Konsumtionslån

Låna till det du vill

Konsumtionslån från 5000 kronor upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Ansök om ett lån där du kan använda pengarna till det du själv vill. Jämför lån för att hitta den bästa räntan för dig, vi på Axo Finnas hjälper dig.

 • Valid
  Lån upp til 600 000 kr
 • Valid
  Trygg ansökan
 • Valid
  Svar direkt

Trustscore 4.2 | 2787 omdömen

Alla konsumenter som har fått ett lån via Axo Finans får ett mejl där de kan tycka till om oss genom att lämna en recension på Trustpilot. Dessa recensioner markeras som verifierade kunder på Trustpilot. När recensioner publiceras direkt på Trustpilot kan Axo Finans inte garantera att de kommer från kunder som har använt Axo Finans jämförelsetjänst. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla recensioner som lämnats om Axo Finans, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, och beräknas med faktorer som aktualitet, mängd och genomsnittsbetyg.

Låna till det du vill

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Konsumtionslån

Konsumtionslån, även kända som blancolån eller privatlån, erbjuder en möjlighet att låna pengar utan att behöva lämna någon form av säkerhet. I denna artikel kommer vi att utforska vad konsumtionslån är, varför de kallas konsumtionslån, tillgängliga alternativ, ansökningsprocessen samt för- och nackdelar med dessa lån.

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet som är avsett för privat konsumtion. Det ger låntagaren möjlighet att använda lånet fritt utan att vara bunden till en specifik vara eller en särskild sak eller ändamål. Det kan användas för att finansiera olika projekt eller behov, till exempel renoveringar, resor, eller inköp av elektronik. Det finns vanligtvis inga krav på att ange vad pengarna ska användas till.

Varför kallas det konsumtionslån?

Namnet konsumtionslån kommer från det faktum att det är avsett för privat konsumtion. Andra namn på konsumtionslån är privatlån eller blancolån. Det ger låntagaren friheten att använda lånet på sätt som passar deras individuella behov och önskemål. Det kan exempelvis användas för att skapa ekonomisk flexibilitet eller ge utrymme för finansiering av saker eller investeringar.

Fördelar med ett konsumtionslån

Konsumtionslån erbjuder flera fördelar för dig som låntagare. Här är några av de främsta fördelarna:

 • Ingen säkerhet krävs: Ett konsumtionslån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte behöver lämna något värdefullt som pant för lånet.
 • Flexibilitet: Du har frihet att använda pengarna för konsumtionslånet till olika ändamål utan begränsningar.
 • Snabb tillgång till pengar: Ansökningsprocessen för konsumtionslån är oftast smidig, vilket innebär att du kan få tillgång till de lånade pengarna relativt snabbt.

Ränta konsumtionslån

Ränta på konsumtionslån är den extra kostnad som låntagaren betalar till långivaren för att få låna pengar. Det är alltså långivarens ersättning för att de lånar ut pengar till dig. Räntan uttrycks vanligtvis som en årlig procentandel av det totala lånebeloppet.

Fast ränta vs rörlig ränta på konsumtionslån

När du väljer ett konsumtionslån kan du stöta på begreppen fast ränta och rörlig ränta. En fast ränta innebär att räntan förblir oförändrad under hela låneperioden. Det ger stabilitet eftersom du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad. En rörlig ränta, å andra sidan, kan ändras över tid baserat på förändringar i marknadsräntorna. Det innebär att räntan kan gå upp eller ner under låneperioden. En rörlig ränta kan vara mer flexibel, men det innebär också en större osäkerhet eftersom räntan kan öka och därmed öka dina månatliga betalningar.

Långivare och kreditinstitut som erbjuder konsumtionslån

Det finns många olika långivare och kreditinstitut som erbjuder konsumtionslån. Dessa inkluderar både traditionella banker och specialiserade online-långivare. Några exempel på populära långivare i Sverige är Coop Bank, Santander Consumer Bank, Lendify, Nordax Bank och Credento. För att hitta det bästa konsumtionslånet för dina behov kan det vara fördelaktigt att använda en låneförmedlare. Låneförmedlare samarbetar med flera långivare och kan hjälpa dig att jämföra olika erbjudanden för att hitta det mest förmånliga lånet. Vi på Axo Finans är en låneförmedlare som jämför lån, ränta och avgifter helt kostnadsfritt.

Lånebelopp och gränser för konsumtionslån

Maximala lånebeloppet för ett konsumtionslån utan säkerhet är vanligtvis upp till 600 000 kronor. Det faktiska belopp du kan låna kan sedan variera beroende på långivarens policy och din kreditvärdighet. De flesta konsumtionslån ligger emellertid i spannet mellan 10 000 kronor och 500 000 kronor. Det är viktigt att notera att långivarens bedömning av din kreditvärdighet och betalningsförmåga kommer att påverka det exakta lånebeloppet du kan få beviljat.

