Ring mig
x

Skriv in ditt telefonnummer nedanför och tryck "Skicka in".
Vi tar kontakt med dig snarast möjligt.

Du kan även ringa oss på 0771 323 400

Ring mig
x

Tack!

SMS lån ränta

Sms lån är kända för sina höga räntor. Välj ett privatlån istället. Via Axo Finans kan du ansöka om lån från 10 000 till 600 000 kronor.

 • Din ansökan är inte bindande
 • Få besked om ditt lån idag
 • Hög poäng på Trustpilot
TrustScore 9.3|1057 omdömen
TrustScore 9.3|1057 omdömen

Banker och långivare som behandlar din ansökan om att lösa lån:

Vill du veta mer om SMS lån, räntor och vilken typ av lån du bör överväga istället? Då ska du läsa vidare.

Ett SMS lån innebär följande

SMS lån definieras ofta som smålån du enkelt får utan säkerhet. Det är ofta tal om belopp mellan 500 och 10 000 kr. När den här låneformen introducerades i Sverige, var det ett lån du enkelt kunde få via ett SMS, och handläggningstiden var snabb och därför även tilltalande för personer som hade behov av ett litet belopp som de skulle återbetala nästa månad.

Problemet med SMS lån är den skyhöga effektiva räntan. Eftersom lånen är avsedda att återbetalas inom en kort tid, och helst inom den kommande månaden, är den effektiva årsräntan extra hög. En effektiv årsränta kan ofta ligga på 3-400 %, vilket innebär att när du inte har möjlighet att återbetala lånet inom en kort tid, kommer lånet efterhand (i vissa fall) att kosta dig tre gånger så mycket som det ursprungligen gjorde.

Är du i behov av snabba pengar? Då bör du undvika SMS lån och andra dyra smålån. Funderar du på vilken sorts lån du bör överväga istället? Läs vidare, så ska vi gå igenom Axo Finans låneförmedlingstjänst med dig.

Överväg ett privatlån med bättre villkor

man with phone

Om du har behov av ett snabbt lån med bra villkor, kan vi rekommendera att du använder dig av vår låneförmedlingstjänst.

Vår tjänst är enkel att använda, du får snabbt svar och ansökan är ej bindande. Vi kommer skicka din ansökan till alla våra samarbetspartners, och därefter presentera det bästa låneerbjudandet för dig. På så vis kommer långivarna konkurrera om att få dig som kund, och du kommer även få en bättre ränta och bättre villkor än vad du skulle fått om du jämfört låneerbjudanden på egen hand.

Inte minst kommer du få lägre kostnader än vid ett SMS lån, eftersom den effektiva räntan ligger lägre. Vilken ränta du får beror på den individuella grundräntan, även kallad den nominella räntan. Vad de olika räntorna betyder, ska vi ta en närmare titt på nedan.

Räntor på privatlån med bra villkor VS räntor på ett vanligt SMS lån

Det finns flera räntor du bör hålla koll på när du ska jämföra låneerbjudanden, och räntor är även anledningen till att du bör undvika SMS lån med höga räntor.

När vi ser över lån, måste vi titta på följande räntor:

Nominell ränta

Den nominella räntan är grundräntan på lånet, och avslöjar en del om vad lånet hade kostat om det inte hade funnits några extra kostnader. Den här räntan är baserad på vad marknaden uppger att räntan ska vara, i tillägg till en individuell bedömning av dig som potentiell låntagare.

För att avgöra din individuella ränta, vill långivaren se på dina kreditupplysningar för att ta reda på hur stor risk det är att bevilja ett lån till dig. Om de inte anser att risken är stor, kommer du troligtvis få ett erbjudande om den lägsta nominella räntan. Det beror på att banker och långivare vill ha kunder med bra betalningsförmåga för att undvika eventuella förluster. Om de anser att en kund har en större risk för att inte kunna betala tillbaka, kommer kunden få en något högre nominell ränta. Om kunden utgör en allt för stor risk att inte kunna betala tillbaka, kommer lånet ej att beviljas.

Effektiv ränta

Den effektiva räntan är den årliga totalkostnaden på lånet. Den här räntan visar dig vad lånet totalt sett kommer kosta. Här inkluderas den nominella räntan samt alla andra kostnader såsom årsavgifter, månadsavgifter och andra avgifter som eventuellt medföljer lånet. Det är den här räntan som gör att många SMS lån kan bli extra dyra.

Om du till exempel har en årlig effektiv ränta på 300% på ett SMS lån och lånar 5000 kronor, så är det faktiskt billigare att låna 10 000 kronor med en effektiv ränta på 26,9 % - om du har en avbetalningsperiod på ett år.

Privatlån och UC-kontroll

Woman with phone smiling

Ett privatlån är ett lån som beviljas utan säkerhet. Det innebär att långivaren inte kan ta pant i din egendom. Om du inte äger något, innebär det att även du har möjlighet att ansöka om ett sådant lån.

