<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Rörlig ränta

Rörlig ränta är en typ av ränta som varierar över tid och anpassas efter marknadsförhållandena, vilket ger möjlighet till lägre räntekostnader men också innebär en större osäkerhet.

Vad är rörlig ränta?

Rörlig ränta är den ränta som du betalar på ditt lån när du lånar pengar. När du ska ta ett lån kan du välja om du vill ha en fast ränta eller en rörlig ränta på ditt lån. Rörlig ränta är en typ av ränta som kan ändras under lånets löptid. Detta innebär att om marknadsräntorna ökar eller minskar, kommer räntan på ditt lån att följa med. Detta skiljer sig från en fast ränta, där räntan är fast under hela lånets löptid.

Varför välja en rörlig ränta?

En av de stora fördelarna med en rörlig ränta är att du kan dra nytta av lägre räntor om räntorna på marknaden sjunker eller redan är låga. Den rörliga räntan är ofta lägre än den bundna räntan. Det kan ge dig lägre månadskostnader och spara pengar på lång sikt. En annan fördel är att du inte blir bunden till en högre ränta om marknadsräntorna sjunker.

Vad påverkar räntesatserna?

Det finns flera saker som påverkar marknadsräntor och räntesatser för rörlig eller bunden ränta. Dessa räntor regleras i stor utsträckning utifrån Riksbankens styrränta. När Riksbanken fattar beslut om den räntan väger de in olika faktorer som exempelvis landets ekonomiska tillväxt, inflation och valutakurs. När centralbankens styrränta höjs, tenderar räntesatserna att öka och det kostar då mer att låna pengar. På samma sätt, om räntan sänks kostar det mindre att ta lån. 

Hur fungerar en rörlig ränta?

En rörlig ränta fungerar genom att din ränta justeras när marknadsräntorna förändras. Det innebär att om marknadsräntorna ökar, kommer din ränta också att öka, och om marknadsräntorna minskar, kommer din ränta att minska. Detta kan påverka dina månatliga betalningar på lånet.

Hur ofta ändras rörlig ränta?

Hur ofta rörlig ränta kan ändras beror på låneavtalet. Vissa lån kan ha en fast ränta under en viss period, medan andra kan ha en rörlig ränta från början till slutet. Det är viktigt att du förstår vilken typ av ränta som gäller för ditt lån. I allmänhet kan rörlig ränta ändras när som helst under lånets löptid, men det vanliga är att den rörliga räntan uppdateras var tredje månad. Den rörliga räntan följer rörelserna i marknaden och under 3 månader sker det ofta förändringar som påverkar räntan.

Hur kan du dra nytta av räntan?

Det finns flera saker du kan göra för att dra nytta av fördelarna med en rörlig ränta. Att ha en rörlig ränta anses vara det mest fördelaktiga eftersom den rörliga räntan ofta är lägre än den bundna räntan övertid. Men det är inget som säger att det alltid kommer att vara så, allt beror på räntemarknaden. En av de viktigaste sakerna är att ha en plan för hur du ska hantera högre månadskostnader om räntorna skulle ökar. Det kan också vara en god idé att ha ett konto med extra pengar som du kan använda om dina räntekostnader ökar.

Rörlig ränta privatlån

Om du funderar på att ta ett privatlån kan du välja mellan en rörlig eller fast ränta. En rörlig ränta på ett privatlån innebär att räntan kan förändras baserat på marknadens rörelser. Om marknadsräntorna går upp kan din ränta också öka, och tvärtom. Här är några fördelar med att välja en rörlig ränta på ditt privatlån.

Fördelar med rörlig ränta på privatlån

 • Lägre ränta:
 • Rörliga räntor på privatlån är vanligtvis lägre än fasta räntor när du ansöker om lånet. Detta kan innebära lägre månatliga avbetalningar och en billigare totalkostnad över tid.
 • Flexibilitet:
  En rörlig ränta ger dig möjlighet att dra nytta av eventuella sänkningar på marknaden. Om räntan sjunker kan du spara pengar på dina månatliga avbetalningar.
 • Ingen avgift vid flytt eller avbetalning:
  Med en rörlig ränta på privatlån kan du när som helst flytta eller betala av ditt lån utan att behöva betala någon extra avgift.

Vilka är nackdelarna med en rörlig ränta?

