Annuitetslån eller rak amortering?


I de fall du har möjlighet att välja typ av lån, är det helt upp till dig vad du anser att din ekonomi och budget har mest nytta av. För även om ett annuitetslån kan kosta lite mer än rak amortering, är det oftast den förutsägbara månadskostnaden, som ofta är något lägre än vid rak amortering, som gör annuitetslån till en favorit.

Ett annuitetslån ger dig en bättre ekonomisk översikt och bjuder därför inte på några överraskningar. Du kan planera din budget ända till slutet av avbetalningstiden, utan att det kommer några oväntade utgifter i samband med lånet.

Annuitetslån för dig som vill undvika överraskningar

Med ett annuitetslån fördelas räntekostnader och avbetalningar så att du alltid betalar lika stort belopp varje månad tills löptiden är slut. I början av återbetalningsperioden innehåller din månadsbetalning en större del räntekostnad och en mindre del amortering. I slutet av perioden är det tvärtom, då har räntekostnaden minskat och andelen amortering är i stället större.

Nackdelen med annuitetslån är att totalkostnaden för lånet blir högre eftersom amorteringstakten är låg i början av återbetalningsperioden. För många är annuitetslån ändå det bästa alternativet på grund av möjligheten att hålla utgifterna jämna över tid.

Rak amortering för dig som vill slippa lånet snabbt

En man sitter i gräset och beundrar utsikten.

Väljer du rak amortering så kommer du att betala av en lika stor del av skulden varje månad. Räntekostnaden, och därmed också månadsbetalningen för lånet, kommer att sjunka med tiden. Nackdelen med rak amortering är att månadsbetalningen blir hög i början av lånets återbetalningstid, vilket kan vara tufft med en ansträngd ekonomi.

Om du har pengar nu, men är osäker på hur framtiden ser ut kan det vara en bra idé att försöka amortera så mycket som möjligt i början av perioden. Med rak amortering minskar månadsbetalningen i takt med att du betalar av lånet. Rak amortering är ett bra alternativ för dig som vill bli av med lånet så snabbt som möjligt.

Ändrade räntor påverkar annuitetslån

Även om du har ett annuitetslån måste du vara beredd på att lånet påverkas om räntan stiger. En höjd eller sänkt ränta kan du hantera på två olika sätt, du kan antingen välja bibehållen eller ändrad annuitet. I låneavtalets villkor står det alltid hur en förändring av räntan ska hanteras.

  • Bibehållen annuitet - lånetiden förlängs
    Du håller fast vid samma månadsbetalning även om räntan förändras. En högre ränta betyder en större andel räntekostnad i din månadsbetalning och en mindre andel amortering. Det leder i sin tur till att det kommer att ta längre tid för dig att betala tillbaka lånet.
  • Ändrad annuitet - månadsbetalningen varierar
    Du håller fast vid lånetiden, och justerar i stället månadsbetalningen enligt den förändrade räntan. Det innebär att storleken på din månadsbetalning kan variera över tid, men du kommer att betala av lånet enligt din ursprungliga plan.

Hitta ett lån som passar dig

Om du ska ta lån så lönar det sig att jämföra olika alternativ, för att hitta det lån som passar bäst med tanke på din ekonomiska situation. Banker och långivare har olika villkor, och förutom räntan tar de andra avgifter som också påverkar vad lånet kommer att kosta dig i slutändan.

För att veta vad ett lån egentligen kommer att kosta dig behöver du förutom räntan på lånet kolla vilka avgifter som tillkommer (som t.ex. uppläggnings- och aviavgifter). När du jämför låneerbjudanden är det speciellt viktigt att kolla effektiv ränta och återbetalningstid, för att få en uppfattning om vad lånet kommer att kosta dig i slutändan.

Axo Finans jämför lån åt dig

En person jämför annuitetslån.

Om du varken har tid eller lust att jämföra långivare, kan du låta en låneförmedlare göra jobbet åt dig. Via vår webbplats kan du enkelt ansöka om privatlån. Det tar bara några minuter att fylla i ansökan och du får oftast svar av oss samma dag. Om du beviljas ett lån har du vanligtvis pengarna på ditt konto inom ett par dagar.

I ansökan väljer du önskad lånesumma och återbetalningstid. Vi skickar din ansökan vidare till de banker och långivare vi samarbetar med, och får oftast svar av dem samma dag. När vi har jämfört deras låneerbjudanden kontaktar vi dig för att berätta vilket som är det bästa lånet för dig med tanke på din ekonomiska situation. Det är långivarna som bestämmer villkoren för privatlånet - ränta,lånebelopp och återbetalningstid. Eftersom vi själva inte är långivare kan vi inte påverka villkoren för privatlånen du erbjuds.

Många ansökningar med en kreditupplysning

När du ansöker om privatlån tar långivaren en kreditupplysning på dig för att kolla dina möjligheter att betala tillbaka lånet. En kreditupplysning kallas ofta en UC, eftersom de flesta större långivare i Sverige tar den hos företaget Upplysningscentralen AB (UC).

För varje låneansökan du gör tas en kreditupplysning, och ju fler sådana du gör i ditt namn, desto sämre lånevillkor kommer du tyvärr att få. En stor fördel med att ansöka om privatlån via Axo Finans är att bara en UC tas på dig, eftersom vi skickar din ansökan till många olika långivare samtidigt. Det betyder att du med en enda ansökan kan få många olika låneerbjudanden, utan att behöva oroa dig för sämrelånevillkor i framtiden.

Vanliga frågor och svar - annuitetslån


Med ett annuitetslån betalar du samma belopp varje månad, men räntan ändras under lånets löptid. Lånet har med andra ord en rörlig ränta. I början betalar du mer i räntor än avbetalning per månad, och mot slutet av perioden betalar du mer i avbetalning än räntor.

I vissa fall kan ett sådan lån vara något dyrare för att summan ska hållas jämn under hela avbetalningsperioden. Men en fördel är att lånet har lägre månadskostnader och är mer förutsägbart.

Du som fyllt 18 år och har en månadsinkomst på minst 8 400 kronor kan ansöka om privatlån via Axo Finans.

Via oss kan du ansöka om lån på 5 000-600 000 kronor utan krav på säkerhet för lånet.

Snabbast går det om du godkänner låneavtalet med BankID, då har du pengarna på kontot inom ett par dagar.

Du kan ansöka om att betala tillbaka lånet på 1-20 år. Du kan när som helst betala av mer på lånet, eller betala hela lånesumman i förtid.

Du kan tryggt låna pengar via oss. Finansinspektionen har godkänt Axo Finans som låneförmedlare och vi samarbetar endast med godkända långivare.

Banker och långivare som behandlar din ansökan


Brocc logo
Credento logo
Euroloan logo
Frogtail logo
Komplett Bank SE logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Konsument kredit logo
Lån&Spar Bank logo
Moank logo
Nordax Bank logo
Nordnet logo
Marginalen Bank logo
Avida logo
preserveAspectRatio="xMidYMid" > Bank Norwegian logo
Re:member logo
Wasa Kredit logo
TF Bank logo
Santander Consumer Bank logo
Thorn PrivatFinans logo
Resurs Bank logo
Svea logo