Topplån

Låna till topplån

Jämför ränta på topplån och låna via oss på Axo Finans. Vi har lån upp till 600 000 kronor utan säkerhet.

 • Valid
  Låna upp till 600 000 kr
 • Valid
  Trygga lån utan säkerhet
 • Valid
  Ansök och få svar direkt

Trustscore 4.1 | 2731 omdömen

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Topplån

Topplån är en typ av lån som används inom bostadsfinansiering. Det är viktigt att förstå vad topplån är och hur det fungerar eftersom det kan vara en värdefull resurs för dig som planerar att köpa en bostad. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på topplån, dess fördelar och risker, samt ge några användbara tips för att hantera topplån på bästa sätt.

Vad är topplån?

Topplån definieras som ett lån som kompletterar det traditionella bolånet. Topplån kan vara en lösning för den som ska ta bostadslån men som inte har hela summan för kontantinsatsen som behövs vid ett bostadsköp.  Vid ett bostadslån utgör kontantinsatsen vanligtvis 15% av det totala lånebeloppet vid ett bostadsköp. Så vid ett lån på 1 000 000 kronor innebär det att en kontantinsats på 150 000 kr måste läggas. Det traditionella bolånet täcker vanligtvis upp till 85% av köpesumman, därefter kan ett topplån och andra sparade pengar utgöra det resterande beloppet för att finansiera bostadsköpet. 

Hur fungerar topplån?

Det är vanligt att låna pengar till kontantinsatsen vid ett bostadsköp. Topplån fungerar som ett komplement till det traditionella bolånet. När man köper en bostad och inte har tillräckligt med pengar för att täcka hela köpesumman kan man ansöka om ett topplån för att täcka mellanskillnaden. Det traditionella bolånet täcker vanligtvis upp till 85% av bostadens värde, medan topplånet kan täcka resterande belopp. Genom att kombinera dessa två lån kan man köpa en bostad även om man inte har sparat ihop alla pengar som behövs till kontantinsatsen.  Du kan ansöka om topplån hos banker och långivare, jämför lån upp till 600 000 kronor med oss på Axo Finans. Vi hjälper dig att jämföra lån, räntor och villkor på ett smart sätt. 

Fördelar med topplån

 1. Flexibilitet i lånevillkor:
  Topplån erbjuder flexibilitet när det gäller lånevillkor. Det kan exempelvis vara möjligt att förhandla fram gynnsammare räntor och villkor för topplånet.
 2. Lägre räntor:
  Eftersom topplånet är säkerställt med bostaden som säkerhet, kan räntorna vara lägre jämfört med andra typer av lån. Detta kan leda till lägre månatliga kostnader och mer pengar över för andra ändamål.
 3. Potentiella skattefördelar:
  I vissa fall kan räntekostnaderna för topplån vara avdragsgilla i deklarationen.

Det här behövs för att ta ett topplån

För att få ett topplån finns det vissa kriterier och krav som måste uppfyllas. Långivaren kommer att bedöma kreditvärdighet och finansiell stabilitet för att fastställa om man är berättigad till topplån. Här är några vanliga krav:

 • God kreditvärdighet: En stark kreditvärdighet är oftast en förutsättning för att bli beviljad topplån. Långivaren kommer att göra en kreditkontroll för att bedöma betalningsförmåga och betalningshistorik.
 • Stabil inkomst: En stabil inkomstkälla är viktig för att visa att man har förmågan att betala tillbaka lånet. Långivaren kan kräva dokumentation som bevisar inkomstnivå.
 • Lånetak: Det finns oftast en gräns för hur mycket topplån man kan få. Lånebeloppet baseras på bostadens värde och ens ekonomiska förhållanden.

Tänka på vid topplån

Räntefluktuationer kan vara bra att tänka på vid topplån, precis som med andra typer av lån kan räntorna för topplån variera över tiden. Det är viktigt att vara medveten om detta och vara beredd på eventuella ökningar av de månatliga betalningarna. Ökade månatliga kostnader kan också vara bra att tänka på vid topplån. Genom att ta ett topplån ökar de totala månatliga kostnaderna för bostaden. Detta kan påverka ens budget och påverka ens ekonomiska stabilitet. Det är viktigt att noggrant utvärdera ens ekonomiska kapacitet innan man ansöker om ett topplån. Om du har flera små lån och privatlån sedan tidigare kan du testa att samla lån för att minska dina kostnader och ränteutgifter och på så sätt öka dina ekonomiska förutsättningar.

Ränta Topplån

Ränta för topplån är den avgift som långivaren tar ut för att låna ut pengar till dig. Räntan uttrycks vanligtvis som en procentuell andel av lånebeloppet och beräknas på årsbasis. Räntan är viktig eftersom den påverkar den totala kostnaden för lånet och hur mycket du kommer att betala varje månad. När du ansöker om topplån kan du välja mellan en fast ränta och en rörlig ränta.

Amortera topplån

 1. Budgetera för återbetalningar: Skapa en detaljerad budget som inkluderar återbetalningar av topplån. Detta hjälper till att säkerställa att du har tillräckligt med pengar varje månad för att täcka kostnaderna.

 2. Jämför ränta: Håll koll på räntorna på marknaden och överväg att refinansiera topplånet om det finns möjlighet att få en bättre ränta. Detta kan bidra till att minska de totala lånekostnaderna över tiden.

 3. Överväg refinansieringsalternativ: Om räntorna har sjunkit sedan man tog topplånet kan det vara värt att överväga att refinansiera för att dra nytta av de lägre räntorna och eventuellt sänka de månatliga betalningarna.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om räntan för topplån:

FAQ

 • Vad är den genomsnittliga räntan för topplån?

  Den genomsnittliga räntan för topplån kan variera beroende på marknadsförhållanden och din kreditvärdighet. Det är bäst att jämföra erbjudanden från olika långivare för att få en uppfattning om de aktuella räntesatserna. Vi på Axo Finans kan hjälpa dig att jämföra räntor på lån.

 • Kan räntan för mitt topplån ändras under låneperioden?

  Om du har valt en fast ränta för ditt topplån kommer räntan att förbli oförändrad under låneperioden. Om du har valt en rörlig ränta kan räntan ändras över tid baserat på marknadsförhållanden.

 • Vad är skillnaden mellan effektiv ränta och nominell ränta för topplån?

  Den nominella räntan är själva räntesatsen som används för att beräkna räntekostnaderna. Den effektiva räntan inkluderar även andra avgifter och kostnader för lånet, vilket ger en mer heltäckande bild av den totala kostnaden för lånet.

 • Hur påverkar min kreditvärdighet räntan för mitt topplån?

  Din kreditvärdighet spelar en stor roll i att bestämma räntan för ditt topplån. En hög kreditvärdighet kan leda till lägre räntor, medan en låg kreditvärdighet kan resultera i högre räntor eller avslag på lånet.

Axo finans logga
Axo finans logga

Topplån med Axo Finans

Topplån är ett viktigt verktyg inom bostadsfinansiering som kan ge möjlighet att köpa en bostad utan att ha hela kontantinsatsen för bostadslånet. Om du överväger att ansöka om topplån och letar efter en pålitlig långivare kan du ta hjälp av oss på Axo Finans. Vi är en välrenommerad låneförmedlare som hjälper låntagare att hitta lämpliga lån för deras behov. Vi jämför lån upp till 600 000 kronor utan säkerhet och du kan ansöka om lånet via oss. 

Få ett erbjudande redan idag