<p>Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.</p>
By Kian Møller

Kian är marknadschef på Axo Finans och har stor erfarenhet inom ekonomi och sparande. Han ansvarar för innehållet som publiceras och kvalitetssäkrar informationen på webbplatsen.

Bankgiro

Bankgiro är en vanlig betalningsmetod i Sverige. Det är ett system som möjliggör säkra penningöverföringar mellan företag och privatpersoner.  Allt sker elektroniskt och gör det enkelt att överföra pengar mellan olika bankkonton. I den här artikeln kommer vi att utforska vad bankgiro är och varför det är fördelaktigt att använda som betalningsmetod.

Vad är Bankgiro?

Bankgiro är en betalningstjänst som används för att hantera och utföra betalningar i Sverige. Det är en vanlig metod som gör det möjligt med elektroniska överföringar mellan olika bankkonton. Bankgiro fungerar genom att varje organisation eller företag som använder tjänsten tilldelas ett unikt bankgiro-nummer. När en kund vill göra en betalning till organisationen eller företaget, använder de det angivna bankgiro-numret och överför pengarna till det kontot. Bankgirot är kopplat till ett bankkonto och kan användas för att göra betalningar både inom Sverige och internationellt. 

Så fungerar Bankgiro

Bankgiro fungerar genom att användarna tilldelas ett unikt bankgironummer. När någon vill göra en betalning till dem, anger de bankgiro-numret i betalnings instruktionerna. Om du exempelvis vill låna pengar, har fått lånet utbetalt och sedan ska betala tillbaka en del av lånet får du en betalningsavi. På den finns ett bankgironummer som används för att återbetala beloppet. Pengarna överförs sedan från ditt bankkonto till långivarens bankkonto genom bankernas system. Det är viktigt att notera att bankerna fungerar som mellanhänder i denna process och verifierar att pengarna överförs korrekt.

Fördelar med att använda Bankgiro

Att använda Bankgiro som betalningsmetod om du exempelvis ska betala tillbaka ett privatlån, internetköp eller en annan faktura har flera fördelar. Här är några av dem:

 • Enkelhet: Bankgiro gör det enkelt att skicka och ta emot pengar elektroniskt. Det kräver inte att man hanterar fysiska pengar eller checkar, vilket sparar tid och resurser.
 • Spårbarhet: Med Bankgiro kan man enkelt spåra betalningar och ha en översikt över alla transaktioner. Det ger en bra överblick över ekonomin och underlättar bokföringen.
 • Flexibilitet: Bankgiro kan användas för både inkommande och utgående betalningar. Det är en mångsidig betalningsmetod som passar både företag och privatpersoner.
 • Effektivitet: Med Bankgiro sker överföringar snabbt och effektivt. Det är vanligtvis en snabbare process än att skicka en fysisk check eller göra en banköverföring.

Skillnaden mellan Bankgiro och Plusgiro

I Sverige finns det två vanliga betalningssystem: Bankgiro och Plusgiro. Båda systemen används för att hantera betalningar, men det finns några skillnader mellan dem. Bankgiro används oftast av företag och organisationer, medan Plusgiro är vanligare bland privatpersoner. En annan skillnad är att Bankgiro har ett unikt identifieringsnummer för varje användare, medan Plusgiro har ett gemensamt bankkontonummer för alla användare.

Vanliga användningsområden för Bankgiro

Bankgiro används inom en rad olika områden och branscher. Här är några vanliga användningsområden:

 • Betalning av fakturor och räkningar

 • Insamling av donation och bidrag

 • Hantering av medlemsavgifter i föreningar och organisationer

 • Handel och försäljning online

Säkerhet och skydd vid användning av Bankgiro

Bankgiro är en säker betalningsmetod, men det är alltid viktigt att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sitt bankkonto och personlig information. Några tips för att förbättra säkerheten vid användning av Bankgiro inkluderar:

 • Hålla sitt bankgiro-nummer och lösenord konfidentiellt
 • Använda säkra internetanslutningar vid överföring av pengar
 • Övervaka kontoutdrag regelbundet för att upptäcka eventuella obehöriga transaktioner

Så betalar du med Bankgiro

Att göra en betalning med Bankgiro är en enkel process. Här är några steg som behöver följas:

 • Ange mottagarens bankgiro-nummer.

