Bli skuldfri

Så kan du bli skuldfri - vägen till bättre ekonomi

Har du många lån och vill bli skuldfri snabbt? Då kan det vara bra att försöka samla dina lån.

 • Valid
  Kostnadsfritt
 • Valid
  Samla lån
 • Valid
  Ansök på 2 minuter

Trustscore 4.2 | 2767 omdömen

Alla konsumenter som har fått ett lån via Axo Finans får ett mejl där de kan tycka till om oss genom att lämna en recension på Trustpilot. Dessa recensioner markeras som verifierade kunder på Trustpilot. När recensioner publiceras direkt på Trustpilot kan Axo Finans inte garantera att de kommer från kunder som har använt Axo Finans jämförelsetjänst. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla recensioner som lämnats om Axo Finans, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, och beräknas med faktorer som aktualitet, mängd och genomsnittsbetyg.

Låna och samla lån

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Bli skuldfri - våra 9 bästa tips!

Har du dragit på dig många skulder och känner att det är svårt att hitta någon väg ut ur eländet? Präglas din vardag av dyra lån, krediter och avbetalningsköp? Att bli skuldfri kommer göra både ditt välmående och din ekonomi gott. Vi hjälper dig i denna artikeln genom att ge dig våra allra bästa tips för att bli skuldfri.

Vad du kan göra för att bli skuldfri snabbt - 9 tips!

Här nedanför radar vi upp våra nio bästa tips för att bli skuldfri snabbt. 

1. Skaffa dig en överblick över dina lån och skulder

Sätt dig ned och gå igenom alla dina lån och krediter. Har du fakturor i pappersform, samla alla räkningar i en hög. Kontrollera din digitala brevlåda. Du kan också kontakta Kronofogden men också din bank och fråga om du är skyldig något. Detta är det första steget för att bli skuldfri och för att förstå hur mycket skulder du faktiskt har.

2. Se över vilka utgifter du kan minska på

Gå igenom alla dina utgifter, inte bara för lån och krediter, utan allt. Hur mycket lägger du på boende, mat, spontanköp? Var extra noga att titta på återkommande abonnemang och prenumerationer. Gör en tydlig överblick över dina kostnader varje månad och se över vilka utgifter du kan dra ned på. 
Några utgifter som ofta går att minska ned på är:

 • Onödiga prenumerationer och abonnemang. Kanske du kan dela med en vän.
 • Restaurang- och kafébesök. Gör matlådor och ta med kaffe i termos.
 • Matkostnader. Handla billig mat och planera rätter med samma ingredienser.

3. Gör en budget

Sätt upp en budget som visar hur mycket pengar du får lägga på vardera sak varje månad. Det kan handla om boende, mat, lånekostnader och övrigt. Var realistisk när du sätter upp din budget för att säkerställa att du kommer kunna följa den.

4. Öka dina inkomster

Har du en anställning, gör ett försök att förhandla upp din lön. Fråga också om möjligheten att få jobba extra eller övertid under en tid för att få in extra pengar. I nutid finns möjligheten att frilansa online med egentligen vad som helst. Kan du ett annat språk? Kolla upp möjligheterna att översätta online. Är du bra på att odla? Se över möjligheterna att ge människor odlingstips online. Möjligheterna här är stora. Ett annat sätt att få in extra inkomst varje månad är att sälja saker du inte behöver. Kanske du har kläder, möbler eller inredning hemma som du inte behöver som du kan sälja.

5. Samla lån och krediter

Har du flera smålån och krediter? Samla dessa till ett samlingslån för att få bättre villkor och lägre totalkostnad. Du behöver inte nödvändigtvis samla lån hos din nuvarande långivare, du kan flytta över lånen till en ny långivare där du kan få bättre villkor. Använd en låneförmedlare, vi på Axo Finans jämföra hela 36 olika långivare med en enda kreditupplysning för att påverka din kreditvärdighet minimalt.

