Ring mig
x

Skriv in ditt telefonnummer nedanför och tryck "Skicka in".
Vi tar kontakt med dig snarast möjligt.

Du kan även ringa oss på 0771 323 400

Ring mig
x

Tack!

Billån

Hos Axo Finans kan du ansöka om privatlån som alternativ till billån när du ska köpa en begagnad bil. Via våra långivare kan du låna upp till 600 000 kronor.

 • Din ansökan är inte bindande
 • Få besked om ditt lån idag
 • Hög poäng på Trustpilot

Efter bara 1h fick jag ett låneerbjudande på hela beloppet jag ansökte om och dessutom till en väldigt bra ränta.

Vi behövde själva aldrig förhandla med någon bank, det gjorde Axo Finans åt oss.

TrustScore 9.3|1057 omdömen

Banker och långivare som behandlar din ansökan

Via Axo Finans kan du ansöka om billån på upp till 600 000 kronor utan säkerhet. Vi jämför bankerna och långivarna åt dig, så att du får det bästa låneerbjudandet bland våra samarbetsbanker och långivare. Och det bästa av allt – vi tar bara en kreditupplysning.

Att köpa bil är något de flesta av oss gör upp till flera gånger i livet. Vilket behov ska täckas, varierar från person till person. Men om du inte bor i stadskärnan, med kollektivtransport i närheten, är risken stor för att du är beroende av en bil i vardagen. Hos Axo Finans erbjuder vi lån från 10 000 till 600 000 kronor utan säkerhet.

Vilka finansieringsmöjligheter har jag?

De allra flesta som ska köpa en ny bil är beroende av ett lån för att finansiera köpet. Samtidigt kan val av finansieringsmetod spela en stor roll för vad bilen i kommer kosta dig i slutändan. En grundlig undersökning av såväl lånemarknad som alternativ är därför viktigt för att hitta det billigaste lånet.

När du ska välja billån, har du i grund och botten tre alternativ: 

 • Billån hos bilförsäljaren, banken eller långivaren 
 • Blancolån hos banken eller långivaren
 • Baka in lånet i bolånet

Men vilket lånealternativ är det bästa?

För att hitta vilket lån som passar ditt behov bäst, bör du först och främst kartlägga vilka lånealternativ du har. Därefter behöver du värdera hur alternativen passar din ekonomi och livssituation. Det kan till exempel vara så att bilförsäljaren har en kampanj på just den bilen du ska köpa och i så fall kommer ett lån hos bilförsäljaren vara den billigaste finansieringen. Vid andra tillfällen kommer banken eller långivaren ge dig ett billigare billån. Med andra ord – det finns inget facit på vilken typ av lån som är mest fördelaktigt. Det beror på flera faktorer, såsom bilmodell, bilens ålder, pris, din ekonomi samt vilken ränta och andra kostnader som medföljer lånet.

Det här bör du tänka på

Man standing in mountain

Räntan på lån varierar mellan de olika bankerna och långivarna. Vidare bestäms den slutgiltiga räntan utifrån din personliga ekonomi och betalningshistorik. I allmänhet har bolån, och eventuellt billån, de lägsta räntorna på marknaden. Privatlån, eller blancolån, har lite högre ränta medan smålån och krediter är de dyraste lånen på marknaden. Även om räntan är en bra indikation, så är inte räntan den enda faktorn som avgör hur dyrt lånet blir.

Faktorer du bör ha i åtanke är:

 • Räntan 
 • Avgifter 
 • Villkor och avtal  
 • Avbetalningsplan 
 • Är aktören seriös? 

Så, vad ska du titta efter? Det är nämligen inte så att den lägsta räntan ger det billigaste lånet. Ett lån med låg ränta kan ha skyhöga uppläggnings- och avbetalningsavgifter som drar upp det totala beloppet. Samtidigt kan ett lån med hög ränta ha kostnadsfria uppläggnings- och avbetalningsavgifter. För att hitta billånet som ger dig den lägsta totalkostnaden, måste du titta på den effektiva räntan. Den effektiva räntan är den nominella räntan plus alla extra kostnader som är kopplade till lånet. Här kan det vara en bra idé att använda sig av en lånekalkylator som tar hänsyn till alla kostnader som är kopplade till lånet. De flesta banker och långivare uppger nämligen den nominella räntan på sina sidor.

Du hittar vår lånekalkylator här.

Billån hos bilförsäljaren

Ett billån tar säkerhet i bilen du köper. Det gäller oberoende av om du tar ett billån via bilförsäljaren, eller banken eller långivaren.

