Kontantinsats - låna till kontantinsats

Ansök till kontantinsats - svar direkt

Jämför räntor och villkor innan du ska låna till kontantinsats när du funderar på att köpa en bostad.

 • Valid
  Låna till kontantinsats 
 • Valid
  Hitta lägst ränta 
 • Valid
  Jämför kostnadsfritt 

Trustscore 4.2 | 2767 omdömen

Alla konsumenter som har fått ett lån via Axo Finans får ett mejl där de kan tycka till om oss genom att lämna en recension på Trustpilot. Dessa recensioner markeras som verifierade kunder på Trustpilot. När recensioner publiceras direkt på Trustpilot kan Axo Finans inte garantera att de kommer från kunder som har använt Axo Finans jämförelsetjänst. Vårt betyg på Trustpilot baseras på alla recensioner som lämnats om Axo Finans, oavsett om de kommer från verifierade kunder eller inte, och beräknas med faktorer som aktualitet, mängd och genomsnittsbetyg.

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Låna till kontantinsats

Att köpa en bostad är en stor investering och en viktig milstolpe i livet. Det kräver dock en del förberedelser och ekonomisk planering. En av de viktigaste aspekterna är att spara ihop till en kontantinsats. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om att låna pengar till kontantinsats, alternativen som finns, och hur du går tillväga för att göra det på bästa möjliga sätt.

soffa i en stor lägenhet med bolån
soffa i en stor lägenhet med bolån

Vad är en kontantinsats?

En kontantinsats är den del av bostadens pris som du måste betala med egna pengar vid köpet. Den utgör oftast en viss procent av bostadens värde, vanligtvis 15-20%, och resten finansieras genom ett bolån. Kontantinsatsen är ett sätt för långivare att minska sin risk och för köparen att visa att de har ekonomisk stabilitet. Kontantinsatsen är en förutsättning för att kunna få ett bostadslån från banken.

Varför behöver man en kontantinsats?

Kontantinsatsen är nödvändig för att säkerställa att du kan betala av ditt bolån och att du inte lånar mer än vad du har råd att betala tillbaka. Den fungerar också som en buffert för långivaren om du skulle misslyckas med att betala tillbaka lånet, eftersom de kan sälja bostaden och använda kontantinsatsen för att täcka en del av deras förluster

Hur stor kontantinsats behövs?

I Sverige måste kontantinsatsen vara minst 15% av bostadens köpeskilling. Detta innebär att om du köper en bostad för 2 000 000 SEK, måste du betala minst 300 000 SEK i kontantinsats. Men det kan vara klokt att ha en större kontantinsats om du vill ha lägre ränta och månadskostnader

Hur påverkar kontantinsatsen ditt lån och ränta?

En högre kontantinsats minskar beloppet du behöver låna, vilket leder till lägre räntekostnader och månadskostnader. Det kan också göra det enklare att få lån beviljat, eftersom långivare ser en högre kontantinsats som ett tecken på att du har bättre ekonomisk stabilitet.

När betalas kontantinsatsen? 

Kontantinsatsen betalas vanligtvis vid tillträdesdagen, det vill säga den dag då du formellt tar över ägandet av bostaden. Innan tillträdet sker brukar köpare och säljare träffas för att underteckna köpekontraktet och överenskomma om en handpenning, som vanligtvis är en del av kontantinsatsen (cirka 10% av köpeskillingen). Handpenningen fungerar som en säkerhet för säljaren och bevisar att köparen är seriös i sitt bostadsköp. När tillträdesdagen kommer betalar du resterande del av kontantinsatsen och får nycklarna till bostaden. Det är viktigt att ha de nödvändiga pengarna för kontantinsatsen redo vid tillträdet, eftersom det kan leda till förseningar eller avtal som bryts om du inte kan betala i tid. Ansök om ett privatlån för att betala kontantinsatsen. Hos oss på Axo Finans kan du ha möjlighet att låna 600 000 kronor som mest.

Kontantinsats för lägenhet

När du köper en lägenhet, antingen i form av en bostadsrätt eller en hyresrätt som omvandlas till äganderätt, behöver du betala en kontantinsats. Kontantinsatsen är en del av lägenhetens köpeskilling som du betalar med egna pengar, och den fungerar som en säkerhet för långivaren när du ansöker om bolån för att finansiera resten av köpet.

Kontantinsats för hus

När du köper ett hus, antingen en villa eller ett radhus, behöver du också betala en kontantinsats. Precis som för en lägenhet är kontantinsatsen en del av husets köpeskilling som du betalar med egna pengar, och den fungerar som en säkerhet för långivaren när du ansöker om bolån för att finansiera resten av köpet.

