Skatteåterbäring

När kommer skatteåterbäringen egentligen? Här får du koll på alla viktiga datum.

Trustscore 4.1 | 2731 omdömen

5 000 kr600 000 kr

15 år
4195 kr
1 år20 år

När du ansöker får du även tillgång till din kreditscore helt kostnadsfritt på uScore.se

Långivarnas ränta är rörlig och sätts individuellt

Lånetid mellan 1 - 20 år

Nominell ränta mellan 3.95% - 29.00%

Effektiv ränta mellan 3.99% - 33.32%

Startavgift mellan 0 kr - 895 kr

Låneexempel: Annuitetslån 500 000 kr på 15 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 755 595 kr. Månadskostnad: 4 195 kr.

<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

När kommer skatteåterbäringen under 2023?

Vilket datum skatteåterbäringen betalas ut 2023 beror på hur och när deklarationen har lämnats in och om några ändringar har gjorts. När deklarationen har granskats och registrerats av Skatteverket skickas ett besked ut som visar din slutgiltiga skatt. Om du får tillbaka på skatten kommer skatteåterbäringen att betalas ut.

Vad innebär skatteåterbäring?

Skatteåterbäring innebär att du har betalat in mer skatt än vad som krävs. I din inkomstdeklaration kan du se din skatt och där står det om du har betalat in för mycket eller för lite i skatt under året. Om du har betalat in för mycket i skatt kommer du att få tillbaka pengar och det kallas skatteåterbäring.

Då skickas deklarationen ut till dig

Utsändningen av inkomstdeklarationen sker under den första veckan i mars för dig som använder den digitala brevlådan Kivra. Du kan då ta emot deklarationen på digital väg. För dig som inte använder Kivra kommer deklarationen i skickas ut i pappersformat mellan den 15 mars och 15 april.

Skatteåterbäring och restskatt

Vad betyder skatteåterbäring och vad är egentligen restskatt? Vi förklarar! 

Vad är skatteåterbäring?

Skatteåterbäring är skattepengar som du får tillbaka. En skatteåterbäring sker när summan av den inbetalda skatten överstiger det belopp som du förväntas betala. I sådana fall kommer Skatteverket att återbetala mellanskillnaden till dig. Med andra ord innebär skatteåterbäringen att du får en återbetalning av tidigare inbetald skatt.

Vad är restskatt?

Om summan av inbetald skatt är lägre än det belopp som du förväntas betala, kommer en extra skatteinbetalning att behöva göras. Det kallas för restskatt eller kvarskatt, vilket innebär att den återstående delen av den förväntade skatten måste betalas. Det är viktigt att notera att restskatten ska vara betald till Skatteverket senast i mitten av november 2023.

Datum för deklaration och skatteåterbäring

För att säkerställa en tidig skatteåterbäring och undvika straffavgifter, är det viktigt att hålla koll på följande datum för skatteåterbäring 2023:

13 februari

Kvarskatt 

Kvarskatt på över 30 000 kronor för inkomståret 2021 ska betalas till Skatteverket senast den 13 februari. Om betalning inte görs kommer det att uppkomma en ränta på 1,25 % på det belopp som överstiger 30 000 kronor.

5 mars

Sista dagen att skaffa digital brevlåda

För att du ska kunna ta emot deklarationen digitalt måste du ha en digital brevlåda, som exempelvis Kivra, Billo, eller Min Myndighetspost. Du måste ha skaffat din digitala brevlåda senast den 5 mars 2023 om du vill ha årets deklaration digitalt.

6 – 10 mars

 Digital deklaration skickas ut

Skatteverket skickar ut digitala deklarationer till personer med digital brevlåda under dessa dagar.

13 mars

Eventuell kvarskatt ska vara inbetald

Eventuell kvarskatt enligt besked om slutskatt från december 2022 ska betalas till Skatteverket senast den 13 mars.

