa och samla skulderna i ett samlingslån. Det gäller i synnerhet om du betalar av på många lån och är oroad för att tappa kontrollen. Ett samlingslån ger dig bättre översikt över ekonomin och gör att utgifterna blir lägre.

Det kostar ingenting att samla lån – du sparar faktiskt pengar på det. Om du kan få bättre villkor och lägre ränta kommer du att spara pengar varje månad.

Det kostar inte heller något att ansöka om att samla lån. Hos Axo Finans ansöker du både kostnadsfritt och utan förpliktelser, och väljer själv om du vill acceptera erbjudandet eller ej.

Den räntesats som visar vad du ska betala i ränta för ditt privatlån. Oftast är det årlig nominell ränta som anges.

Visar lånets totala kostnad, inklusive alla avgifter. Det är effektiv ränta som visar vad du faktiskt måste betala i månadskostnad.

Det vanligaste är att ha rörlig ränta på sina lån. Det innebär att räntan följer marknadsräntan och kan gå upp eller ner medan du betalar på lånet. Historiskt sett lönar det sig att ha en flytande ränta, men då måste du kunna hantera att räntan går upp i perioder.