Fördelar med ett billån: 

 • Ofta bättre ränta än blancolån
 • Flexibel avbetalningstid 

Nackdelen med ett billån är att de kräver 20 procent i kontantinsats. Dessutom ger vissa långivare bara billån vid köp av ny bil. Det hänger ihop med bilens värde. De flesta långivare har nämligen en begränsning på hur gammal bilen kan vara den dagen lånet är avbetalat. Det kan även påverka avbetalningstidens längd.

För att kunna ta bilen som säkerhet för billånet kräver långivaren att bilen är köpt hos en auktoriserad bilförsäljare. Det gör att möjligheten till köp privat och genom flera mindre bilförsäljare försvinner.

Blancolån som billån

Woman with phone smiling

Om man inte har en kontantinsats till hands, kan ett blancolån vara ett bra sätt att finansiera bilköpet på. Ett blancolån är ett flexibelt lån utan säkerhet som du kan använda till precis det du vill.

Fördelar med blancolån: 

 • Kräver inte kontantinsats eller säkerhet
 • Flexibel avbetalningstid

Eftersom banken eller långivaren inte kräver pant eller säkerhet, kommer ett blancolån generellt att ha högre ränta än både bo- och billån. När banken eller långivaren inte tar säkerhet i form av tillgångar eller annan egendom, måste risken täckas på andra sätt. Ju högre lånesumma du väljer, desto dyrare kommer lånet också bli totalt sett. Överväger du att köpa en helt ny bil, är kanske inte ett blancolån det bästa alternativet – i synnerhet med hänsyn till värdeminskningen på nya bilar under den första tiden. Ett blancolån är dock ett utmärkt val när du vill köpa en begagnad bil och inte har kontantinsats eller säkerhet till förfogande.

Baka in billånet i bolånet

Om du har möjlighet att baka in billånet i bolånet, kommer det helt klart att ge bäst ränta. Samtidigt kräver banken eller långivaren att du betalar av en viss andel av bolånet innan du har möjlighet att höja lånesumman. Om du inte har betalat tillräckligt, kommer det därmed inte vara ett alternativ för dig.

Fördelar med att baka in lånet i bolånet: 

 • Låg ränta – bolån har den lägsta räntan på marknaden
 • Du har alla skulder samlade på samma ställe

En annan nackdel med att baka in billånet i bolånet är extrautgifter som kopplas till utökningen av lånet. Om du till exempel bor i villa måste du betala ny pantavgift innan du får höja lånet. Dessutom är det också lätt att glömma att en bil inte är en investering på samma sätt som ett hus. Medan bostaden med högsta sannolikhet ökar i värde varje år, kommer bilens värde att sjunka. Om billånet är stort och bilen relativt ny, kan du riskera att stå kvar med restskuld på bilen.

Något annat som kan vara värt att ha i åtanke om du överväger att baka in billånet i bostaden, är huruvida du har behov av ett större och dyrare lån i framtiden. Är huset till exempel i behov av renovering? I så fall kan det vara smart att spara höjningen av bolånet till det ändamålet.

Leasing

Det finns även ett sista alternativ: leasa bilen. Med leasing kan du få en ny bil utan att ta ett billån. Med andra ord, du hyr en bil under en bestämd period, innan bilen levereras tillbaka. Vanlig hyrperiod är tre år. Eftersom ett leasingavtal är relativt kort, kan det vara ett bra alternativ för dig som gillar eller har behov av att byta ut bilen med jämna mellanrum. 

Fördelar med leasing:

man with phone
 • Ingen kontantinsats, men vissa företag tar extra betalt den första månaden
 • Möjlighet att köra en helt ny och säker bil
 • Förutsägbar avbetalningsplan

Nackdelen med leasing är att du binder dig till en avbetalningsplan och samma bil en viss period. Skulle det dyka upp nya behov i familjen under den perioden, måste du antingen vänta till leasingperioden är över eller betala ut dig från avtalet. Till skillnad från finansiering genom billån, äger du inte bilen när du leasar. Du kan därför inte lösa in bilen via en försäljning. Handlar du utanför leasingavtalet, antingen kör längre än avtalat eller skadar bilen, kan även det få dyra konsekvenser.

Väljer du att leasa bilen, rekommenderas det därför att du sätter dig väl in i avtalet innan du signerar. Privatleasing regleras inte heller av lagen, så en grundlig genomgång av avtalet hjälper dig undvika en eventuell tvist senare.

Bedöm bilens ålder

Vilket billån som är bäst för dig, beror även på vilken bil du vill köpa. Det gäller särskilt när du vill köpa en ny bil. Det kan vara värt att notera att värdet på nya bilar sänks till ungefär hälften under första året. Avbetalningstiden på lånet bör därför matcha värdesänkningen på bilen, annars riskerar du att stå kvar med ett lån som är större än bilens värde.