15 mars

Deklarera digitalt

Från och med det här datumet, den 15 mars kan du nu fylla i deklarationen, skriva under och skicka in din deklaration digitalt.

15 mars – 15 april

Deklaration i papper skickas ut

Om du inte använder en digital brevlåda skickas nu inkomstdeklarationen ut i pappersformat till folkbokföringsadressen.

30 mars

Godkänn din deklaration

För att få din skatteåterbäring i april måste deklarationen vara inskickad senast den 30 mars. Om du behöver göra ändringar, se till att göra det innan detta datum.

2 – 3 april

Skattebesked för dig som deklarerat digitalt

Slutskattebeskedet skickas till personer som har skickat in digital deklaration senast den 30 mars. Skatteåterbäringen skickas ut en dag senare. För de utan digital brevlåda skickas beskedet ut inom 1–3 veckor till personens folkbokföringsadress. Utbetalningen sker då runt den 5–8 april, i endel fall kan betalningen komma före beskedet når personen.

2 maj

Sista dagen du kan deklarera

Det här är sista dagen för att deklarera. Om du skickar in deklarationen senare än så kommer det att medföra förseningsavgifter.

4 maj

För dig med kvarskatt

Datumet 4 maj är en viktig deadline för de som har en kvarskatt på under 30 000 kronor. Skatteverket behöver ha skatteinbetalningen tillhanda senast detta datum för att undvika räntekostnader som annars uppkommer från och med den 5 maj om betalning uteblir.

4 – 10 maj

Skatteåterbäring

Skatteåterbäring sker för de som har deklarerat senast 2 maj och inte gjort några större förändringar i deklarationen.

5 - 9 juni

Skatteåterbäring

Skatteåterbäring sker mellan den 5 och 9 juni till de som har gjort ändringar och tillägg i sin deklaration samt deklarerat mellan den 30 mars och 2 maj.

Augusti

Skatteåterbäring vid deklaration via redovisningsbyrå

I mitten av augusti sker utbetalning till de personer som fått hjälp med sin deklaration via en redovisningsbyrå eller som har fått anstånd efter att ha ansökt om detta själva.

2 september

Betala kvarskatt

Sista dagen att betala din kvarskatt är 12 september. Du ska betala skatten inom 90 dagar från att du fått ditt slutskattebesked.

14 november

Kvarskatt dras

Om du har kvarskatt som du ännu inte har betalat kommer skatteverket att dra pengar från sitt skattekonto.Du kan själv betala in din skatt tidigare och undvika ränta på beloppet.

6 - 9 december

Utbetalning

Mellan den 6 och 9 december sker utbetalning till de personer som tidigare inte har deklarerat eller saknar skatteregistrering i Sverige.

Skatteåterbäring 2023 - Så får du den utbetald

För att få utbetalning av skatteåterbäringen 2023 är det vanligast att den betalas ut till det bankkonto som är kopplat till Skatteverket. Det är dock också möjligt att få pengarna som en utbetalningsavi i vissa fall. Det är viktigt att notera att om summan av återbäringen understiger 100 kronor kommer pengarna att finnas kvar på ditt skattekonto istället för att betalas ut. Så se till att hålla koll på dina skattebetalningar för att undvika onödiga avgifter och se till att du får ut det du har rätt till.

Axo finans logga
Axo finans logga

Vi är Axo Finans

Vi på Axo finans tycker att kunskap är viktigt delar därför med oss av användbar information och tips inom ekonomi. Vi är en låneförmedlare som jämför privatlån. Förutom att det går att låna pengar via oss erbjuder vi också möjligheten att kunna samla lån via oss. Det är dumt att betala mer ränta på lån än nödvändigt. Vi jämför lån och gör en jämförelse bland 36 banker och långivare. Vi går då igenom lånebelopp, räntor, villkor och eventuella avgifter. Det är helt kostnadsfritt att jämföra lån med oss. Testa idag!  

Få ett erbjudande redan idag