Ring mig
x

Skriv in ditt telefonnummer nedanför och tryck "Skicka in".
Vi tar kontakt med dig snarast möjligt.

Du kan även ringa oss på 0771 323 400

Ring mig
x

Tack!

Privatlån ränta

Är du på jakt efter ett privatlån, men är osäker på vilken ränta du kan få? Vi jämför erbjudanden från flera långivare, och på det sättet hittar den bästa räntan för dig bland dem.

  • Din ansökan är inte bindande
  • Få besked om ditt lån idag
  • Hög poäng på Trustpilot

Efter bara 1h fick jag ett låneerbjudande på hela beloppet jag ansökte om och dessutom till en väldigt bra ränta.

Vi behövde själva aldrig förhandla med någon bank, det gjorde Axo Finans åt oss.

TrustScore 9.3|1057 omdömen

Banker och långivare som behandlar din ansökan

Är du på jakt efter ett privatlån, men är osäker på vilken ränta du kan få? Då bör du ansöka via Axo Finans. Vi jämför lån via våra premiumbanker och långivare, och på det sättet kommer du kunna hitta den bästa räntan för dig. Du behöver bara fylla i en ansökan, så ordnar vi resten åt dig.

Undrar du varför du bör undersöka räntan på privatlån? Då bör du läsa vidare för att få reda på vad ett privatlån egentligen är och hur du kan påverka räntan.

Detta innebär ett privatlån

Men in conversation

Ett privatlån är ett lån du får utan säkerhet hos banker och långivare. Det innebär att långivaren inte har möjlighet att ta säkerhet i din egendom, i de fall lånet skulle misskötas. För dig som eventuellt inte äger något men som ändå har behov av ett privatlån, kan detta vara en gyllene möjlighet att få ett privatlån beviljat.

Å andra sidan är det lite mer riskfyllt för en långivare att bevilja privatlån utan säkerhet till kunder och därför kan både krav och räntor vara av betydelse för om du får lånet beviljat eller inte.

Därmed måste den som ska beviljas lån bedömas noggrant utifrån vilken betalningsförmåga han/hon har, och det är också så räntan sätts. Det innebär att man väger inkomst mot totala skulder, som för övrigt inte ska vara mer än fem gånger bruttoårsinkomsten, och eventuella andra faktorer som kan ha en påverkan på hur sannolikt det är att kunden klarar att betala tillbaka.

Privatlån och ränta

Detta tar oss vidare till hur räntan sätts på ett privatlån. Vilken ränta du får är individuellt, och även upp till banken eller långivaren att värdera. Bortsett från att den delvis sätts av marknaden, så sätts den huvudsakligen utifrån din personliga information och kredithistorik. Det är anledningen till att långivarna behöver ta en UC av dig.

Vi nämner ofta två olika räntor när det gäller privatlån: den effektiva och den nominella räntan. Det som långivarna oftast benämner är den nominella räntan, men då är det viktigt att man även får information om den effektiva räntan innan man tackar ja till ett lån.

Den nominella räntan är grundräntan på lånet, som inte innefattar samtliga kostnader. Ofta kallar banker och långivare den nominella räntan för nominell räntesats. Det är den räntan man räknar med när man ska beräkna sparande, kapital och lån. Bankinsättning och lån har en årlig nominell ränta, och det innebär att det är den årliga procentuella räntan man antingen har på utestående eller innestående belopp.

När man lånar pengar är det den effektiva räntan som anger något om lånet. Det är nämligen den räntan som innehåller alla kostnader plus grundräntan, som även kallas den nominella räntan. Antal betalningsperioder och lånets löptid samt kapitaliseringstidpunkt kan även påverka denna ränta. Och vad avser konsumtionslån, har även kundens betalningsförmåga en inverkan på vilken ränta man får i slutändan.

När vi pratar om låneavgift, hänvisar vi som regel till:

En uppläggningsavgift: Många banker och långivare kräver att man betalar en uppläggningsavgift i uppstartsfasen. Det kan vara ett litet belopp som läggs till på den första fakturan.

Avbetalningsavgift: Långivarna lägger till avgifter eller extra kostnader utifrån olika villkor. Det kan vara allt från varje månad till ett par gånger om året, beroende på vilken långivare man har lån hos. Många opererar med en avbetalning på tre månader åt gången.

I vissa fall kan det även förekomma årsavgifter, fakturaavgifter och andra typer av kostnader.

Den effektiva räntan avslöjar en del om den totala kostnaden på privatlån

Man standing in mountain

När vi talar om privatlån och räntor, är det viktigt att vi tittar på samtliga kostnader när vi jämföra låneerbjudanden. På många sätt kan man säga att den effektiva räntan är det faktiska priset på lånet, och det är därför du bör ta hänsyn till den när du ansöker om lån. För att undvika obehagliga överraskningar bör du därför undersöka detta ordentligt, och alltid välja en seriös långivare.

