<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

KALP Kalkyl

När du ansöker om att låna pengar måste långivaren bedöma din ekonomiska situation för att avgöra om du kan hantera att betala tillbaka lånet. En viktig del av denna bedömning är KALP. Men vad är KALP, och varför är det så viktigt? Låt oss gräva djupare och förstå mer om detta viktiga koncept.

Vad är KALP?

KALP är en förkortning för "kvar att leva på", och är en viktig beräkning som många banker och långivare använder för att bedöma din förmåga att återbetala ett privatlån eller bostadslån. Den visar hur mycket av din inkomst som blir över när alla dina utgifter har dragits ifrån.

Så används KALP av långivare och banker

Resultatet av KALP-beräkningen används för att avgöra om en långivare ska bevilja ett lån eller inte. Om du har fler än en person i ditt hushåll tar långivaren hänsyn till hela hushållets inkomster och kostnader. När du ansöker om ett lån via oss på Axo Finans kan du få låneerbjudande från upp till 36 banker och långivare samtidigt. Det är vanligt att de utgår från "kvar att leva på kalkylen" men de  gör också sin egen bedömning. Har du svårt att få lån hos en bank kan det därmed finnas möjlighet att någon annan bank erbjuder dig lån. Ansök och se vad du kan låna idag!

Ansök här

Varför är KALP så viktigt?

KALP-beräkningen är viktig för din personliga ekonomi. Den visar hur sårbar din ekonomi kan bli om marknadsvillkoren ändras. Om du har låga ekonomiska marginaler kanske du bara kan låna ett mindre belopp. Dessutom bör du kunna behålla din konsumtion även om din inkomst minskar och räntorna stiger.

KALP och den svenska låneindustrin

Enligt en rapport från Finansinspektionen från 2022, utgjorde svenskarnas lån totalt 4 468 miljarder kronor i december 2022, vilket motsvarar 89 procent av Sveriges BNP. Bostadslån utgjorde 82 procent av hushållens totala lån. Denna ökning i lån är delvis på grund av ökade inkomster, lägre räntor och stigande bostadspriser.

Det här ingår i KALP - Kalkylen

I KALP-beräkningen ingår flera viktiga komponenter: inkomster, kostnader för lånet, skulder, driftskostnader för bostaden och levnadskostnader. Låt oss titta närmare på var och en av dessa.

Inkomster och KALP

Dina inkomster är grunden för KALP-beräkningen. Det kan inkludera allt från din månadslön till andra typer av inkomster, som till exempel bidrag eller pension.

Kostnader för lån och KALP

Kostnader för lån är också en viktig del av KALP. Dessa kostnader inkluderar räntor och amorteringar på alla lån du har.

Skulder och KALP

Alla dina befintliga skulder, inklusive kreditkortsskulder och andra personliga lån, ingår också i KALP-kalkylen.

Så påverkar KALP din låneansökan

Kalp-kalkylen som banker och långivare använder sig av påverkar hur de bedömer din låneansökan. Ett bra KALP-värde kan förbättra dina chanser att få ett lån beviljat. Ett dåligt KALP-värde kan dock leda till att du inte får det lånebelopp som du önskar att låna. Om kvar att leva på kalkylen inte går ihop är det en indikation på att du kan få svårt att betala tillbaka ditt lån.

Så kan du förbättra din KALP

Det finns flera sätt att förbättra din KALP. Du kan till exempel försöka minska dina kostnader, öka dina inkomster eller betala av befintliga skulder. Ett sätt att minska dina lånekostnader om du har flera lån sedan tidigare kan vara att samla lån till ett lån. Du kan också jämföra lån hos olika långivare för att se om du kan få en bättre ränta på någon annan bank.

Vanliga frågor om Kalp

FAQ

 • Vad betyder KALP?

  KALP står för "kvar att leva på". Det är en kalkyl som visar hur mycket av din inkomst som blir kvar när alla dina utgifter har dragits ifrån.

 • Varför är KALP viktig för långivare?

  KALP är viktig för långivare eftersom den hjälper dem att bedöma din förmåga att återbetala ett lån.

 • Vad ingår i KALP-kalkylen?

  KALP-kalkylen inkluderar inkomster, kostnader för lånet, skulder, driftskostnader för bostaden och levnadskostnader.

 • Hur kan jag förbättra min KALP?

  Du kan förbättra din KALP genom att minska dina kostnader, öka dina inkomster, eller betala av befintliga skulder.

 • Kan jag ansöka om ett lån om min KALP är låg?

  Ja, du kan fortfarande ansöka om ett lån om din KALP är låg, men det kan vara svårare att få lånet beviljat.

Axo finans logga
Axo finans logga

Förbättra dina möjligheter med oss

Det är bra att ha en förståelse av KALP. Det hjälper dig att förstå din ekonomiska situation och vad som ligger till grund för långivarens beslut vid en låneansökan. Den ger också insikt i hur du kan förbättra dina möjligheter för att kunna ta ett lån på önskat lånebelopp. Om du har flera lån sedan tidigare kan ett sätt att förbättra din KALP och kreditvärdighet vara att samla dina lån. Vi på Axo Finans kan hjälpa dig att jämföra lån och att samla dina lån, det är helt kostnadsfritt och det tar under 2 minuter att göra en ansökan. Genom att samla lån finns det möjlighet att sänka din ränta och kunna få mer utrymme i din ekonomi. Tesa idag och se vilken ränta du kan få, ansökan är inte bindande. 

Ansök