Specialiserade långivare för små konsumtionslån

För mindre konsumtionslån, till exempel belopp under 10 000 kronor, finns det specialiserade långivare som erbjuder så kallade snabblån, smålån eller smslån. Dessa lån kan vara användbara i akuta situationer, men det är viktigt att vara medveten om att de ofta har högre räntor och avgifter. Det rekommenderas att endast använda denna typ av lån om du kan betala tillbaka beloppet snabbt.

Kreditprövning och kreditupplysning för konsumtionslån

Efter att du ansökt om ett konsumtionslån kommer långivaren att genomföra en kreditprövning och en kreditupplysning. Syftet med detta är att bedöma din kreditvärdighet och betalningsförmåga för att bestämma om du är berättigad till lånet. Under kreditupplysningen kommer långivaren att granska faktorer som din inkomst, anställningsform, tidigare skulder och eventuella betalningsanmärkningar. Dessa uppgifter används för att bedöma din betalningsförmåga och fastställa vilken ränta och lånebelopp du kan erbjudas. Om du vill veta mer om din kreditvärdighet kan du använda tjänsten uScore.se. Där kan du se din data som ligger till grund för ditt kreditscore.

Faktorer som påverkar möjligheten att få ett konsumtionslån beviljat

För att öka dina chanser att få ett konsumtionslån beviljat är det viktigt att ha en stabil ekonomisk situation. Faktorer som kan påverka möjligheten att få lånet beviljat inkluderar:

 • Inkomstnivå: En stabil och tillräcklig inkomst är viktig för att visa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet.
 • Anställningsform: En fast anställning kan ses som en fördel av långivare eftersom det visar stabilitet och en kontinuerlig inkomstkälla.
 • Tidigare skulder och betalningsanmärkningar: En historik av betalningsproblem eller obetalda skulder kan påverka din kreditvärdighet negativt och göra det svårare att få ett konsumtionslån beviljat.

Krav för att ansöka om ett konsumtionslån

För att ansöka om ett konsumtionslån hos de flesta långivare måste du uppfylla vissa grundkrav. Dessa kan variera något mellan olika långivare, men de vanliga kraven inkluderar:

 • Ålder: Du måste vara minst 18 år för att kunna ansöka om ett konsumtionslån.
 • Inkomstkrav: De flesta långivare kräver att du har en månadsinkomst på minst 9000 kronor. Det kan vara i form av lön eller pension.
 • Boplats: Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha varit det i minst ett år.

Att uppfylla dessa grundkrav är viktigt för att öka dina möjligheter att få ett konsumtionslån beviljat.

Jämförelse av konsumtionslån för att få bästa ränta

Att jämföra lån, så kallade konsumtionslån från olika långivare kan vara en smart strategi för att få bästa möjliga ränta och lånevillkor. Genom att använda en låneförmedlare som samarbetar med flera långivare kan du jämföra olika alternativ och hitta det bästa lånet för dina behov. För att säkerställa att du får bästa möjliga ränta på ditt konsumtionslån är det viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden. Genom att använda en låneförmedlare som oss på Axo Finans kan du jämföra räntan från flera långivare  samtidigt utan att påverka din kreditvärdighet negativt. Genom att jämföra räntor, avgifter och lånevillkor kan du ta ett informerat beslut och säkerställa att du får ett konsumtionslån som passar din ekonomiska situation och behov.

Konsumtionslån är flexibelt

Konsumtionslån erbjuder en flexibel finansieringslösning för privat konsumtion utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Dessa lån ger möjlighet att använda pengarna fritt för olika ändamål. Genom att jämföra olika långivare kan du hitta det bästa konsumtionslånet för dina behov och få bästa möjliga ränta. Innan du ansöker om ett konsumtionslån är det viktigt att granska din ekonomiska situation och säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Att använda en låneförmedlare kan underlätta jämförelsen av olika erbjudanden och ge dig bättre förutsättningar att få ett konsumtionslån beviljat.

Vanliga frågor om konsumtionslån

Axo finans logga
Axo finans logga

Konsumtionslån med Axo Finans

Konsumtionslån erbjuder flexibilitet och möjlighet att finansiera privat konsumtion utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Genom att jämföra olika långivare kan du hitta det bästa konsumtionslånet för dina behov och få bästa möjliga ränta. Kom ihåg att noggrant överväga din ekonomiska situation och betalningsförmåga innan du ansöker om ett konsumtionslån för att säkerställa att du kan hantera lånet på ett ansvarsfullt sätt. Hos oss på Axo Finans kan du ansöka om lån upp till 600 000 kronor. Vi kan även hjälpa dig att samla dina lån om du har lån sedan tidigare. Jämför lån med oss idag helt kostnadsfritt!

Få ett erbjudande redan idag