<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Bottenlån

Bolån är vanligt att använda när det kommer till att finansiera köp av bostad. Tidigare brukade bolån delas in i två delar - bottenlån och topplån. Med tiden har dock denna uppdelning blivit mindre vanlig. Sedan införandet av bolånetaket kan inte bolånet överstiga 85% av bostadens värde. De återstående 15% utgör kontantinsatsen, antingen genom sparade pengar eller genom ett privatlån utan säkerhet. Låt oss utforska begreppet bottenlån och hur det har förändrats över tiden.

Vad är ett bottenlån?

Ett bottenlån är en typ av lån som tidigare användes för att finansiera en stor del av bostadens värde. Det erbjöd en relativt låg ränta eftersom det var säkrat med bostaden som garanti. Bottenlånet utgjorde vanligtvis mellan 75% och 90% av bostadens värde och fick sitt namn eftersom det var den första delen av det totala lånet.

Bottenlån och topplån före år 2010

Före införandet av bolånetaket år 2010 kunde bankerna erbjuda lån som täckte hela bostadens värde. Bottenlånet täckte en stor del av värderingen och hade en låg ränta. Det var möjligt att låna mer än 90% av bostadens värde, men då behövde man ett topplån. Topplånet hade högre ränta eftersom det innebar en högre risk för banken att låna ut en stor andel av bostadens värde. Tillsammans kunde bottenlånet och topplånet uppgå till 100% av bostadens värde, vilket möjliggjorde att man kunde finansiera hela köpet utan någon kontantinsats.

Bottenlån efter införandet av bolånetaket

År 2010 infördes bolånetaket, vilket begränsade bolånets maximala storlek till 85% av bostadens värde. Eftersom bolånetakets införande har uppdelningen mellan bottenlån och topplån minskat i betydelse. Bankerna använder ofta termen "bolån" utan att göra någon specifik uppdelning. Vissa banker använder dock fortfarande begreppen bottenlån och topplån, men med nya definitioner.

Kontantinsats och topplån efter bolånetaket

Den återstående delen mellan 75% och 85% av bolånetakets gräns kallas ofta felaktigt för topplån. Som låntagare måste du fortfarande finansiera denna del på 15% genom egna medel, vilket kallas kontantinsats. Du kan antingen spara till kontantinsatsen eller låna genom ett privatlån.

kille och tjej använder Moank
kille och tjej använder Moank

Låna till kontantinsatsen

Det är fortfarande möjligt att låna pengar till kontantinsatsen genom ett privatlån. På det sättet kan du finansiera hela köpesumman för bostaden. Om bolånet är 85% kan du betala de återstående 15% med ett privatlån. Innan du lånar till en kontantinsats är det viktigt att jämföra erbjudanden från olika banker. På Axo Finans jämför vi helt kostnadsfritt, erbjudanden från över 36 olika banker och långivare, och du kan låna upp till 600 000 kronor.

Ansök här

Olika begrepp för bostadslån

Bottenlån var tidigare en vanlig term inom bolån, men med införandet av bolånetaket har dess betydelse förändrats. Numera används termen "bolån" mer generellt, även om vissa banker fortfarande kan använda bottenlån och topplån som begrepp. Det är viktigt att förstå att en kontantinsats krävs för att finansiera en bostadsaffär och att det finns möjlighet att låna till kontantinsatsen genom ett privatlån.

Frågor och svar om bottenlån

FAQ

 • Vilken är den maximala storleken på ett bolån?

  Bolånet får inte överstiga 85% av bostadens värde enligt bolånetaket.

 • Finns det fortfarande bottenlån och topplån?

  Efter införandet av bolånetaket har dessa termer minskat i betydelse. Vissa banker kan dock använda dem med nya definitioner.

 • Kan jag låna till kontantinsatsen för en bostad?

  Ja, det är möjligt att låna till kontantinsatsen genom ett privatlån.

 • Vilka fördelar har ett bottenlån?

  Ett bottenlån brukade erbjuda en lägre ränta eftersom det var säkrat med bostaden som garanti.

 • Hur kan jag jämföra olika erbjudanden för lån?

  Genom att använda låneförmedlare som Axo Finans kan du jämföra erbjudanden från olika banker och långivare för att hitta det bästa lånet för dig.

Bottenlån har förändrats med tiden

Bottenlån var tidigare en betydelsefull term inom bolån, men dess betydelse har förändrats över tiden. Med införandet av bolånetaket har fokus skiftat till att inkludera kontantinsatsen i köpprocessen. Det är viktigt att förstå de nya reglerna och möjligheterna när det gäller finansiering av bostäder. Genom att jämföra olika erbjudanden och vara medveten om de olika finansierings alternativen kan du fatta välgrundade beslut när det kommer till att köpa en bostad.

Axo finans logga
Axo finans logga

Låna med Axo Finans

Om du ska ta ett bolån kan du låna till kontantinsatsen med hjälp av ett privatlån eller ett så kallat blancolån. Hos oss kan du ansöka om lån från 5000 kr till 600 000 kr. Vi på Axo Finans hjälper dig att jämföra olika lån och långivare på marknaden. Vi erbjuder en tjänst där vi samlar in och analyserar information om olika låneprodukter och presenterar det för dig. Du kan sedan välja att ansöka om lånet via oss och vår webbplats. Detta gör det enkelt för dig att hitta det lån som bäst passar dina behov och ekonomiska förutsättningar. Förutom lån kan du även samla dina lån hos oss, det kan ge dig som har lån sedan tidigare större möjlighet att förbättra din kreditvärdighet när du ska ta ett nytt lån. Ansök och se vad du kan låna idag.

Ansök här