Vad är ränta?


De flesta som har behov av ett lån letar efter lånet med den lägsta räntan. Men vilken ränta ska du titta på, och hur hittar du det billigaste privatlånet på marknaden för dig?

Privatlån är ett lån utan säkerhet, vilket innebär högre ränta än traditionella lån som bolån. Men det är fullt möjligt att även få ett privatlån med förmånliga räntor och bra villkor. Det gäller bara att göra lite undersökningar på förhand samt välja ett lån som passar dig och din ekonomi.

Saker du behöver veta om ränta

När man lånar pengar av banken, måste man betala räntor. Räntan är kostnaden för att låna kapital, och ersättningen utlånaren får för att ställa pengar till förfogande för andra. Det är vanligt att uppge räntan som procent per år av lånebeloppet.

Olika typer av räntor är:

  • Styrränta
  • Nominell ränta
  • Effektiv ränta
  • Fast ränta
  • Rörlig ränta

Man kan se ett lån som en påskyndad konsumtion. Genom att ta ett lån får du tillgång till kapital du annars inte skulle ha. Med kapitalet medföljer en kostnad.

Principen med låneränta är på många sätt samma som vid hushyra, bara det att hyran här kallas för ränta.

Vilken ränta ska jag titta på?

När du ska ansöka om lån, anges ofta en nominell och en effektiv ränta. Men vilken ränta visar dig vad som utgör den lägsta räntan?

Den nominella räntan är räntesatsen på lånet innan uppläggnings- och avbetalningsavgift lagts på. Den uppges ofta som en årlig ränta. Den nominella räntan tar utgångspunkt i styrräntan, satt av Sveriges Riksbank. Med jämna mellanrum justerar de styrräntan – antingen upp, ned eller låter den förbli oförändrad. För att göra detta är det Riksbankens uppgift att hela tiden ha en tydlig bild av den nationella ekonomin. Styrräntan sätts utifrån hur framtidsutsikterna ser ut för Sveriges ekonomi.

Den effektiva räntan består av den nominella räntan plus alla avgifter och andra utgifter som medföljer lånet. Det är därför den effektiva räntan du ska ta utgångspunkt i när du jämför låneerbjudanden för att hitta den lägsta räntan.

Rörlig och fast ränta

Eftersom räntan på lån bestäms av styrräntan, och därmed ändras regelbundet, kan man välja att binda räntan under en viss period. Det kan i bästa fall försäkra dig om den lägsta räntan på marknaden. Vanligtvis är bindningstiden 3,5 eller 10 år. Att binda räntan kallas fastränta, och det är ett bra alternativ för dig som vill ha en förutsägbar ekonomi.

Motsatt kan du välja att låna enligt styrräntan. Räntan kallas då rörlig ränta. Genom att låta räntan följa Sveriges Riksbanks styrränta kan du riskera en eventuell räntestigning, men det kan även gå motsatt riktning – nämligen att räntan blir lägre.

Vilket alternativ är bäst för dig?

Vilket alternativ som är bäst för dig avgörs av din personliga ekonomi samt hur lång avbetalningstid du har på lånet. Även om det historiskt sett har varit billigast med rörlig ränta över tid, måste du även ha en privatekonomi som klarar av eventuella ränteökningar.

Ett tredje alternativ är att välja fastränta på delar av lånet. Då binder du inte hela lånesumman, i det fall du skulle få extra pengar eller förskott på arv som du kan betala av lånet med. Med vanlig fastränta har du inte den möjligheten.

Så hittar du den lägsta räntan på marknaden

När man ska ansöka om lån, vill man givetvis hitta den lägsta räntan på marknaden. Men hur hittar man egentligen i myllret av långivare och låneerbjudanden?

Idag finns det en rad institutioner, banker och låneförmedlare som erbjuder lån till konsumenter. Som tur är finns det enkla tips och verktyg som förenklar processen. Innan du inleder jakten på det bästa lånet, kan det vara bra att få en översikt över det egna lånebehovet och inte minst den personliga ekonomin.

Genom att göra en budget får du en bra översikt över alla inkomster och utgifter varje månad – och därmed även hur mycket pengar du har till förfogande.

När du hittat ett belopp som täcker både behov och låneförmåga, kan du börja med att jämföra de olika låneerbjudandena på marknaden. Ett användbart verktyg i detta sammanhang är en lånekalkylator. Med en lånekalkylator uppges alla kostnader som är knutna till lånet och hur mycket du behöver betala per månad. På så vis blir det lättare för dig att hitta den lägsta räntan. Lånekalkylatorn ger dig dock endast en preliminär översikt.

Jämför låneräntan med en låneförmedlare

Ett annat bra tips är att använda sig av en låneförmedlare. En låneförmedlare jämför lån från flera banker och långivare. När långivarna har behandlat din ansökan, presenterar låneförmedlaren låneerbjudandet med den bästa räntan för dig. Därmed behöver du bara skicka in en enda ansökan, resten gör låneförmedlaren åt dig. När du tackat ja till ett erbjudande går kundförhållandet vidare till långivaren.

Att använda sig av en låneförmedlare besparar dig värdefull tid och resurser.

Dessutom kan de hjälpa dig med att sätta ihop en bra ansökan och följer dig längs processen om du har några frågor. Sist men inte minst så kommer du genom att ansöka om lån via en låneförmedlare, försäkra dig om den lägsta låneräntan för dig.

Vilka är Axo Finans?

Axo Finans är en låneförmedlare som förmedlar privatlån och refinansiering. Som låneförmedlare regleras vår verksamhet inom Finansinspektionens ramar för ansvarsfull utlåningspraxis. Det garanterar bra villkor och avtal för dig som kund. Vi har inte heller tillåtelse att ta emot ersättning från andra än våra partners, och vi måste ha tydliga avtal med alla våra samarbetsbanker och långivare.

Via våra bankpartners kan du låna från 5 000 till 600 000 kronor utan krav på säkerhet eller pant. Vi samarbetar med flera stora svenska nordiska och internationella banker och långivare som alla har lång erfarenhet inom privatlån. Detta gör att vi kan erbjuda dig den lägsta räntan bland våra samarbetspartners, anpassat efter dina ekonomiska förutsättningar.

Axo Finans finns representerade i både Sverige och Norge.

Banker och långivare som behandlar din ansökan


Brocc logo
Credento logo
Euroloan logo
Frogtail logo
Komplett Bank SE logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Konsument kredit logo
Lån&Spar Bank logo
Moank logo
Nordax Bank logo
Nordnet logo
Marginalen Bank logo
Avida logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Bank Norwegian logo
Re:member logo
Wasa Kredit logo
TF Bank logo
Santander Consumer Bank logo
Thorn PrivatFinans logo
Resurs Bank logo
Svea logo