I allmänhet är avbetalningstiden kortare på billån. Det hänger ihop med att de flesta banker och långivare har krav på bilens ålder när lånet ska vara återbetalt. Till exempel får bilen max vara 15 år när lånet avbetalats, vid ett billån hos Nordea. Ofta är även avbetalningstiden hårdare för billigare och äldre bilar, då de inte har lika stort värde som säkerhet för långivaren. 

Använd en låneförmedlare för att hitta det bästa lånet

Att hitta det bästa lånet i en djungel med låneerbjudanden, banker och långivare, kan vara en svår uppgift. För att göra processen både snabbare och enklare kan det vara värt att söka billån via en låneförmedlare.

En låneförmedlare förmedlar låneansökningar mellan sökande och långivare. Genom att jämföra bankerna och långivarna kan lånemäklaren hitta det bästa låneerbjudandet, anpassat efter din ekonomi och livssituation. Dessutom har de lång erfarenhet med att förmedla låneansökningar, något som försäkrar dig om det bästa lånet oavsett om det är ett renoveringslån, bolån eller billån. Under processens gång får du dessutom värdefull rådgivning och vägledning.

Axo Finans är en sådan låneförmedlare. När du skickar in en låneansökan till oss, skickar vi den vidare till samtliga av våra premium- banker och långivare. Det besparar dig värdefull tid, samtidigt som du försäkrar dig om ett säkert och förmånligt lån med den lägsta räntan. Räntan på lån varierar hela tiden – från dag till dag, mellan de olika bankerna och långivarna. Så snart alla banker och långivare behandlat ansökan, skickar vi det bästa låneerbjudandet till dig. Erbjudandet är ej bindande och har en giltighet på 30 dagar. Därmed är det helt upp till dig om du vill använda dig av låneerbjudandet.

Vi tar bara en kreditkontroll hos UC

Man in sofa working on laptop

De flesta banker och långivare använder sig av Upplysningscentralen (UC) när de ska ta en kreditkontroll av kunder. Det görs för att bankerna och långivarna ska kunna kontrollera din ekonomiska historik och säkerställa att du som kund faktiskt är kapabel att återbetala lånet. Informationen består av alla ekonomiska förutsättningar som inkomst, skulder och lån – i tillägg till eventuella betalningsanmärkningar.

Nackdelen med att ta en kreditupplysning hos UC är att varje gång det beställs en kreditupplysning av dig, måste bolaget informera om att en kreditupplysning har tagits. Om du har många kreditupplysningar på dig, kan det påverka dina ekonomiska förutsättningar negativt i framtiden. Desto fler kreditupplysningar en person har från UC, desto svårare blir det att få ett lån beviljat när du behöver det.

När du ansöker om lån via Axo Finans, tar vi bara en kreditkontroll av dig hos UC. Som låneförmedlare skickar vi likväl din ansökan till samtliga våra premiumbanker. Därmed slipper du bekymra dig för att din kreditvärdighet påverkas mer än du absolut behöver. Läs mer om att låna utan UC här.

Skicka in en ej bindande ansökan idag

Har du tagit alla finansieringsmöjligheter i beaktning och kommit fram till att ett blancolån är ditt bästa alternativ? När du skickar in en låneansökan via Axo Finans, skickar vi den vidare till samtliga av våra samarbetsbanker. Det är viktigt för att säkerställa att du får den bästa räntan. 

Du behöver inte tillhandahålla någon säkerhet eller egenkapital när du ansöker om lån via oss, men för att lånet ska beviljas behöver du uppfylla följande kriterier:

 • Du måste vara över 20 år gammal
 • Du måste ha en fast inkomst på minst 10 000 kronor i månaden
 • Du måste vara fast anställd, ha vikariat, eget företag eller vara pensionär

För att försäkra oss om att du kan hantera lånet, tar vi en kreditkontroll av dig. Fördelen med att ansöka via oss är att vi bara tar en kreditkontroll hos UC – trots att ansökan skickas till flera banker och långivare. Därmed slipper du bekymra dig för onödig belastning av din kreditvärdighet. Bankerna och långivarna gör en kreditvärdering av dig, och på bakgrund av den kommer du erbjudas en individuell ränta.

Har du andra frågor kopplade till billån, kan du när som helst kontakta vår kundservice på mail eller på telefon 0771 323400. De är alltid redo att hjälpa dig.

TrustScore 9.3|1057 omdömen
Billån
Snabb låneansökan - Upp till 600 000 kr Låna nu