 • Fyll i betalningsinformationen, såsom belopp och referens.

 • Godkänn betalningen genom att ange eventuella säkerhetskoder eller lösenord.

 • Kontrollera betalningsuppgifterna och slutför överföringen.

Bankgiro för privatpersoner och företag

Privatpersoner kan dra nytta av att använda Bankgiro för sina ekonomiska transaktioner. Det är en bekväm och säker metod för att betala räkningar och genomföra onlineköp. För företag är Bankgiro en viktig betalningsmetod för att hantera fakturering och inkassering. Det är en smidig och effektiv process för att ta emot betalningar från kunder och betala leverantörer.

Bankgiro och e-fakturor

Bankgiro är också kopplat till systemet för elektroniska fakturor (e-fakturor) i Sverige. Med e-fakturor kan fakturor skickas elektroniskt direkt till mottagarens Bankgiro, vilket effektiviserar faktureringsprocessen och minskar pappersanvändningen.

Bankgiro - enkelt och spårbart

Bankgiro är en populär betalningsmetod i Sverige som erbjuder enkelhet, flexibilitet och spårbarhet. Oavsett om det används av företag eller privatpersoner är det en effektiv och pålitlig metod för att hantera ekonomiska transaktioner. Med Bankgiro kan man skicka och ta emot pengar snabbt och säkert, och det erbjuder även fördelar som enkel bokföring och integration med digitala betalningssystem.

FAQ

 • Vad är skillnaden mellan Bankgiro och Swish?

  Bankgiro och Swish är två olika betalningssystem. Bankgiro är mer inriktat på företag och organisationer och används för större transaktioner, medan Swish är en mobilapp som främst används för snabba och mindre betalningar mellan privatpersoner.

 • Kan jag använda Bankgiro för internationella betalningar?

  Ja, Bankgiro kan användas för internationella betalningar. Det är viktigt att kontrollera med din bank vilka specifika regler och avgifter som gäller för internationella överföringar.

 • Hur lång tid tar en Bankgiro-överföring?

  Tiden det tar för en Bankgiro-överföring beror på flera faktorer, inklusive vilka banker som är inblandade och om det är en inrikes- eller utrikesöverföring. Normalt sett tar det 1-3 bankdagar för pengarna att komma fram.

 • Finns det några begränsningar för att använda Bankgiro?

  Bankgiro har vanligtvis inga strikta begränsningar för användning. Du kan göra betalningar enligt ditt kontos saldo och eventuella överenskomna begränsningar som banken har satt.

 • Kan jag avbryta en Bankgiro-betalning?

  Det är möjligt att avbryta en Bankgiro-betalning om den ännu inte har genomförts eller bokförts av banken. Kontakta din bank så snart som möjligt för att undersöka möjligheterna till avbokning.

Vanliga frågor om Bankgiro

Axo finans logga
Axo finans logga

Axo Finans - Vi hjälper dig med lån

Vi på Axo Finans jämför lån, vi är en låneförmedlare som hjälper dig att hitta den bästa räntan på lån efter dina förutsättningar. Genom att använda vår tjänst kan du ansöka om lån upp till 600 000 kr utan att behöva lämna någon form av säkerhet. Vi strävar efter att göra låneprocessen smidig och bekväm för våra kunder. Genom att fylla i en ansökan hos oss kan du få en snabb bedömning och vi hjälper dig att hitta det lån som erbjuder de bästa villkoren för dig. Vi kan även hjälpa dig att samla lån till ett samlingslån om du vill testa att sänka dina räntekostnader.