En av de stora nackdelarna med en rörlig ränta är att du inte har någon kontroll över räntan. Om räntorna stiger, kan det leda till högre månatliga betalningar och ökade kostnader för dig. Det kan också vara svårt att planera din ekonomi på lång sikt eftersom du inte vet exakt hur dina räntekostnader kommer att se ut i framtiden.

 • Osäkerhet:
  Det finns en osäkerhet med rörliga räntor eftersom det är omöjligt att förutsäga hur räntan kommer att utvecklas i framtiden.
 • Ökande betalningar:
  Om marknadsräntan ökar kan dina betalningar öka, vilket kan påverka din ekonomi negativt.
 • Svårt att planera:
  Det kan vara svårt att planera din ekonomi på lång sikt, eftersom räntan kan förändras när som helst.

Hur kan du jämföra rörliga och fasta räntor?

Det är viktigt att jämföra rörliga och fasta räntor när du ska välja vilken typ av lån du vill ha. Det kan vara svårt att jämföra, eftersom rörliga räntor kan ändras över tid, medan fasta räntor är konstanta under hela lånet. Det är viktigt att se på dina egna ekonomiska förhållanden och hur du tror att räntorna kommer att utvecklas när du gör din jämförelse. Jämför lån, vi på Axo Finans kan hjälpa dig att  jämföra ränta på privatlån upp till 600 000 kr.

Ansök

Vad ska du tänka på innan du väljer en rörlig ränta?

Innan du väljer en rörlig ränta är det viktigt att tänka på hur du kommer att hantera högre räntekostnader om räntorna stiger. Du bör också se över din ekonomi för att se till att du har råd med eventuella höjningar av räntan. Det är också viktigt att tänka på hur marknadsräntorna har utvecklats tidigare och hur de kan påverka dina månatliga betalningar.

Hur kan du förhandla om räntan på ditt lån?

Om du vill förhandla om räntan på ditt lån kan det vara en god idé att prata med din bank eller långivare. Berätta för dem att du överväger en rörlig ränta och se om de kan erbjuda en konkurrenskraftig ränta. Om du har en bra kreditvärdighet och en stabil ekonomi kan du ha bättre chanser att förhandla om en lägre ränta. Har du fler lån sedan tidigare kan du fråga långivaren om du kan samla lån för att få ner dina räntekostnader.

Frågor och svar

FAQ

 • Vad är rörlig ränta?

  Rörlig ränta är en typ av ränta som kan förändras över tiden baserat på marknadsförändringar.

 • Vilka är fördelarna med rörlig ränta?

  Fördelarna med rörlig ränta är att man kan dra nytta av låga räntor på marknaden och att man kan få möjlighet att byta till fast ränta om det skulle passa bättre i framtiden.

 • Vilka är nackdelarna med rörlig ränta?

  Nackdelarna med rörlig ränta är att man aldrig kan vara säker på hur ens månatliga betalningar kommer att se ut och att det kan vara svårt att förutse marknadens rörelser.

 • Hur kan jag jämföra räntor och hitta bra lån?

  Genom att använda en låneförmedlare som Axo Finans kan du jämföra lån och räntor på ett enkelt sätt.

Sammanfattning

Att välja mellan en rörlig eller fast ränta är en viktig beslut när du tar ett lån. En rörlig ränta ger dig möjlighet att dra nytta av lägre räntor på marknaden, men innebär också risker eftersom räntan kan öka. Innan du väljer en rörlig ränta är det viktigt att tänka på dina egna ekonomiska förhållanden och hur marknadsräntorna kan påverka dina månatliga kostnader i framtiden.

Axo finans logga
Axo finans logga

Axo Finans jämför rörlig ränta

Hos oss på Axo Finans har du möjlighet att ta ett privatlån utan säkerhet på belopp mellan 5 000 kr och 600 000 kr. Det unika med oss är att du ansöker hos 36 olika långivare och banker samtidigt, vilket ökar dina chanser att hitta det mest fördelaktiga låneerbjudandet för dig. Detta görs med endast en kreditupplysning som delas av alla långivare. Hos oss kommer du dessutom att få hjälp med att jämföra olika erbjudanden. Genom att presentera samtliga erbjudanden i rangordning blir det lättare och snabbare för dig att välja vilket låneerbjudande som passar dina behov och önskemål. Vi gör allt vi kan för att hjälpa dig hitta det bästa lånealternativet utan krångel och onödiga kostnader.

Ansök