<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Fast ränta

Vad är fast ränta? 

Fast ränta eller bunden ränta som den även kallas, är en typ av ränta där räntenivån förblir konstant under en överenskommen tidsperiod. Det innebär att din räntekostnad är förutsägbar och oföränderlig under hela räntebindningstiden, oavsett hur marknadsräntorna förändras. Fast ränta används ofta i bostadslån. Den ger dig som låntagare stabilitet och förutsägbarhet, eftersom du vet att kostnaden för lånet inte kommer att förändras under låneperioden.

Så fungerar fast ränta när du vill låna pengar

Om du vill låna pengar och ansöker om ett nytt lån eller att samla lån behöver du besluta dig för hur du vill göra med räntan. Om du beslutar dig för en fast ränta och väljer att binda räntan under 3 år så förblir räntan fast under den tiden. Så oavsett hur marknadsräntorna utvecklas kommer du ändå betala samma belopp i ränta. En månad innan bindningstiden går ut skickar banken en påminnelse till dig och informerar om att den fasta räntan går ut och att det är dags att omförhandla. Om du inte vidtar några åtgärder har banken befogenhet att låsa räntan för en period om 3 månader (rörlig ränta), men till den nya räntesatsen som gäller för dagen. Därför är det av största vikt att du tar kontakt med din långivare och informerar dem om dina avsikter angående räntan.

Varför välja fast ränta?

Att välja fast ränta på ett bolån eller privatlån kan vara ett bra alternativ för personer som värdesätter stabilitet och förutsägbarhet i sina lånekostnader. Några anledningar till varför du kanske vill överväga fast ränta är att det ger en förutsägbarhet i betalningar. Med en fast ränta kan du vara säker på att dina månatliga betalningar förblir desamma under hela räntebindningstiden. Det gör det enklare att planera din ekonomi. Fast ränta är även ett skydd mot räntehöjningar, om marknadsräntorna stiger kommer din fast ränta inte att påverkas. Det innebär att du inte behöver oroa dig för plötsliga ökningar i dina lånekostnader, vilket kan vara särskilt värdefullt i tider av ekonomisk osäkerhet. Det är även så att en fast ränta ofta är lättare att förstå och hantera jämfört med rörlig ränta. Du behöver inte hålla koll på ränteändringar eller oroa dig för hur de kommer att påverka dina betalningar. Det är dock viktigt att notera att fast ränta kanske inte passar alla och att det finns situationer där rörlig ränta kan vara ett bättre alternativ. Att välja rätt typ av ränta beror på din personliga ekonomiska situation, dina framtida planer och din risktolerans. Kom ihåg att innan du väljer lån ska du alltid jämföra lån, räntor och villkor. När du jämför lån har du möjlighet att hitta den bästa räntan. 

Fördelar med fast ränta

Förutsägbarhet

Med en fast ränta kan du lätt budgetera för dina framtida betalningar eftersom du vet exakt hur mycket du kommer att betala varje månad.

Skydd mot räntehöjningar

 Om marknadsräntorna stiger, kommer din räntekostnad inte att påverkas, vilket ger dig ekonomisk stabilitet.

Lättare att planera

En fast ränta gör det enklare att planera för långsiktiga mål, som att köpa ett hus eller betala av studielån.

Nackdelar med fast ränta

Missade möjligheter

Om marknadsräntorna sjunker, kommer du fortfarande att betala din fasta ränta och därmed missa möjligheten att spara pengar.

Mindre flexibilitet

Om du vill betala av lånet i förtid eller ändra räntebindningstiden, kan det medföra extra kostnader.

Högre initial ränta

Det är vanligt förekommande att den fasta räntan ofta är högre än den rörlig ränta vid lånetillfället. 

Välj fast ränta på en del av lånet

Att binda en del av lånet innebär att man väljer en fast ränta för en del av lånebeloppet, medan resten av lånebeloppet har en rörlig ränta. Detta kan vara ett alternativ för den som vill ha viss stabilitet men samtidigt ha möjlighet att dra nytta av eventuella sänkningar i räntan. Om räntorna på marknaden sjunker, kan du dra nytta av detta för den delen av lånet som har en rörlig ränta. Samtidigt behöver man inte oroa sig för plötsliga höjningar i räntan för den delen av lånet som har en fast ränta.

Skillnaden mellan fast och bunden ränta?

Fast ränta och bunden ränta är två termer som ofta används för att beskriva räntesatser som är fasta över en viss period. Båda innebär att låntagaren betalar samma räntebelopp varje månad, oavsett vad som händer med marknadsräntorna. Fast eller bunden ränta betyder alltså samma sak.

Vad påverkar fast ränta?

