hva brukes forbrukslån til - oppussing

Så här fungerar ett privatlån


Ett privatlån är ett lån som du kan ta utan att långivaren ställer krav på att du ska ha någon säkerhet för lånet. Du kan använda pengarna du lånar precis som du vill.

Gå till låneansökan

Att tänka på innan du lånar

Lånebeloppet

Tänk noga igenom vilket belopp du behöver låna. Du ska inte låna mer än du behöver, men det är också dumt att ta i för lite om du t.ex. ska renovera huset och behöver slutföra renoveringen. Upptäcker du då att pengarna inte räcker till och du behöver låna mer för att kunna avsluta projektet riskerar du att få ett lån med sämre villkor än om du hade lånat lite mer från början.

Återbetalningstiden

Fundera också igenom vad din inkomst klarar av att bära varje månad. Generellt är det bättre att betala av ett lån så fort som möjligt, men ekonomin ska ju också klara av det. I dagsläget kan du välja en återbetalningstid på upp till 20 år hos några av våra anslutna långivare. Det ger en lägre månadskostnad för lånet, men slutkostnaden blir högre ju längre återbetalningstid du väljer. En fördel med ett privatlån är också att du kan betala tillbaka lånet precis när du vill, utan extra kostnader.

Medlåntagare

Ett bra sätt att få ner kostnaden för ett lån och öka chansen till bättre villkor är om du kan ha med en medlåntagare som står på lånet. Det kan t.ex. vara en sambo, äkta hälft eller en släkting. Att tänka på här är att båda måste signera skuldebrevet, därför måste du alltid först prata med den som du anger som medlåntagare.

Har du fler lån?

En annan sak du bör beakta är om du redan sitter med flera privatlån eller krediter som du betalar på. Det kan då vara klokt att kontrollera om du kan baka in dessa i ett större lån. På det viset kan du få en lägre ränta och slipper dessutom att betala aviseringsavgifter och andra kostnader till de olika långivarna.

Om du samlar ihop lånen brukar det ofta innebära att du kan spara en hel del pengar. Om du nu behöver låna mer pengar kan detta vara värt att kolla upp. Vi hjälper dig att ta in erbjudanden på detta och du kan sedan själv se vilken månadskostnad du skulle hamna på genom att samla dina lån.

Vad kostar ett privatlån i dagsläget?

Svaret på den frågan är att du först måste fråga banken för att få reda på det. Räntan på ett privatlån bestäms individuellt av de flesta långivarna på marknaden och beror på deras bedömning av din ekonomiska situation. Därför kan räntan du blir erbjuden skilja sig åt beroende på vilken låneaktör du frågar.

När du söker ett lån via en låneförmedlare som Axo Finans skickas din ansökan till 30 banker och långivare. På det viset kan vi jämföra deras villkor och hitta ett riktigt bra ränteerbjudande till dig, utan att du behöver fråga alla själv. Det kostar dig inget att jämföra erbjudanden via oss och du förbinder dig heller inte till att låna något om du inte vill.

Just nu ligger snitträntan för ett privatlån kring 7% enligt statistik från Sveriges Riksbank, men för en privatperson kan den variera en hel del beroende på vilken långivare du frågar eftersom de gör egna kreditbedömningar utifrån deras egna olika kreditmallar.

Gå till låneansökan

Brocc logo
Credento logo
Euroloan logo
Frogtail logo
Komplett Bank SE logo
Konsumentkredit logo
Lån&Spar Bank logo
Moank logo
Nordax Bank logo
Nordnet logo
Marginalen Bank logo
Avida logo
Bank Norwegian logo
Re:member logo
Wasa Kredit logo
TF Bank logo
Santander Consumer Bank logo
Thorn PrivatFinans logo
Resurs Bank logo
Svea logo