<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Vad kostar en hund?

Vad kostar en hund egentligen att köpa och att äga? Det är en fråga som många blivande hundägare ställer sig. Att skaffa en hund innebär en del kostnader som kan variera beroende på ras, ålder och vart du köper hunden. Här är en översikt över de vanligaste kostnaderna som du kan förvänta dig när du skaffar en hund.

Vad kostar en hund att köpa?

Vad kostar en hund, det beror på. Priset på hundar kan variera mycket beroende på ras och var du köper den ifrån. En renrasig hund från en uppfödare kan kosta allt från några tusenlappar till tiotusentals kronor, medan en hund från ett djurhem kan vara betydligt billigare. Dessutom kan kostnaderna variera beroende på var i landet du bor och vad som är populärt just nu.

Ska du köpa en hund kan det vara bra att först spara ihop till hundens inköpspris och även till utlägg för mat och tillbehör. En del väljer att låna pengar när de ska köpa hund, men det bästa är att spara ihop pengarna. Om du ändå bestämmer dig för att ta ett lån för att köpa en hund, se till att du väljer en långivare som erbjuder privatlån med bra villkor och räntesatser. För att hitta ett bra lån bör du alltid jämföra lån. Vi på Axo Finans är en låneförmedlare som jämför lån, det är tryggt och kostnadsfritt att hitta bra lån via oss.


Ansök här

Vad kostar det att ha hund? 

Så vad kostar en hund att ha i vardagslivet frågar sig många. Utöver kostnaden för själva hunden tillkommer andra kostnader som kan vara lätt att glömma bort. Här är några exempel på vanliga kostnader som kan tillkomma:

 • Försäkring: Det är viktigt att ha en försäkring för sin hund för att slippa stora kostnader vid olyckor eller sjukdom. Kostnaden för en försäkring kan variera beroende på vilket försäkringsbolag man väljer och vilken typ av försäkring man vill ha.
 • Mat och tillbehör: En hund behöver mat, vatten och en plats att sova på. Dessutom kan det vara bra att investera i leksaker och andra tillbehör som kan göra hundens liv roligare och mer stimulerande.
 • Veterinärbesök: Hunden behöver regelbundna veterinärbesök för vaccinationer och hälsokontroller. Dessutom kan det tillkomma kostnader om hunden blir sjuk eller skadar sig.
 • Träning och uppfostran: Att ha en hund kräver tid och engagemang för att träna och uppfostra den. Det kan innebära kostnader för träningskurser eller annan utbildning.
 • Hundpassning: Om man reser bort eller inte kan ta hand om hunden av någon annan anledning kan det vara aktuellt med hundpassning. Detta kan innebära kostnader för hundpensionat eller hundvakt.

Vad kostar en hund i månaden?

Att skaffa en hund är ett stor beslut som kräver omsorgsfull planering, och vad kostar en hund i månaden? En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till är kostnaderna som är förknippade med att äga en hund. Det är viktigt att förstå att att skaffa en hund inte bara innebär att man betalar för hundens initiala inköpspris, utan att det också finns en mängd olika utgifter som också är förknippade med att äga en hund. När du ska räkna på hur mycket en hund kostar i månaden, tänk på mat, försäkring och eventuell träning och hunddagis.

Kostnad för hundmat

Så vad kostar en hund i månaden när det kommer till mat. För mat är nämligen en av de största kostnaderna som är förknippade med att äga en hund, och det är viktigt att välja högkvalitativ mat som passar hundens ålder, ras och hälsa. Priserna på hundmat kan variera beroende på kvaliteten och märket, men det genomsnittliga priset för hundmat ligger mellan 300 till 1000 kronor per månad, beroende på hundens storlek och behov.

Försäkringskostnad för hund

Det är också viktigt att ha en hundförsäkring för att skydda hunden mot oväntade sjukdomar eller olyckor. Priserna på hundförsäkringar varierar beroende på vilken typ av försäkring man väljer, men de kan kosta mellan 300 till 1000 kronor per månad, beroende på hundens ålder, ras och hälsa.

Tillbehör till hund

Att äga en hund innebär också att man behöver köpa en mängd olika tillbehör, inklusive en hundbädd, leksaker, matskålar, koppel och halsband. Kostnaderna för dessa tillbehör kan variera beroende på var man handlar och vilka produkter man väljer, men genomsnittliga kostnaderna ligger mellan 300 till 800 kronor.

Kostnad för träning

Många hundägare väljer att ta med sin hund på träning, antingen för att lära hunden nya tricks eller för att hjälpa den att utveckla sociala färdigheter. Kostnaden för hundträning varierar beroende på var man bor och vilken typ av träning man väljer. En genomsnittlig kostnad för hundträning ligger mellan 500 till 1000 kronor per månad.