 • Marknadsräntor
  Fast ränta är ofta kopplad till de allmänna marknadsräntorna, såsom reporäntan, som fastställs av centralbanken. Om marknadsräntorna förväntas stiga, kommer långivare att erbjuda högre fasta räntor för att kompensera för den ökade risken.
 • Inflation
  Inflationsnivån är en annan viktig faktor som påverkar räntenivåerna. Om inflationen förväntas öka, kan långivare höja sina fasta räntor för att skydda sig mot förlusten av köpkraft.
 • Kreditvärdighet
  Din kreditvärdighet spelar en viktig roll för att fastställa vilken fast ränta du kan erbjudas. Låntagare med hög kreditvärdighet anses vara mindre riskfyllda och kan därmed få lägre räntor än låntagare med lägre kreditvärdighet.
 • Lånets löptid
  Längden på räntebindningstiden påverkar också fast ränta. Generellt sett tenderar långivare att erbjuda högre räntor för längre räntebindningstider eftersom det innebär en högre risk för dem.
 • Konkurrens
  Konkurrensen mellan långivare påverkar också räntenivåerna. Om det finns många långivare som erbjuder liknande produkter, kan de vara mer benägna att erbjuda lägre räntor för att locka kunder.
 • Ekonomiska indikatorer
  Långivare beaktar också den ekonomiska situationen i landet och globala ekonomiska trender när de fastställer sina fasta räntor. Om ekonomin är osäker eller om det finns geopolitiska spänningar kan långivare höja sina räntor för att kompensera för den ökade risken.

Det är viktigt att notera att fast ränta är förhandlingsbar, och det kan vara möjligt att förhandla fram en lägre ränta med din långivare. Det är också klokt att jämföra erbjudanden från olika långivare för att hitta den bästa möjliga räntan för din situation.

Vanliga frågor och svar om fast ränta

FAQ

 • Vad är fast ränta på lån?

  Fast ränta innebär att räntan på ditt lån är låst under en bestämd period, vilket ger en stabil och förutsägbar månadskostnad. Detta skyddar dig mot eventuella räntehöjningar under bindningstiden.

 • Hur lång tid kan jag binda räntan?

  Bindningstiden för fast ränta varierar mellan långivare och kan sträcka sig från några månader upp till 10 år eller mer. De vanligaste bindningstiderna är 3, 5 och 10 år.

 • Vad händer när bindningstiden går ut?

  När bindningstiden för din fasta ränta går ut, har du möjlighet att välja en ny fast ränta, byta till rörlig ränta eller förlänga bindningstiden. Det är viktigt att vara uppmärksam på när bindningstiden löper ut och diskutera alternativen med din långivare.

 • Är fast ränta högre än rörlig ränta?

  Det är inte alltid fallet, men generellt sett kan fast ränta vara något högre än rörlig ränta eftersom långivaren tar en större risk genom att låsa räntan. Däremot kan en fast ränta bli mer förmånlig om räntorna stiger under bindningstiden.

 • Kan jag betala av mitt lån med fast ränta i förtid?

  Ja, du kan betala av ditt lån i förtid, men det kan finnas kostnader förknippade med detta, såsom ränteersättning. Ränteersättning är en ersättning till långivaren för att du betalar av lånet tidigare än avtalat. Det är viktigt att kontrollera villkoren för ditt lån innan du betalar av det i förtid.

 • Kan jag byta från rörlig ränta till fast ränta?

  Ja, du kan oftast byta från rörlig ränta till fast ränta genom att kontakta din långivare. Observera dock att långivaren kan ta ut en avgift för att genomföra ändringen och att den nya fasta räntan kan vara högre än din nuvarande rörliga ränta.

När ska jag binda räntan?

Att binda räntan innebär att man väljer att ha en fast ränta under en viss tidsperiod. Detta kan vara ett viktigt beslut för många människor, eftersom det kan påverka ens ekonomiska situation under en längre tid. Men när är det rätt tidpunkt att binda räntan? En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man överväger att binda räntan är marknadens räntenivåer. Om räntorna är låga på marknaden, kan det vara en god idé att välja en rörlig ränta, eftersom det kan innebära att man betalar mindre ränta under lånetiden. Å andra sidan, om räntorna är höga, kan det vara en god idé att binda räntan, eftersom det kan innebära att man skyddar sig mot eventuella höjningar.

Axo finans logga
Axo finans logga

Jämför ränta med Axo Finans

Axo Finans är en låneförmedlare som hjälper dig att, räntor och lånevillkor från olika långivare. Genom att samarbeta med flera banker och finansinstitut kan Axo Finans erbjuda dig möjligheten att hitta den bästa räntan och de mest förmånliga villkoren för ditt lån. Med vår ansökningsprocess kan du snabbt få en översikt över de erbjudanden som passar din ekonomiska situation och dina behov. Oavsett om du letar efter ett lån med fast eller rörlig ränta kan Axo Finans assistera dig i att hitta det mest fördelaktiga alternativet för att finansiera dina drömmar och planer.

Ansök