<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Påminnelseavgift

En påminnelseavgift är en extra avgift som debiteras om du inte betalar din räkning i tid. När du har en obetald faktura kan företaget för varan eller tjänsten skicka en påminnelse för att påminna dig om att betala. Om betalningen fortfarande inte kommer in kan företaget ta ut en påminnelseavgift ovanpå den ursprungliga summan som ska betalas. 

Därför finns påminnelseavgifter

Syftet med en påminnelseavgift är att uppmuntra kunder att betala sina räkningar i tid. För företaget eller organisationen som skickar ut fakturan är det viktigt att få in betalningar för att upprätthålla en stabil ekonomi. Påminnelseavgifter hjälper till att täcka administrativa kostnader och kan fungera som en påminnelse till kunden att betala sin skuld.

Så fungerar en påminnelseavgift

När en faktura inte betalas i tid skickar företaget eller organisationen normalt sett en påminnelse. Påminnelsen kan skickas via brev, e-post eller till den digitala brevlådan. Om betalningen inte kommer in inom en viss tid kan en påminnelseavgift läggas till på den ursprungliga fakturan. Beloppet för påminnelseavgiften kan variera beroende på företagets policy och den specifika situationen.

Lagar och regler kring påminnelseavgifter

I Sverige finns det lagar och regler som styr användningen av påminnelseavgifter. Enligt Konsumentverket får företag inte ta ut orimligt höga påminnelseavgifter. Det finns också krav på att företaget måste ha en tydlig och lättillgänglig policy för påminnelseavgifter, som beskriver när och hur de tas ut. Om du anser att en påminnelseavgift är orimlig kan du kontakta Konsumentverket för att få hjälp.

Undvikande av påminnelseavgifter

För att undvika påminnelseavgifter är det viktigt att betala dina räkningar i tid. Här är några tips för att hjälpa dig att undvika dem:

 • Skapa en budget och håll koll på dina utgifter och inkomster.

 • Ställ in påminnelser eller automatiska betalningar för dina räkningar.

 • Se till att du har tillräckligt med pengar på ditt konto när räkningen ska betalas.

 • Om du har svårt att betala i tid, kontakta företaget eller organisationen för att diskutera möjligheten till en betalningsplan.

 • Var noga med att kontrollera fakturor och felaktigheter i tid.

Konsekvenser av att inte betala påminnelseavgiften i tid

Om du inte betalar påminnelseavgifter i tid kan det få konsekvenser för din ekonomiska situation. Här är några möjliga konsekvenser:

 • Din kreditvärdighet kan påverkas negativt, vilket kan göra det svårare att ta ett exempelvis ett privatlån och få låna pengar eller andra finansiella tjänster i framtiden.

 • Du kan hamna i en skuldfälla om påminnelseavgifterna och räntekostnaderna staplas på varandra.

Det är därför viktigt att hantera dina ekonomiska åtaganden på ett ansvarsfullt sätt och betala dina räkningar i tid.

FAQ

 • Vad är den genomsnittliga påminnelseavgiften?

  Den genomsnittliga påminnelseavgiften varierar beroende på företaget och typen av räkning. Det kan vara några tiotal kronor upp till ett par hundra kronor.

 • Kan jag överklaga en påminnelseavgift?

  Ja, om du anser att en påminnelseavgift är orimlig kan du kontakta Konsumentverket för att få hjälp och överklaga avgiften.

 • Kan jag få en betalningsanmärkning på grund av en påminnelseavgift?

  Ja, om du inte betalar en påminnelseavgift i tid kan det leda till en betalningsanmärkning, vilket kan påverka din kreditvärdighet negativt.

 • Hur undviker jag påminnelseavgifter?

  För att undvika påminnelseavgifter är det bäst att betala dina räkningar i tid. Att använda autogiro där betalningen dras automatiskt kan vara ett sätt.

Axo finans logga
Axo finans logga

Axo Finans - vi hjälper dig framåt

Vi på Axo Finans är en låneförmedlare. Vi jämför lån och hos oss kan du även låna pengar och samla lån. Vårt mål är att göra låneprocessen smidig och bekväm för dig som kund.  Vi erbjuder en enkel ansökningsprocess och möjligheten att ansöka om lån upp till 600 000 kr utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Vi samarbetar med flera långivare och banker och ger dig tillgång till ett brett utbud av låneprodukter när vi jämför lån åt dig.

Ansök