Räntan på lånet sätts utifrån en individuell bedömning som baserats på dina kreditupplysningar. Det är anledningen till att långivaren vill inhämta dina kreditupplysningar genom UC. Samtidigt bör man undvika att få för många UC-kontroller på sig, då det kan vara en indikation på att du är en högriskkund. Om du vill jämföra flera olika låneerbjudanden från flera banker och långivare, kan det ha en negativ inverkan på din kredithistorik och vidare på din individuella ränta. Det är en av anledningarna till att många väljer ett SMS lån, som annonserar med att de inte tar en UC-kontroll av dig. Vi på Axo Finans har dock löst det på ett annat sätt för dig.

Genom vår låneförmedlingstjänst skickar vi din ansökan vidare till flera olika banker och långivare med bara en kontroll hos UC. På så sätt kan du därmed jämföra flera låneerbjudanden, utan att det har en negativ påverkan på framtida lån.

Anledningar till att en del önskar använda sig av SMS lån

Folk lånar av olika anledningar. Många använder SMS lån eftersom det kan upplevas som ett anonymt lån, där kunden inte behöver uppge någon speciell anledning till lånet, och där kunden snabbt får lånet överfört till sitt konto.

Här lånar kunder pengar av följande anledningar:

 • Ett stort behov av snabba pengar 
 • Oväntade händelser som till exempel att en tvättmaskin har gått sönder
 • Semesterresa 
 • Extra fickpengar  

Ovan nämnda anledningar är vanliga och återkommer ofta. Många tror att det är billigare att låna ett mindre belopp, under 10 000 kronor. Det stämmer dessvärre inte eftersom smålån har en mycket högre effektiv ränta.

Genom att ansöka om lån via Axo Finans kan du ansöka om att låna från 5 000 kronor, med bra villkor. Det kommer löna sig även om du bara har behov av ett mindre belopp, till skillnad från ett SMS lån med en hög ränta (om du planerar mer än en månads återbetalningstid för hela lånet).

Så kan du få lägre ränta

Du kan påverka låneräntan på ett lån genom att förbättra dina kreditupplysningar. När långivarna ska bevilja ett lån, ser tittar de på kreditupplysningar såsom ålder, jobbstatus, månads- och årsinkomst, betalningsförmåga, civilstatus och eventuella andra uppgifter som kan visa på vilken betalningsförmåga du har som kund. På bakgrund av en samlad bedömning av dessa uppgifter, kommer långivaren avgöra om dina kreditupplysningar anses som förhållandevis låg eller hög risk. Om du utgör låg risk för långivaren, kommer du kunna få en lägre nominell ränta.

Om du inte är nöjd med låneerbjudandet du fått, kan du ofta få en lägre ränta genom att förbättra kreditupplysningarna och ansöka på nytt vid ett senare tillfälle. Om du inte har tid att vänta, kan en medlåntagare hjälpa. Då kommer utlånaren gå igenom era samlade årsinkomster samt andra uppgifter.

Har du många olika smålån och SMS lån? Då kan du samla alla dina lån

Clock and stacked coins

Om du har du många dyra smålån och kreditskulder, kan det vara lönsamt att samla alla lån under ett samlat lån. Det kommer förbättra dina villkor samt ge dig en ekonomisk översikt. Många upplever att de klarar att betala av skulden snabbare genom att bara ha ett lån att hantera. Du kommer inte bli av med dina skulder genom att ta ett nytt lån för att lösa lånen, men du kommer enbart att ha en faktura att förhålla dig till samt få en lägre ränta och färre avgifter. Därmed kommer du ha möjlighet att kunna spara pengar och lägga mindre tid på avbetalningsperioden.

När du betalar på dyra smålån var för sig, innebär det att du betalar:

 • Onödiga avgifter 
 • Flera olika räntesatser 
 • Högre räntesatser då mindre lån ofta har högre ränta 

Du behöver uppfylla följande minimikrav 

Alla är välkomna att ansöka men för att kunna få ett låneerbjudande beviljat, har vi några minimikrav du behöver uppfylla: 

 • Ha fyllt 20 år  
 • Ha en lägsta inkomst på 10 000 kr i månaden
 • Vara fast anställd, ha vikariat eller vara pensionär

Bra anledningar till att ansöka om privatlån via Axo Finans

Om du funderar på att ta ett SMS lån, rekommenderar vi att du istället överväger ett privatlån via Axo Finans. När du ansöker via oss, behöver du inte uppge någon särskild anledning till varför du vill låna pengar, och du är skyddad av vår dataskyddspolicy när du ansöker. Det är viktigt för oss att du känner dig helt trygg när du använder dig av vår låneförmedlingstjänst. Tjänsten är helt gratis och ej bindande.

Vi är Axo Finans

Axo Finans är en ledande låneförmedlare i Sverige. Vi har höga poäng på Trustpilot och gör alltid vårt yttersta för att du som kund ska få en bra upplevelse.

Allt du behöver göra för att inleda din låneprocess med oss är att fylla i vårt ansökningsformulär. Därefter skickar vi din ansökan vidare till alla våra samarbetspartners, och presenterar det bästa erbjudandet för dig.

Vi samarbetar med flera ledande banker och långivare, och ser till att du får ett låneerbjudande hos de bästa långivarna. Om du vill veta mer om vilka vi samarbetar med och varför vi gör det, kan du läsa mer här.

Vill du komma i kontakt med oss, kan du fylla i vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 0771 323400.

TrustScore 9.3|1057 omdömen
Lösa lån
Snabb låneansökan - Upp till 600 000 kr Låna nu