Kontantinsats bil

När du köper en bil och ansöker om ett billån kan det också krävas en kontantinsats, även om det inte alltid är ett krav som vid bostadsköp. Kontantinsatsen fungerar som en säkerhet för långivaren och minskar risken för dem om du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Kontantinsatsen för billån varierar mellan olika långivare och situationer. I vissa fall kan det krävas en kontantinsats på 10–20% av bilens köpeskilling, medan det i andra fall kan vara möjligt att finansiera hela bilköpet med lånet. En större kontantinsats kan dock ge dig bättre lånevillkor, lägre ränta och lägre månadskostnader.

Spara till en kontantinsats

Första steget för att spara till en kontantinsats är att sätta upp ett sparmål. Fundera över hur mycket du vill ha i kontantinsats och hur lång tid du har på dig att spara. Tänk på att ha en realistisk målsättning, men också att utmana dig själv för att nå dina mål snabbare.När du har bestämt dig för hur mycket du vill spara i kontantinsats är det dags att fastställa en tidsram för ditt sparande. Försök att hitta en balans mellan att ge dig själv tillräckligt med tid och att vara disciplinerad nog att spara regelbundet. Att spara smart innebär att du optimerar ditt sparande för att få bästa möjliga avkastning. Det kan innebära att du använder dig av sparkonton med högre ränta, investerar i aktier eller fonder. Om du inte har möjlighet eller tid att spara ihop till din kontantinsats kan du använda dig att ett privatlån och låna till kontantinsatsen. Vi på Axo Finans jämför lån, räntor och villkor. Se hur mycket du kan låna till din kontantinsats idag, och hitta den bästa räntan som du kan få med hjälpt av oss.

Tips för att öka din kontantinsats

Sälja befintliga tillgångar

En av de snabbaste sätten att öka din kontantinsats är att sälja befintliga tillgångar, såsom en bil, båt, eller dyra hushållsartiklar. Genom att sälja sådant du inte längre behöver kan du få en större kontantinsats på kort tid.

Öka dina inkomster

Att öka dina inkomster kan vara en annan strategi för att snabbt öka din kontantinsats. Det kan innebära att du tar på dig extrajobb, frilansar, eller startar ett sidoprojekt som genererar extra inkomst.

Reducera dina utgifter

Att minska dina utgifter är ett effektivt sätt att spara mer pengar till din kontantinsats. Gå igenom dina utgifter och se vilka områden du kan skära ner på, till exempel genom att laga mat hemma istället för att äta ute, eller genom att minska på onödiga abonnemang och köp. Har du flera lån sedan tidigare kan du samla lån för att på så sätt minska dina kostnader och kunna spara mer pengar varje månad.

Frågor och svar om kontantinsats

FAQ

 • Hur mycket behöver jag spara för en kontantinsats?

  Det beror på hur mycket bostaden du vill köpa kostar. I Sverige måste kontantinsatsen vara minst 15% av bostadens köpeskilling. Om du vill ha en större kontantinsats för att få lägre ränta och månadskostnader kan du spara mer än 15%.

 • Kan jag låna pengar till kontantinsatsen?

  Ja, det är möjligt att låna till kontantinsatsen. Men det är inte möjligt att låna pengar för kontantinsatsen från en traditionell bank, men det finns alternativa sätt att finansiera kontantinsatsen. Du kan ta ett privatlån eller blancolån för att finansiera insatsen.

 • Vilka är fördelarna med en större kontantinsats?

  En större kontantinsats minskar beloppet du behöver låna, vilket leder till lägre räntekostnader och månadskostnader. Det kan också göra det enklare att få lån beviljat, eftersom långivare ser en högre kontantinsats som ett tecken på att du har bättre ekonomisk stabilitet.

Axo finans logga
Axo finans logga

Låt oss på Axo Finans hjälpa dig

Ett annat sätt att finansiera din kontantinsats är genom att ta ett privatlån, även känt som blancolån. Hos Axo Finans kan du jämföra privatlån från flera olika banker och långivare, vilket ökar dina chanser att hitta det mest förmånliga lånet för din situation. Genom att använda Axo Finans tjänst får du en överblick över räntor, villkor och avgifter, vilket gör det enklare att välja rätt lån för dig. Har du lån sedan tidigare kan det vara en fördel att samla lån till ett lån. På så sätt kan du sänka din ränta på befintliga lån och förbättra din kreditvärdighet. Det gör i sin tur att du kan få bättre förutsättningar när du ska ta ytterligare lån.

Få ett erbjudande redan idag