Det är även den effektiva räntan du bör se efter när du till exempel väljer att ansöka om kreditkort. Kreditkort kan på många sätt medverka till att förenkla vardagen, med tanke på olika förmånsprogram samt vid oväntade händelser. Men denna räntan är ofta en bra bit högre på kreditkort, och det beror både på kostnader såsom avbetalningsavgifter i tillägg till en högre nominell ränta och ränta på ränta.

När räntan förblir obetald efter räntebetalning, kommer den öka på grund av ränta på ränta-effekten, i tillägg till förseningsavgifter, så räkningen du valde att inte betala kommer kosta dig en hel del mer än den gjorde från början. Detta beror på att kreditkort är avsedda att användas som ett kortsiktigt lån eller som ”kredit”.

Däremot är den nominella och den effektiva räntan något lägre vid ett traditionellt privatlån. Därför rekommendera det att man hellre ansöker om ett sådant lån än ett kreditkort, om man har behov av att låna pengar till ett specifikt ändamål.

När kan privatlån löna sig

Det finns otaliga anledningar till att ett privatlån kan löna sig, eller till att en del behöver lån över huvud taget. Ibland räcker pengarna inte till, och därmed har du kanske ett behov av att ansöka om lite extra. Vi har listat de viktigaste anledningarna:

När du har behov av att lösa gamla skulder som du kanske har tappat översikten över. Det kan faktiskt vara ganska dyrt att betala av på många olika lån och kreditkort samtidigt. Det beror på att smålån och kreditkort ofta har en högre ränta då de är avsedda som kortsiktiga lån med en kort avbetalningstid. I de fall man kan låna en högre summa med en längre avbetalningsperiod, kommer man kunna få erbjudande om en bättre ränta. Därför kommer du kunna få en mycket bättre ränta av att samla allt i ett och samma lån. Om du ansöker via Axo Finans, kan du kryssa för om du vill samla lån, så hjälper vi dig med resten.

För att öka boendekomforten eller bostadsvärdet: Om din bostad har behov av renovering, kan det medverka till en ökning av värdet vid försäljning eller öka boendekomforten.

När något oväntat sker och du behöver ligga ute med extra pengar: Om till exempel bilen som du är beroende av behöver in på verkstad efter en skada eller om tvättmaskinen till en familj på fyra går sönder, är det inte alltid man har sparat ihop till tillräckligt mycket pengar på egen hand för att täcka de oväntade utgifterna.

När du vill förverkliga drömmarna du inte har råd med just nu. Med ett privatlån med låg ränta, där du har en smart och översiktlig avbetalningsplan, kommer du kunna få möjlighet att förverkliga till exempel din nästa drömsemester i år.

Axo Finans jämför låneerbjudanden åt dig

Woman with phone smiling

För att försäkra dig om den bästa räntan när du ansöker om privatlån, jämför vi låneerbjudanden från flera banker och långivare. På det sättet jämförs kostnader och räntor, så att du kan få det bästa låneerbjudandet.

Vi gör det jobbet åt dig och det gör vi genom att enbart ta en UC av dig. Så slipper du att bekymra dig över att din låneansökan ska ha stor inverkan på din kredithistorik, trots att vi kontrollerar låneerbjudanden från flera olika långivare.

Du kan när som helst ansöka om privatlån via Axo Finans, men för att få lånet beviljat, måste du uppfylla minimikraven:

  • Du måste ha fyllt 20 år 
  • Du måste ha en lägsta inkomst på 10 000 kr i månaden

Så ansöker du

Vill du ta ett lån via Axo Finans? Om du uppfyller samtliga minimikrav är det väldigt enkelt att skicka in en ansökan. Du fyller i ansökningsformuläret där du måste uppge hur mycket du vill låna och hur lång avbetalningstid du behöver. Därefter kan du kryssa för om du vill lösa gamla lån, och om ni är två som ansöker. Fyll därefter i telefonnummer och e-post. Läs därefter om vår dataskyddspolicy, innan du går vidare till nästa steg.

Fyll i ansökningsformuläret idag för att ta lån snabbast möjligt. Vi behandlar din ansökan fortlöpande, och så fort du får ett lån beviljat kommer pengarna finnas tillgängliga på ditt konto inom ett par dagar.

Vilka är Axo Finans?

Vi är en av Sveriges bästa låneförmedlare och vi hjälper dig med att ansöka om och ta lån på ett enkelt och professionellt sätt. Vi har som mål att hitta det erbjudande som passar dig bäst, utan att du själv ska behöva förhandla med långivarna. Vi gör det jobbet åt dig! Vi samarbetar med flera av de ledande bankerna och långivarna i världen och ser därmed till att du får ett låneerbjudande hos de bästa långivarna. Om du vill läsa mer om vilka vi samarbetar med och varför vi gör det, kan du läsa mer här.

Om du vill komma i kontakt med oss, kan du fylla i vårt kontaktformulär. Du kan även ringa oss på 0771 323400.

TrustScore 9.3|1057 omdömen
Kreditkort
Snabb låneansökan - Upp till 600 000 kr Låna nu