6. Gör extra inbetalningar när du kan

Det finns ett minimibelopp du ska betala för ditt lån varje månad. Men så länge lånet eller krediten har en rörlig ränta kan du kostnadsfritt göra extra inbetalningar. Har du pengar över en månad är det förmånligt att göra en större inbetalning på lånet. På det sättet kan du också förkorta återbetalningstiden vilket minskar den totala kostnaden för lånet.

7. Gör dig av med kreditkort

Att låna pengar är lätt, emn det är dumt att köpa saker med pengar du inte har. Gör dig av med eventuella kreditkort, de ger ofta onödiga skulder. Det kan dock finnas vissa bonusar och rabatter som kan vara förmånligt att ta del av med ett kreditkort. I de fallen kan ett kreditkort vara bra att använda men du behöver se till att du har pengar att betala fakturan när den väl kommer. Sätt i så fall undan pengar att betala kreditkortsfakturan med.

8. Kontakta en skuldrådgivare

Har du privatlån och krediter och andra lån som du inte mäktar med finns det hjälp att få. Alla kommuner har en skuldrådgivare. Har du svårt att klara av dina ekonomiska problem på egen hand kan du ta kontakt med kommunens skuldrådgivare som kan ge dig värdefulla tips och råd.

9. Ansök om skuldsanering (om du är rejält skuldsatt)

Har du lånat pengar och har väldigt mycket skulder hos Kronofogden och Inkasso kan du ansöka om skuldsanering. Om din ansökan om skuldsanering godkänns innebär det att du får en femårig avbetalningsplan som du behöver följa tills du blir skuldfri. Detta är dock bara ett alternativ om du är rejält skuldsatt.

Tänk på detta när du väl blivit skuldfri

När du väl blivit skuldfri är det viktigt att du fortsätter värna om din ekonomi. Betala in dina fakturor i tid för att inte riskera att få påminnelseavgifter och bli skuldsatt igen. Omförhandla dina lån för att sänka lånekostnader i takt med att din kreditvärdighet förbättras. Det är också bra att buffertspara till oförutsedda kostnader, då kan du ta pengar från din buffert istället för att låna.   

Vanliga frågor och svar om att bli skuldfi

Här nedanför besvarar vi de vanligaste frågorna vi får om att bli skuldfri.

FAQ

 • Hur lång tid tar det att bli skuldfri?

  Hur lång tid det tar att bli skuldfri beror på hur mycket skulder du har och hur din ekonomiska situation ser ut. Ofta tar det ett par år att bli skuldfri. Är du rejält skuldsatt kan du få möjlighet att skuldsanera och genomföra en femårig avbetalningsplan.

 • Hur kan man bli skuldfri snabbt?

  Du kan bli skuldfri snabbt genom att leva snålt och göra extra inbetalningar på dina lån och krediter. Du behöver se över dina utgifter och dra ned på allt onödigt. I den här artikeln har vi tagit upp våra nio främsta tips för att bli skuldfri snabbt.

 • Vad borde jag börja med för att bli skuldfri?

  Det första steget du bör ta är att skaffa dig en överblick över din ekonomi. Titta på dina samtliga inkomster och utgifter. Avgör vilka utgifter du kan dra ned på.

 • Kan man få skulder avskrivna?

  En skuld kan bli avskriven om den preskriberas, om du kommer överens med borgenären eller om du genomgår skuldsanering. Det är inte speciellt lätt att få en skuld avskriven.

Axo finans logga
Axo finans logga

Ta hjälp av Axo Finans för att förbättra din ekonomiska situation

En viktig del i att få ned kostnaden för dina lån är att samla dina mindre lån och krediter till ett samlat lån. Ett samlingslån kan ge dig bättre ränta på lånet och en lägre totalkostnad. Långivare ser också positivt på att du enbart har ett lån istället för flera spridda lån. Vi på Axo Finans samarbetar med hela 36 olika långivare och banker som kan hjälpa dig att jämföra lån och samla dina lån. Skicka in din ansökan hos oss och få låneerbjudanden från samtliga samarbetspartners.

Få ett erbjudande redan idag