Hunddagis

Kostnaden för hunddagis kan variera beroende på flera faktorer såsom plats, kvalitet på tjänsterna, längden på vistelsen, och antal hundar som ska tas hand om. Generellt sett kan hunddagis kosta några hundra kronor till över tusenlappen per dag. Vissa hunddagis erbjuder paketpriser för flera dagar i veckan, eller månadsabonnemang som kan vara mer kostnadseffektiva än att betala per dag. Andra faktorer som kan påverka kostnaden inkluderar eventuella extra tjänster som erbjuds, såsom utfodring av hunden, promenader, träning och andra aktiviteter. Om du har flera hundar kan vissa hunddagis erbjuda rabatter på priset för den andra hunden.

Sammanfattningsvis kan det kostar i snitt mellan 1500 till 4000 kronor per månad att äga en hund.

Spartips vid hundköp

När du ställt dig frågan vad kostar en hund och sedan räknat på det har du kommit långt för att kunna bli prismedveten inför ditt köp. När man skaffar en hund kan det vara svårt att spara ihop till hela kostnaden eftersom det finns så många olika utgifter att tänka på. Men det finns sätt att spara pengar utan att kompromissa med din hunds välbefinnande. Här är några spartips vid hundköp som du kan använda för att spara pengar när du ska köpa hund:

Fundera på vilken ras som passar dina behov:
Vissa raser kräver mer underhåll och vård än andra, så att välja en hund som passar din livsstil och budget kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt.

Köp från en ansvarig uppfödare:
Att köpa en hund från en ansvarig uppfödare kan faktiskt spara pengar på lång sikt. En ansvarig uppfödare ser till att valparna är friska och har fått alla nödvändiga vaccinationer och hälsotester, vilket kan minska risken för sjukdomar och dyr veterinärvård i framtiden.

Adoptera en hund från ett djurskydd:
Att adoptera en hund från ett djurskydd kan vara ett billigare alternativ till att köpa en hund från en uppfödare. Många djurskydd tar hand om djuren och ser till att de är friska innan de adopteras ut. Vad kostar en hund att adoptera jämfört med att köpa en ny, man kan säga att kostnaden för adoption är vanligtvis mycket lägre än kostnaden för att köpa en hund från uppfödare.

Köp mat och tillbehör på rea:
Håll utkik efter reor och rabatter på hundmat och tillbehör. Att köpa mat och tillbehör på rea kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt.

Sköt hundens hälsa:
Att hålla hunden frisk genom regelbundna veterinärbesök och förebyggande vård kan faktiskt spara pengar på lång sikt. Att upptäcka och behandla sjukdomar i tid kan undvika kostsamma behandlingar och komplikationer i framtiden.

Träna din hund själv:
Att träna din hund själv kan spara pengar på träningsavgifter och kan bidra till att skapa en bättre relation med din hund.

Köp hundförsäkring:
Att köpa hundförsäkring kan skydda dig från oväntade kostnader i händelse av sjukdom eller skada på din hund. Det kan också hjälpa dig att spara pengar på lång sikt genom att täcka kostnader för veterinärvård och behandlingar.

Vad kostar en hund - Vanliga frågor och svar

FAQ

 • Vad kostar en hund?

  Vanligtvis brukar man uppskatta att en hunds livskostnad sammanlagt ligger mellan 150 000 och 200 000 kronor. Det är därför klokt att vara förberedd och ha en plan för att säkerställa att både du och din fyrbenta vän kan njuta av en underbar tid tillsammans utan ekonomiska bekymmer. Med rätt planering kan ni skapa minnesvärda upplevelser och bygga en stark relation som varar livet ut.

 • Vilken hund kostar minst?

  Kostanden för vad en hund minst kostar att köpa varierar. Men generellt är blandraser oftast billigare än renrasiga hundar att köpa

 • Hur mycket kostar en hund idag?

  Priset på en hund kan variera beroende på flera faktorer, såsom ras, ålder, hälsa, utbildning och var du köper den. Generellt sett kan en hund kosta allt från några tusenlappar upp till tiotusentals kronor. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är kostnaden för att köpa hunden som är viktig att ta hänsyn till, utan också kostnaderna för mat, veterinärvård, tillbehör, försäkringar och andra utgifter som kan uppstå under hundens livstid.

Jämför och låna vid hundköp

Axo Finans är en låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta det bästa lånealternativet för att finansiera ditt hundköp. Fyll i ansökningsformuläret med dina personuppgifter, önskat lånebelopp och övriga relevanta uppgifter. Vi skickar sedan din ansökan till flera olika långivare och du kan då få flera erbjudanden att välja mellan. välj det lån som passar din budget och dina behov bäst. Det är smidigt och tryggt att jämföra lån, samla lån och att låna pengar visa oss på Axo Finans. 

Vi hoppas att du fått svar på vad kostar en hund frågan och att du nu känner dig mer förberedd på kostnaderna det innebär. Att ha en hund är e underbar upplevelse som berikar livet på många sätt. Lycka till med ditt hundköp! 

Ansök